Milorad Dodik ove subote na komemoraciji kod Gospića?

Hina

Protekloga vikenda na Jadovnom nedaleko  od Gospića organizirana je komemoracija kod tzv. Šaranove jame unutar nekadašnjeg ustaškog logora. Zbog činjenice da su na tom istom događaju godinama nazočili i članovi Udruge „Jadovno’41.“ iz Banja Luke okićeni četničkom ikonografijom, organizatori kommeroracije ovaj su događaj razdvoji. Tako će ova udruga iz BiH svoju komemoraciju održati ove subote, 30. lipnja.

Razdvajanje komemoracija dogodilo se prije četiri godine kada su došljaci iz BiH na Jadovnom izvjesili fašistička obilježja protkana likom ratnog zločinca Draže Mihajlovića i četničkog pokreta. Nekolicina vinovnika toga ekcesa sudski su sankcionirani. Srpsko narodno vijeće, Savez antifašista Hrvatske i slične udruge od tada komemoraciju na Jadovnom obavljaju samostalno

Na web-u Udruge „Jadovno ’41.“ već se danima najavljuje dolazak na komemoraciju Milorada Dodika,  predsjednika Republike Srpske. Zadnjih se dana Dodik ponovno eksponirao u medijima izjavom po kojoj su „Srbi zaslužni za slobodu svih naroda ex-Jugoslavije“. Svake godine predsjednik Udruge „Jadovno ’41.“ Dušan Bastašić i njegovi istomišljenici naglašavaju  uvrede na račun Hrvata i Hrvatske, naroda i države koji im pružaju gostoprimstvo, prozivajući pri tome Hrvatsku kako je sljednica NDH-a. Iz policije doznajemo kako će najavljeni skup biti profesionalno osiguran, uz preveniranje mogućih šovinističkih ekscesa kakvi su se na Jadovnom već događali.

M.S.