Miljenić: “Prijavit ću one koji se ne odazovu na poziv Povjerenstva”

foto HINA/ Denis CERIĆ

Hoće li Povjerenstvo za Agrokor i dalje raditi, obzirom da je istraga praktički pokrenuta i da HDZ kaže kako rad Povjerenstva više nema smisla u Dnevniku Nove TV otkrio je njegov predsjednik Orsat Miljenić.

“HDZ može imati stav kakav hoće, ali u ovoj zemlji se još uvijek poštuju hrvatski zakoni. Dakle, zakon je jasan – Povjerenstvo ne može raditi o pitanjima o kojima se vodi istraga. O svim drugim pitanjima, Povjerenstvo ne samo da može, nego će i raditi”, ističe Miljenić u Dnevniku Nove TV

Obzirom da se ne zna koliko će biti široka ta istraga i što će sve obuhvatiti, ostaje pitanje o čemu će Povjerenstvo moći raspravljati i što će moći istraživati.

“Dakle, imate izjavu glavnog državnog odvjetnika da rad Povjerenstva ni na koji način neće utjecati na istragu. Dakle, čovjek koji vodi istragu je to rekao javno. To je pod jedan. Pod dva, zakon kaže da Povjerenstvo ne može raditi o pitanjima o kojima se vodi istraga. Vrlo jednostavno – pitate o čemu se radi istraga i o tome nećete (u Povjerenstvu). Dat ću vam primjer, istraga se sigurno neće baviti nastavkom Lex Agrokora. Dakle, zašto Povjerenstvo ne bi utvrdilo nešto što hrvatskim građanima prijeti da će iz svojih džepova platiti milijarde kuna. Ili plaćanje bonovima. Ili nastanak Agrokora. S tim se istraga neće baviti, a Povjerenstvo to treba utvrditi. Treba vidjeti tko je iz politike pogodovao i tko je omogućio stvaranje Agrokora. Zato smo tu”.

Sad je već jasno da će Ivica Todorić po dolasku u Hrvatsku prije svega završiti kod istražnog suca, a ne na Povjerenstvu. Miljenić pojašnjava kako misle raditi u tom slučaju.

“Dakle, mi ćemo već ovaj tjedan imati nastavak sjednice, kao što smo se dogovorili. Dogovorit ćemo tehničke stvari dalje, dogovorit ćemo hodogram rada. Sve kolege su se složile s tim planom, dakle i HDZ. Očekujem da ostanemo svi kod tog plana. Za sljedeći tjedan, ako Todorić ne bude bio dostupan, bit će netko drugi. Podsjećam da sve osobe koje se ne odazovu na poziv Povjerenstva čine kazneno djelo. Ja ću podnijeti kaznenu prijavu protiv svakog tko primi poziv i ne dođe pred Povjerenstvo. Kazna zatvora je do pet godina i do milijun kuna. To je stvar koju će DORH po službenoj dužnosti dalje morati ganjati. Dakle, to je nešto s čim ćemo mi raditi. Ako HDZ ne želi da Povjerenstvo radi, zločesti bi rekli da nešto žele sakriti. Ja sam siguran da to nije na djelu”, kazao je Miljenić u Dnevniku Nove TV.