Milinović: “Premijer mi je rekao da nema razloga za moje izbacivanje”

Izvor: Nacionalno/D.Prša

Ličko-senjski župan Darko Milinović – koji je odstupio s mjesta predsjednika županijske organizacije HDZ-a nezadovoljan jer je ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić novim ravnateljem NP Plitvička jezera imenovao Tomislava Kovačevića, a ne kandidatkinju ličko-senjskog HDZ-a – gostujući u N1 studiju uživo objasnio što se u stvari dogodilo.

“To tinja u meni i u ličko-senjskom HDZ-u već godinu i pol dna. HDZ je jedna velika obitelj i naravno da u određenim momentima ima različitih razmišljanja. Plitvice su možda kap koja je prelila čašu, gdje sam ja došao do crte gdje više nema nazad. Mojom ostavkom, neopozivom, nisam nikome dao mogućnost da se predomislim iako se to sada može vidjeti u nekim medijima. Moj stav nije istina niti bi napravio. Moj stavi se nije ni milimetar.”

Jeste li vi taj koji je htio politički kadrovirati?

“Ja želim jasan odgovor, ako Ministarstvo imenuje povjerenstvo je li ono neovisno o stavu ministra i je li o novom ravnatelju odlučio kriterij struke ili prijateljstvo s ministrom Ćorićem. Gospođu Antoniju Dujmović nažalost su pokušavali diskreditirati iz HZD-a. Znate onu, čuvajte se neprijatelja i stranačkih prijatelja. Rekli su da ima 40 kaznenih prijava, ja sam se tada malo štrecnuo da nisam možda pogriješio, neznajući nešto što se valja iza brda.

Nazvao sam je, ona mi je donijela dokument od DORH-a gdje se vidjelo da je imala samo prijavu od bivšeg ministra Slavena Dobrovića koju je DORH onda i odbacio. Ovog momenta se protiv nje ne vodi apsolutno nikakav postupak.

Idemo na stručnost, pitam cjelokupnu hrvatsku javnost… Znamo da Plitvice imaju problema – urbanizacija, odvodnja, kanalizacija… Ta žena je tamo 30-ak godina, doktorica znanosti biologije i zaštite prirode i okoliša. Je li bolja ona ili gospodin Kovačević koji je hotelijer? Na osnovu kojih kriterija je povjerenstvo, koje je imenovao ministar, odlučilo?

Znalo se u Gospiću, to je malen grad, da se hvalio tri mjeseca kako je sve dogovorio s ministrom. Meni je rečeno da ministar na Plitvicama mora imati svog čovjeka od povjerenja.”

Znači li to da vi niste od povjerenja premijera Plenkovića?

“I to se povlači po medijima. Mi smo u tri dana morali iznijedriti kandidata za ličko-senjskog župana, Plenković me nazvao iz Bruxellesa i rekao: “Dado, ja mislim da bi se ti morao kandidirati jer postoji mogućnost da izgubimo izbore”. Ja sam kao stranački čovjek bez problema smrznuo saborski mandat, ostavio ajmo reći jednu lagodniju situaciju i uzeo se pozicije. Danas rješavam dugove, nezaposlenost, ušao sam u jedan nemirni segment politike i kao stranački čovjek bez problema prihvatio sugestiju predsjednika Vlade i predsjednika moje stranke.”

Je li Vas Plenković time na neki način eliminirao iz stranačke politike?

“Ne, kao što vidite ja sam i dalje prisutan u javnom prostoru, član sam Predsjedništva HDZ-a i jedan od rijetkih župana koji je dobio u prvom krugu. Na parlamentarnim izborima sam dobio preko 10.500 glasova, to je više od HDZ-a. Mislim da je stvorena jedna dobra simbioza mene imenom i prezimenom i HDZ-a kao brenda. Ne mislim da me se pokušalo eliminirati.

Gost Novog dana bio je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević, koji se poprilično obrušio na Vas.

“Treblo bi ga što više pustiti u medije, vidite kakavi su to istupi.

Starčević odlazi na odmor 20. prosinca do nove godine, a u to vrijeme se se treba razgovarati o proračunu. On ne želi razgovarati ni sa kime.”

Je li to dokaz da nije trebali ići na lex šerif?

“Ja sam na Predsjedništvu HDZ-a tražio da se razgovara o lex šerifu, to se nije dogodilo. Evo, sad imamo i problem gospodina Tomaševića, i on je na neki način iskoristio lex šerif. Taj zakon je trebao ostati kao i do sada.”

Jeste li razgovarali o Plitvicama s ministrom Ćorićem?

“Nekoliko puta. On je razgovarao i s gospođom Dujmović, poslije mi je rekao: “Dado, to je fenomenalna žena”…

Ali?

“To i mene zanima.”

Pojavile su se spekulacije da vi želite biti predsjednik HDZ-a, već ste jednom bili kandidat?

“Ne razmišljam o tome. Da su sada izbori u HDZ-u ja se ne bih kandidirao za predsjednika.”

Jeste li zadovoljni načinom na koji Andrej Plenković vodi Vladu?

“Mislim da Andrej Plenković u uzburkanom moru vodi polako Vladu u sigurnu luku.”

Dovoljno brzo?

“Uvijek može brže. Spočitavaju mu mnogi da ne donosi odluke na vrijeme, ali vjerojatno duboko promišlja.”

Je li Vladi potrebna rekonstrukcija?

“To je pitanje koje se uvijek postavlja. Ja mislim da je ovo dobra Vlada i da dobro radi.”

Bojite li se izbacivanja iz stranke?

“Javno sam govorio za vrijeme svih predsjednika i dalje ću tako. Nema razloga za moje izbacivanje, to mi je rekao i sam premijer.” (N1)