Povezite se

Svijet

Milijarderi i privatni donatori obećavaju pomoć za obnovu Notre-Dame

Objavljeno

-

Milijarderi i privatni donatori obećali su u utorak stotine milijuna eura za obnovu katedrale Notre-Dame u Parizu koja je uništena u velikom požaru.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će katedrala biti obnovljena nakon što su se njezin krov i toranj urušili u noći u ponedjeljak u požaru za koji se vjeruje da je povezan s velikim radovima na njezinoj rekonstrukciji.

Francuski milijarder Bernard Arnault najavio je da će on i konglomerat za luksuznu robu LVMH koji kontrolira dati 200 milijuna eura za obnovu katedrale.

Nešto prije, njegov suparnik Kering, modna grupa koju je osnovao milijarder Francois Pinault, ponudila je 100 milijuna eura za pomoć “potpunoj obnovi Notre-Dame”.

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo također je u utorak najavila da će grad donirati 50 milijuna eura i da će predložiti održavanje međunarodne donatorske konferencije u tjednima koji dolaze kako bi se koordiniralo obećanja za obnovu tog gotičkog spomenika.

Privatna francuska Zaklada Heritage na svojoj je internetskoj stranici objavila poziv za donacijama (www.fondation-patrimoine.org), a nekoliko stranica postavljeno je i na portalu za prikupljanje donacija Leetchi.

Regija Ile-de-France koja obuhvaća širu parišku regiju osigurat će isto tako deset milijuna eura.

Nude se drvene grede

Za obnovu katedrale, koju svake godine posjeti više od 13 milijuna ljudi, u prosjeku više od 35.000 na dan, bit će potrebni specijalizirani obrtnici i rijetki minerali.

Direktor jedne francuske tvrtke za drvenu građu rekao je za FranceInfo radio da je spreman donirati najbolje hrastove grede koje posjeduje za obnovu složene drvene konstrukcije koja je pridržavala izgorjeli krov.

“Radovi će sigurno potrajati godinama, čak desetljećima, i bit će potrebne tisuće kubičnih metara drveta. Morat ćemo pronaći najbolje primjerke, velikih promjera”, rekao je Sylvain Charlois, iz Charlois grupe u Murlinu, za radio postaju.

UNESCO je također obećao da će biti “uz Francusku” u cilju obnove katedrale, koja je 1991. upisana na popis svjetske baštine.

“Već smo u kontaktu sa stručnjacima i spremni smo poslati hitnu misiju da procijeni štetu, spasi što se spasiti može i započnemo pripremu kratkoročnih i srednjoročnih mjera”, rekla je glavna tajnica UNESCO-a Audrey Azoulay. 

Višegodišnja obnova

Obnova će vjerojatno koštati stotine milijuna eura i trajati nekoliko godina, ako ne desetljeća, iako su stručnjaci odahnuli što šteta nije i gora.

No mnogi dužnosnici pozivaju vladu da mobilizira resurse za brzu obnovu katedrale.

“Od jučer slušam da će potrajati deset godina, kakva glupost!”, rekao je bivši ministar kulture Jack Lang za France Presse ispred crkve u utorak.

Zauzeo se umjesto toga da se provede ambiciozan trogodišnji projekt obnove.

“Moramo postaviti kratak rok, kao što smo činili i prije s drugim izvanrednim radovima”, rekao je.

Katedrala je bila u fazi obnove vrijednoj 11 milijuna eura što je financirala država kako bi se otklonila šteta koju su uzrokovali vrijeme, zagađenje i vremenske neprilike.

Svijet

Više od 200 zatvorenika u Sloveniji na privremenom dopustu zbog epidemije

Published

on

Više od dvjesto osuđenika u Sloveniji je pušteno iz zatvora kućama, kako bi se suzbila opasnost širenja koronavirusa na ionako prepunjene kapacitete kaznionica, potvrđeno je u ponedjeljak u Ljubljani.

Kako je potvrdila ministrica pravosuđa Lilijana Kozlovič, kod svih koji su pušteni najprije je izvršen sigurnosni pregled, a riječ je o osuđenicima za koje ne postoji opasnost da će ponoviti kazneno djelo za koje su osuđeni i kod kojih ne prijeti opasnost bijega.

Temeljem nedavno prihvaćenog zakona, koji tijekom epidemije Covida-19 omogućava privremeni ili prijevremeni otpust,  izdržavanje zatvorske kazne  privremeno je prekinuta za 68 osuđenika, a 15 ih je prijevremeno otpušteno, pa se u zatvor više neće vraćati.

Zbog opasnosti od koronavirusa zatvorska uprava već je prije dva tjedna obavijestila 130 kažnjenika koji su uz prethodnu dozvolu zatvorske uprave bili u privremenom posjetu svojim obiteljima, da se za sada ne trebaju vraćati na dosluženje kazne, sve dok se epidemija koronavirusa ne smiri.

