Ministar Božinović: Europskim projektima za nabavu 76 vatrogasnih vozila i druge opreme vrijednosti 29 milijuna eura

Izvor: MUP RH

Na sjednici, čiji je domaćin bilo Ministarstvo unutarnjih poslova, predstavljena je analiza ovogodišnje požarne sezone, ujedno i jedne od zahtjevnijih u posljednjih nekoliko desetljeća te su razmotreni prijedlozi te preventivne i operativne mjere s ciljem povećanja učinkovitosti i koordinacije sustava protupožarnog djelovanja u Republici Hrvatskoj.

Ministar unutarnjih poslova Božinović kazao je da izdvaja temelj sustava – vatrogasce, hrabre ljude koji su uz pomoć stanovnika ugroženih područja nadvladali ovu pošast. Ljudi su to velikog iskustva, koji znaju kako brzo, pribrano i društveno odgovorno donositi odluke. I ove sezone oni su se pokazali herojima. Zaslužuju svaku našu pohvalu“.

Dodao je da zaštita od požara jedan je od temeljnih zahtjeva sigurnosti. Smanjena učinkovitost vatrogastva narušava percepciju ukupne nacionalne sigurnosti i utječe na zadržavanje slike u javnosti kao sigurnog turističkog odredišta. Stoga jačanjem ovog sustava jačamo i naš odgovor na ostale suvremene prijetnje.

Ministar Davor Božinović je istaknuo kako nam treba odlična organizacija, još bolja koordinacija i prosljeđivanje informacija.

“Kako sam najavio pripremljeni su europski projekti za nabavu 76 vatrogasnih vozila i druge opreme u vrijednosti od oko 29 milijuna eura”, kazao je ministar.

Iz svih navedenih razloga, prionimo danas na posao, dogovorimo iduće korake i načine njihove realizacije, poštujmo rokove koje ćemo si zadati i unaprijedimo sustav na vrijeme“, zaključio je.

Zatim je uslijedio radni dio programa na kojem su predstavnici svih institucija koje sudjeluju u akcijama gašenja požara održali prezentacije o detaljnim analizama ovogodišnje požarne sezone.