Ministar Beroš potpisao: KB Dubrava od sutra postaje covid bolnica

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Od jučer je zabilježeno 2179 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najmanje u posljednjih nekoliko dana. Izliječenih je i nešto više od toga broja pa danas imamo blagi pad broja aktivnih slučajeva. Preminulo je 16 osoba. U bolnicama je gotovo tisuću sto oboljelih, među njima je osamdeset i jedan pacijent na respiratoru. Najveći broj novooboljelih, više od 900, je u Zagrebu.

KB Dubrava postaje isključivo covid bolnica. Svi naručeni pregledi otkazani su. Situacija ozbiljna – 20-ak je slobodnih kreveta, 11 respiratora.

– Krevete je lako nabaviti jer u roku dan ili dva možemo sagraditi bolnicu ove veličine od kontejnerskih blokova, to uopće nije upitno, ali upitno će biti tko će te ljude zbrinjavati, rekao je Silvio Bašić, predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava.

HRT raspolaže dokumentom kojega je s današnjim datumom potpisao ministar zdravstva Vili Beroš i iz kojeg je jasno da KB Dubrava postaje bolnica za covid pacijente o čemu je već govoreno proteklih dana. U dokumentu je jasno naznačeno da se ne-covid pacijenti moraju zbrinuti u ostalim zagrebačkim bolnicama.

Zagrebački pacijenti na liječenje bi mogli i u susjednu Krapinsko-zagorsku županiju. Razgovara se o tome da Specijalna bolnica u Stupičkim toplicama postane COVID bolnica.

– Jer imamo problem da sada u bolnice primamo pacijente iz domova za starije i nemoćne koji imaju blažu sliku što se tiče simptoma COVID-19 ali zbog njihovih poznih godina i drugih bolesti koje imaju zahtjeva se bolničko liječenje, kaže krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Za medicinsko osoblje – odmora nema, jer pacijenti u teškim stanjima neprekidno stižu u bolnice. U respiracijskom centru osječkog KBC-u popunjeno je 60 posto kapacita.

Primorsko-goranska županija već danima ima po stotinjak novooboljelih dnevno.

– Epidemiološka situacija u primorsko goranskoj županiji je na relativno lošoj razini, ali stabilna, dakle ne povećava se eksponencijalno epidemija kao što je bilo sumnji, rekao je Dobrica Rončević, glavni epidemiolog NZJZ-a Primorsko-goranske županije.

Ozbiljna je situacija i u Međimurskoj županiji – koja ima najviše oboljelih na 100 tisuća stanovnika.

– Teško je u ovom kratkom vremenu procjenjivati kako će se situacija razvijati, ali u svakom slučaju treba biti izuzetno ozbiljan, odgovoran i solidaran, poručila je prim. dr. sc. Marina Payerl-Pal, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Već ovoga tjedna u Hrvatsku stižu i brzi testovi koji bi trebali pomoći zdravstvenom sustavu. O čemu su i danas u Vladi razgovarali premijer i članovi Nacionalnog stožera.

Nacionalno/HRT