Milinović: “Situacija na Udbini je nepovoljna, ne možemo detektirati nultog pacijenta”

Ličko-senjski župan Darko Milinović rekao je jutros u HRT-ovoj emisiji Zajedno za zdravlje da je epidemiološka situacija na Udbini, koja je u karanteni zbog koronavirusa, nepovoljna.

“Nema mjesta panici, ali ne možemo detektirati onoga nultog pacijenta”, rekao je Milinović.

“Svih ovih deset koji se nalaze u županiji, jedan je u gospićkoj bolnici, ostali su u samoizolaciji i oni su ili asimptomatski ili s blagom kliničkom slikom, a pacijent u gospićkoj bolnici povoljno je reagirao na terapiju i njegovo je stanje danas nešto bolje”, rekao je Milinović, koji je osudio stigmatizaciju zaraženih i poručio da ćemo pobijediti koronavirus.

Što se tiče karantene u Udbini, izlaska nema, a ulaske pod strogo kontroliranim mjerama organizira lokalni stožer, objasnio je za HRT.

Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, rekao je u istoj emisiji da su jutros vijesti dobre – i dalje je nula zaraženih od 12 briseva koji su jučer uzeli. Istra tako već danima nema novozaraženih. “Ne očekujemo značajnijih problema, ali i dalje radimo aktivno”, poručio je.

Kozlevac je rekao da su mjere u početku izgledaje rigorozne, ali da su bile ključne i da su u mnogome pomogle, uz disciplinu građana Istre, da imaju situaciju koju imaju danas. Kozlevac je rekao i da danas na području Istarske županije nema nijednog zaraženog za kojeg ne znaju tko je izvor.