Riječ je o kategoriji zatvorenika koji su i ranije bili na nešto liberalnijem režimu izdržavanja kazne jer nisu opasni po okolicu,  pa su im povremeno bili dopušteni izlasci ili su bili u režimu tzv. “vikend – zatvora”, obično oni osuđeni za gospodarska kaznena djela, koji su njihovo počinjenje priznali te takav režim dobili prema nagodbi s tužiteljstvom i sudom.

Kako prenose slovenski mediji, među onima koji tako do daljnjega ostaju kod kuće i ne moraju ponovo u zatvor na dosluženje kazne su najpoznatiji Igor Bavčar, nekadašnji ministar u više vlada, koji je nakon izlaska iz politike bio direktor velike kompanije Istrabenz, te gospodarstvenik Boško Šrot, nekoć moćni direktor koncerna industrije piva i mineralnih voda Pivovarna Laško (PL). Obojica su osuđeni za manipulacije u privatizaciji i lančanu trgovinu dionicama tvrtki koje su tada vodili, čime su po ocjeni suda bili oštećeni dioničari i država.

Ucitavanje vijesti

Svijet

SAD odobrio liječenje Covida-19 klorokinom i hidroksiklorokinom u bolnicama

Published

on

Klorokin i hidroksiklorokin

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u nedjelju u borbi protiv koronavirusa korištenje antimalarijskih lijekova klorokina i hidroksiklorokina, ali isključivo u bolnicama. 

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da je FDA dao zeleno svjetlo da te lijekove “propisuju liječnici pacijentima adolescentima i odraslima, koji su hospitalizirani zbog Covida-19, po potrebi”.

Više zemalja započinje veća klinička ispitivanja djelovanja tih lijekova na koronavirus nakon što je istraživanje na malom uzorku pokazalo da bi lijekovi mogli biti djelotvorni.

Američki predsjednik Donald Trump nahvalio je 24. ožujka te lijekove. “Postoje dobri izgledi da će oni imati ogroman utjecaj”, rekao je on nazvavši ih “Božjim darom”.

Kontroverzni francuski liječnik Didier Raoult, ravnatelj IHU Mediterranee Infectiona u Marseilleu, zagovara primjenu klorokina u liječenju bolesti. Potaknuo je sumnju kod mnogih drugih liječnika koji upozoravaju da ispitivanje koje je proveo na malom broju pacijenata nije provedeno u skladu sa zlatnima standardima kliničkih ispitivanja, odnosno, među ostalim nije koristio kontrolnu skupinu ispitanika koji ne primaju ispitivanu aktivnu tvar. 

Američke zdravstvene vlasti upozoravaju građane da ne uzimaju lijekove na svoju ruku. Jedan stanovnik Arizone umro je nakon što je progutao klorokin fosfat, sredstvo koje se koristi za dezinfekciju akvarija.

Američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) i Agencija za biomedicinsko napredno istraživanje i razvoj (Barda) rade na kliničkim ispitivanjima.

Ispitivanje kombinacije  hidroksiklorokina i antibiotika azitromicina, trebalo bi uskoro početi u New Yorku.

Sjedinjene Države imaju više od 140.000 slučajeva zaraženih i  2.489 mrtvih, po podacima sveučilišta Johns Hopkins.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Trump optužio bolnice za gomilanje respiratora

Published

on

Dodao

EPA/Erin Schaff / POOL

Američki predsjednik Donald Trump optužio je u nedjelju bolnice za gomilanje respiratora kojih je zbog koronavirusa nedovoljno na raspolaganju diljem SAD-a, te naredio bolnicama koje ih neće koristiti da ih podijele.

Trump, kojega kritičari optužuju da pokušava prebaciti krivnju za vlastito loše postupanje s krizom, nije naveo nikakve dokaze kojima bi argumentirao svoje optužbe da bolnice gomilaju respiratorne uređaje. Nije jasno ni na koje je konkretno ustanove mislio.

“Neki zdravstveni radnici, neke bolnice … gomilaju uređaje, uključujući respiratore”, izjavio je američki predsjednik u Bijeloj kući nakon sastanka s korporativnim čelnicima. “Te respiratore moraju dati, osobito one bolnice koje ih nikada neće upotrijebiti”, dodao je Trump.

Samo dva dana ranije, pozivajući se na zakon o vojnoj proizvodnji iz Korejskoga rata, Trump je izvršio pritisak na General Motors kako bi proizvodio respiratore za pacijente oboljele od koronavirusa. Najveću američku automobilsku tvrtku optužio je kako “samo gubi vrijeme”.

U nedjelju je predsjednik bio naklonjeniji GM-u, ustvrdivši kako automobilski div “ulaže velike napore”.

Trumpova je administracija pod velikim pritiscima da poveća proizvodnju respiratora, nužnih za spašavanje života pacijenata s komplikacijama od covida-19.

Direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti Anthony Fauci u intervjuu za CNN u nedjelju je procijenio da bi pandemija mogla odnijeti između 100 i 200 tisuća života u SAD-u.

Trump je 25. ožujka potpisao izvršnu naredbu koja zabranjuje gomilanje zaliha nužne medicinske opreme, uključujući respiratore i maske.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije