Ministar Božinović: ‘Nije isto četiri godine policijske škole i 11 mjeseci tečaja’

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je u emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada’ rekao da je u tijeku osnivanje srednje policijske škole koju je tadašnja vlada ukinula 2000. godine. Govorio je i o izmjenama kaznenog zakon u dijelu koji se odnosi na curenje informacija i femicidu te o migrantskom pritisku na Hrvatsku.

Ministar je ponovio da u slučaju ubostva 21-godišnje studentice u Osijeku policija nije zataškavala slučaje jer nije povjerovala u prvotnu dojavu da se radi o samoubojstvu. ‘U roku od 24 sata sakupila je dokaze da se radi o kaznenom djelu sa zapriječenom kaznom do 8 godina zatvora, a DORH je to prekvalificirao u kazneno djelo sa zapriječenom kaznom do 10 godina zatvora’, rekao je Božinović na Hrvatskom radiju.

‘Tadašnja vlada je 2000. ukinula srednju policijsku školu, što mislim da nije dobro jer nije isto idete li u školu četiri godine ili ste 11 mjeseci na prekvalifikaciji. Zato smo prije par godina pokrenuli srednju školu, ali za to treba vremena jer smo krenuli od nule’, rekao je Božinović.

Ministar Božinović kategorički je odbio tezu i optužbe Hrvatskog novinarskog društva da se u izmjene Kaznenog zakona ide kako bi se ušutkala “sedma sila”. Kazao je da je cilj zaštiti kazneni postupak jer, pita se, koja je njegova svrha ako informacije cure, ili tajne ili nejavne.

‘To može utjecati na svjedoke, oni imaju pravo na privatnost. Interes kaznenog postupka je da se prikupi dovoljno dokaza kako bi sudu bilo jednostanije da presudi na način koji će najbolje odgovarati onome što se počinilo, rekao je Božinović. – Što se tiče medija, novinari su ovdje apsolutno izuzeti od mogućnosti da budu odgovorni za nešto što će objaviti’, kazao je.

Ministar je rekao kako nema novih informacija i saznanja o pucnjavi prije tjedan dana na granici s BiH. Ponovio je da se to dogodilo na bosanskohercegovačkoj strani.

‘Godinama govorilo što se sve događa s one strane granice, ali to nije nailazilo na dovoljno razumijevanja. Njihov ministar kaže da tamo postoji afganistanska banda koja ne dopušta migrantima da prelaze granicu. Unutar EU se razmatraju politike protiv krijumčara, a mi smo već na 45 posto uhićenih krijumčara ljudi’, rekao je ministar Božinović, prenosi Tportal.