Milinović: Ako me izbace iz HDZ-a vratit ću se u Sabor i neću podržavati Plenkovića

Izvor: Nacionalno/Nikola Nick Mraović

Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) pokrenulo je stegovni postupak protiv Darka Milinovića, zbog osobito teške povrede članske obveze, priopćeno je u četvrtak navečer iz HDZ-a. Milinović kaže kako ga iz HDZ-a nitko nije nazvao da mu priopći odluku, nego ju je doznao iz medija.

“Nisam ovo očekivao, iskreno govoreći – nisam mislio da ovakav stupanj nedemokratičnosti u HDZ-u može postojati. Nisam vjerovao u to, mislim da sam za sve ono što sam dao HDZ-u zaslužio barem minimum poštovanja”, kaže Milinović.

Na pitanje kakav mu je sada plan, odgovara: “Očito nemam ja plan, nego netko drugi” i nastavlja: “Neka mi još netko kaže je li to u duhu demokracije, u stranci koja je stvarala Hrvatsku, da se na telefonskoj sjednici, bez prava i bez mogućnosti da kažem bilo koju riječ, neću reći u svoju obranu jer sam ja tu potpuno prav i čist.. Da se na telefonskoj sjednici donosi takva odluka. Ja sam bio potpredsjednik Sabora, bio sam potpredsjednik Vlade, ministar zdravstva i zamjenik predsjenika odnosno predsjednice stranke – i mislim da je prema meni trebao biti minimum poštovanja, da barem mogu izreći svoj sud o ovoj odluci”.

Milinović kaže kako će, ako mu onemoguće sudjelovanje na izbornom procesu ove stranke, dati ostavku na mjesto župana i vratiti se u Sabor, “jer to smatra moralnim činom”. “Jer sam mjesto župana zaslužio imenom i prezimenom, ali i na krilima brenda HDZ-a”, pojašnjava.  “Dakle, budući da mi oduzimaju legitimitet brenda HDZ-a, pošteno je da dam ostavku i da Ličko-senjska županija, odnosno njeni građani, izaberu novog župana. Mislim da je to moralan potez, a ja sam moralan političar”, rekao je za HRT.

“Smatramo da je Darko Milinović svojim jučerašnjim nastupom nanio političku štetu HDZ-u i ja kao predsjednik stranke, kao i ostali članovi užeg Predsjedništva, nećemo dopustiti da se, u prenesenom smislu, od HDZ-a radi cirkus i nikakva događanja naroda. Smatramo da je to jako loše i nepotrebno jer je sva pitanja koja su bila na dnevnom redu trebao i mogao riješiti sa Povjerenstvom koje je zaduženo za organiziranje izbora”, izjavio je Plenković nakon sastanka užeg Predsjedništva HDZ-a.

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković poslijepodne je izjavio novinarima kako novi stranački Statut omogućuje isključenje, a Visoki časni sud će ga na korektan način protumačiti.

“Visoki časni sud će na korektan način protumačiti Statut HDZ-a, a on, po svemu što znam, omogućava isključenje iz stranke”, rekao je Jandroković ispred Središnjice HDZ-a upitan kako komentira tvrdnju kandidata za predsjednika ličko-senjske organizacije HDZ-a Milinovića da propisnik o provođenju izbora ‘jasno kaže’ kako se ne mogu pokrenuti stegovni postupci protiv člana stranke od vremena kad se raspišu izbori. Jandroković je pojasnio kako je riječ o Propisniku iz 2016. godine, ali je HDZ na zadnjem stranačkom saboru donio novi Statut koji je drugačiji od “onoga što tumači Milinović”. Istaknuo je da  ono što se događalo jučer, ne služi na čast niti Milinoviću a time je, nanio štetu HDZ-u.

Na pitanje hoće li u Saboru podržavati HDZ, a Plenkovićeva većina pala je na 77 zastupnika, Milinović nam je odgovorio da baš tako moralan nije da ga netko izbacuje iz stranke, a da on poslušno diže ruku u Saboru. Time bi Plenkovićeva većina u Saboru bila ozbiljno destabilizirana, vjerojatno i upitna.