Mimohod sjećanja za stradale vatrogasce

Foto: Facebook

U Tisnom na otoku Murteru u 18 sati održat će se Mimohod sjećanja za stradale vatrogasce u kornatskoj tragediji. Povorka kreće od Vatrogasnog doma, gdje će se položiti vijenci na spomen-ploču, do mjesnog groblja. Vijenci i svijeće bit će položeni i podno Spomen križa i na grobove stradalih vatrogasaca. Nakon mise, u župnom dvoru održat će se prigodni kulturni program.

Sutra se obilježava deseta obljetnica kornatske tragedije, najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva i najveće mirnodobske tragedije u Hrvatskoj, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, a preživio samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić.

Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. godine kada je u rutinskoj intervenciji gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Život su izgubili Dino KlarićIvan MarinovićIvica Crvelin, Marko StančićGabrijel SkočićHrvoje StrikomanTomislav Crvelin, Ante CrvelinJosip LučićKarlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.

Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb, ali su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru.