Milinović planira povratak u Sabor, potvrdio nam je da razgovara s Domovinskim pokretom: “Uskoro će biti nešto konkretno”

Župan Ličko senjski Darko Milinović/Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Tomislav Karamarko još je u travnju otvorio svoju internetsku stranicu, ali na njoj i dalje nema ničega. No, na Facebooku bivši predsjednik HDZ-a povremeno nešto i objavi, pa je tako prošli tjedan stavio fotografiju na kojoj je pozirao zajedno sa Zlatkom Hasanbegovićem i Željkom Glasnovićem.

Ispod nje se razvila rasprava u koju se uključio i nekadašnji član HDZ-a Darko Milinović. Netko mu je potom poručio da bi se on trebao priključiti Ivanu Penavi da »malo prodišemo Hrvatsku«, a Milinović mu je odgovorio »sve je moguće, ne znam planove Penave u 7. izbornoj jedinici«. Po novom zakonu je, naime, Ličko-senjska županija iz 9. prebačena u 7. izbornu jedinicu.

Dobra pozicija
Milinović je, dakle, u jednom usputnom komentaru naznačio da bi sa svojom strankom LiPO mogao sudjelovati na predstojećim izborima za Sabor. Prije četiri godine, dok je još obnašao dužnost ličko-senjskog župana, on je tvrdio da ga više ne zanima nacionalna politika, da nema nikakvih ambicija na državnoj razini.

U međuvremenu je, međutim, Milinović izgubio na lokalnim izborima i LiPO je danas oporba u Ličko-senjskoj županiji, a u njemu se očito ipak nije ugasila želja za političkim djelovanjem koje nadilazi regionalne okvire.

Jučer nam je, za početak, potvrdio da će se LiPO doista natjecati na ovim parlamentarnim izborima.

– Predsjedništvo naše stranke je u širem sastavu raspravljalo o temi izbora i svi su bili za to da mi na njih idemo.

LiPO će sto posto izaći na izbore za Sabor. Mislim da imamo dobru startnu poziciju s obzirom na to da su procjene da će za zastupnički mandat trebati deset tisuća glasova, a ja sam na posljednjim izborima za župana dobio 11 tisuća, a stranka, pak, za Županijsku skupštinu 7500 glasova. Znači da bismo mogli ući Sabor, rekao nam je nekadašnji potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva.

Prije izbora 2020. Milinović je priznao da je »bilo koketiranja s Domovinskim pokretom Miroslava Škore«, ali i da to nije preraslo u ozbiljnije razgovore o predizbornoj suradnji. Sada je, čini se, još uvijek takva situacija.

– Još se niti ne zna kada će se održati izbori za Sabor. Ja jesam komunicirao s ljudima iz Domovinskog pokreta, ali bilo je dosta i drugih kontakata. No, sve su to dosad bili, nazovimo ih, načelni razgovori, ništa određeno. Vjerujem da bi u idućih petnaestak dana moglo biti nešto konkretno, možda već i sljedeći tjedan, najavljuje Milinović.

On se u hijerarhiji HDZ-a uspeo čak do mjesta zamjenika predsjednika, u mandatu Jadranke Kosor, ali svejedno je u rujnu 2018. isključen iz stranke. Visoki časni sud HDZ-a zaključio je da je to adekvatna kazna za Milinovićev prosvjedni dolazak sa stotinjak članova u sjedište stranke u Zagrebu.

Čeka se datum
Tri godine kasnije, na lokalnim izborima, Milinović je spoznao koliko je teško u Ličko-senjskoj županiji natjecati se protiv HDZ-a. Ali, nije upitno da on još uživa izvjesnu podršku na prostoru ove županije, a možda i malo šire.

Milinovićevih šest, sedam, a možda i deset tisuća glasova, sigurno bi dobro došlo nekoj desnijoj političkoj opciji. Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava nije nezainteresiran, ali, poput Milinovića, ističe da nema nikakvog dogovora.

– Razgovaram ja s Milinovićem, sličnog smo svjetonazora, dugo smo godina obojica bila u HDZ-u i mislim da je to normalno. No, valjda nitko u Hrvatskoj ne zna kada će biti izbori, što je apsolutno politički neodgovorno od strane premijera Andreja Plenkovića koji stalno kalkulira, pa nisu još ni mogući neki konkretniji razgovori o izbornom nastupu.

Činjenica je da Domovinski pokret komunicira s više stranaka i pojedinaca, ali nema smisla izlagati ih u javnosti dok ne postignemo dogovor o izbornoj suradnji, kazao nam je Penava. Na izborima 2020., jedna je osoba s fotografije koju je Karamarko objavio, Hasanbegović, bila na listi Domovinskog pokreta dok se Glasnović u 11. jedinici kandidirao uz potporu te stranke. Penava nam jučer nije želio otkriti niti računa li DP za iduće izbore s nekim od te dvojice.

Autor: Dražen Ciglenečki