Milorad Popovac poziva na komemoraciju za žrtve Akcije Oluja

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Srpsko narodno vijeće (SNV) priopćilo je u četvrtak da će u Uzdolju kod Knina organizirati komemorativno obilježavanje u spomen na ubijene i nestale tijekom i nakon akcije Oluja 1995. godine.

Srpsko narodno vijeće poziva na komemorativno obilježavanje u spomen na ubijene i nestale tokom i nakon akcije Oluja 1995. godine. Komemoracija će se održati u nedjelju, 6. augusta, s početkom u 13 sati, u selu Uzdolje (preko puta tvornice Knauf).

Porukama sjećanja želimo odati počast žrtvama, podsjetiti na mjesta stradanja, upozoriti na spori proces ekshumacija i identifikacija te još uvijek neučinkovito procesuiranje ratnih zločina. Naime, za zločine počinjene u Oluji do današnjeg dana pred hrvatskim pravosuđem donesene su tek dvije pravomoćne presude.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) neposredno nakon Oluje u svojim je izvještajima navodio brojku od gotovo 700 civilnih žrtava. Također, u augustu 1995. zabilježen je najveći egzodus Srba iz Hrvatske, kada je izbjeglo oko 200.000 ljudi.

Srpsko narodno vijeće poziva na komemorativno obilježavanje u spomen na ubijene i nestale tokom i nakon akcije Oluja…

Posted by Srpsko narodno vijeće on 3. kolovoza 2017