Miljavac: Ovo je vjetar u leđa da BiH krene u daljnje optužnice

“Mi u Hrvatskom generalskom zboru nismo gajili veliku nadu da će presuda u predmetu “Prlić i ostali” biti oslobađajuća. Iznenadile su nas tri stvari. Da je na mala vrata u obrazloženju presude sudac rekao da se radilo o udruženom zločinačkom pothvatu. Zatim je naveo Franju Tuđmana, Šuška i Bobetka te naveo da se radilo o međunarodnom oružanom sukobu. Nije se sudilo Hrvatskoj, ali ta kvalifikacija može biti vrlo opasna, s obzirom i na traženje odšteta”, izjavio je u Dnevniku HTV-a predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora, umirovljeni general Pavao Miljavac.

Pitanje je koliko će to pravno stajati, izjavio je u Dnevniku HTV-a predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, umirovljeni general Pavao Miljavac. Najgore je to što su to riječi zapisane u povijesti i moramo poduzeti sve da takvu kvalifikaciju osporimo ili barem ublažimo, dodao je Miljavac. Najvećim problemom smatra što Hrvatska nije aktivnije bila uključena u proces te “dokumenti koji su iz Ureda predsjednika i drugih institucija bez klasifikacije i neselektivno slani u Haag”. “Tako da je i često i sama obrana bila iznenađena onime što tužiteljstvo ima”, kaže Miljavac.

Ponovio je da postoji opasnost od gotovo tisuću optužnica koje se protiv hrvatskih vojnih i političkih dužnosnika spremaju u bosansko-hercegovačkom tužiteljstvu. “Nažalost, to se ne odnosi samo na dio HV-a u BiH nego i na visoke dužnosnike u Hrvatskoj, generale i političare. Ovo je vjetar u leđa tužiteljstvu da krene u daljnje optužnice. Hrvatska treba brzo reagirati da spasi ono što se spasiti da”, rekao je Miljavac. Kazao je kako on ne napušta Hrvatsku. “Ima nekakvih saznanja o nekakvoj crvenoj potjernici, za nešto što uopće ne znam, za neke vojnike u Kozarskoj Dubici u kojoj nisam nikad ratovao”, dodao je.