Ministar Bošnjaković o Horvatinčiću: postupak nije završen

Sinkopa ili iznenadni i prolazni gubitak svijesti – ako su do jučer za tu bolest znali rijetki, danas je poznata svima. To je bio jedan od ključnih argumenata na temelju kojeg je Tomislav Horvatinčić oslobođen krivnje za izazivanje nesreće s dvoje poginulih talijanskih nautičara, no presuda šibenskog Općinskog suda nije izazvala zgražanje samo zbog toga.

Ako si pao u nesvijest – slobodan si čovjek, najednostavniji je to opis sudske karte za slobodu Tomislava Horvatinčića, jer upravo tvrdnja da se ne sjeća kako je gliserom usmrtio talijanski par spasila ga je od zatvora.

Zanimljivo, famozna sinkopa Horvatinčića nije spriječila da odmah nakon nesreće detaljno medijima skicira i opiše tragediju. Tada se svega odlično sjećao i objasnio zašto nije uspio zaobići talijansku jedrilicu. Uvidjevši da upravljački sustav ne funkcionira, svim sam snagama pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontroliram brod i da nemam mogućnosti spriječiti opasnost koja je nastala. Na žalost, moji pokušaji nisu pomogli u sprječavanju ovog tragičnog sudara, izjava je Tomislava Horvatinčića iz kolovoza 2011.

Tragično je pravosuđe koje donosi ovakve presude, tvrdi profesor i prometni stručnjak Željko Marušić, koji smatra da je “sad car gol”. Upozorava da je ista sutkinja prvo osudila, a zatim, zbog sinkope, oslobodila Horvatinčića i time poslala opasnu poruku. Sad će on s pravom biti jedan presedan – počevši od svih koji naprave prekršaj, kad im policija na to počne ukazivati, oni će početi relativizirati stvari, svaki se može pozvati na sinkopu, kaže Marušić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković smiruje strasti, upozorava da se u javnosti često stvara dojam kakva bi presuda trebala biti, iako pravosudna priča još nije završena. Na tu presudu također postoji pravo žalbe, dakle državno odvjetništvo je najavilo pravo žalbe i postupak još nije gotov, kaže on.

Više od ovog ministar zbog funkcije ne želi komentirati, poručuje tek da vjeruje da će sudovi donijeti pravednu presudu.

Za šefa oporbe sinkopa je samo još jedan odraz aktualne vlasti. Od slučaja Saucha u Hrvatskoj, više me ništa ne može iznenaditi, nažalost pravosuđe i pravosudni sustav je lice i naličje dugogodišnje HDZ-ove vladavine, mislim da je to sad svima jasno, poručuje Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Jasna je zasad, u ovoj priči, samo jedna činjenica – u Šibeniku se pisala povijest. Nakon presude hrvatsko društvo dobilo je novu zvijezdu – sinkopu.

H/N