Miletić osudio postupanje policije prema dvojici studenata iz Nigerije

foto HINA/ Daniel SPONZA/ ds

Pulski gradonačelnik Boris Miletić pozvao je u srijedu resornog ministra Davora Božinovića da preispita postupanje policije prema dvojici studenata iz Nigerije koji su u Pulu došli na Svjetske međusveučilišne igre, a kao ilegalni migranti su deportirani u BiH, dok je taj čin nazvao krajnje nekorektnim i sramotnim.

“Pula je ugostila više od 2.200 mladih sportaša studenata iz 22 različite države Europe, Azije, Afrike i Bliskog istoka. Među njima su sudjelovala i dvojica predstavnika iz Nigerije s urednim dokumentima, potrebnim vizama i povratnom avionskom kartom te je neshvatljivo zbog čega ih je hrvatska policija iz Zagreba odvela u izbjeglički kamp u Bosni i Hercegovini”, naveo je Miletić u dopisu.

Naglasio je i kako je “postupanje hrvatske policije koje ljude osuđuje na temelju boje kože u jednoj uređenoj europskoj državi 21. stoljeća sramotno i zaslužuje svaku osudu”.

Ustvrdio je i kako su Međusveučilišne igre, održane od 14. do 17. studenoga, dodatno promovirale Pulu kao otvoren grad koji je postao svojevrsni sinonim multikulturalnosti i multietničnosti, grad koji njeguje vrijednosti tolerancije, slobode i različitosti i ne dijeli ljude po boji kože te je poručio kako se Grad Pula “oduvijek zalaže za stvaranje društvenog okruženja bez predrasuda i osuda”.

“Vjerujemo kako smo primjer moderne zajednice, u kojoj su svi dobrodošli i u koju se svi rado vraćaju”, zaključio je Miletić koji je pozvao ministra na preispitivanje postupanja policije prema dvojici studenata iz Nigerije kao i da im žurno pomogne u rješavanju ove situacije i uputi ispriku.

Naime, hrvatska policija deportirala je u Bosnu i Hercegovinu dvojicu studenata iz Nigerije tretirajući ih kao ilegalne migrante unatoč činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama, objavili su u utorak mediji u BiH.