Miletić: Odluka Vlade o Uljaniku ispravna i pravovremena

Konferencija nakon sastanak predsjedništava GLAS-a, IDS-a i Pametno/FaH

Predsjednik IDS-a Boris Miletić ocijenio je u nedjelju kako je Vlada RH ispravno postupila odobravanjem državnog jamstva pulskom brodogradilištu Uljaniku za zaduženje, istaknuvši kako je riječ o industriji od nacionalnog interesa.

“Pozdravio sam odluku vlade o dodjeli jamstva jer mislim da je to bila jedina logična i racionalna moguća odluka u tome trenutku”, rekao je Miletić odgovarajući na pitanja novinara na tiskovnoj konferenciji održanoj u pauzi sastanka na vrhu stranaka GLAS, Pametno i IDS u Hotelu Internacional u Zagrebu.

Vlada RH je prije nekoliko dana ovlastila Ministarstvo financija da izda državno jamstvo u iznosu od 96 milijuna eura u korist Hrvatske poštanske banke i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji ili inozemstvu za zaduženje Uljanik Brodogradilišta radi provedbe sanacije i financijske konsolidacije, koje će postati aktivno tek po odobrenju Europske komisije.

Predsjednik IDS-a Miletić ocijenio je danas kako tu nije riječ samo u Uljaniku, nego općenito o hrvatskoj industriji brodogradnje, koja je ključna za gospodarski rast.

“Brodogradnja u Hrvatskoj je jedna tradicija, zapošljava veliki broj ljudi, to je nakon avioindustrije najsloženija industrija. Brodogradilište Uljanik ima punu knjigu narudžbi od preko milijardu eura, a Uljanik Grupa zapošljava u Puli i Rijeci preko 4,5 tisuća direktno zaposlenih osoba’, kazao je Miletić.

Sve zemlje Europske unije štite svoje nacionalne interese, na razne načine svaka članica potpomaže svoje ključne gospodarske aktivnosti, napomenuo je, a ‘za mene je brodogradnja, proizvodnja i izvoz nešto što je nacionalni interes, i to svaka vlada mora štititi’.

Upozorio je i na činjenicu da Uljanik Grupa gradi najsofisticiranije brodove, kakvi su se radili u drugim europskim brodogradilištima, pa tako hrvatska brodogradnja predstavlja izravnu konkurenciju na koju druge države ne gledaju blagonaklono.

‘Dakle, držim da je Vlada dobro postupila odobravanjem jamstva Uljaniku, da je oluka bila pravovremena i to neovisno o tome što je Uljanik Grupa privatna. Čekamo odluku Europske komisije. Očekujem da će se tijekom ovoga tjedna pozitivno o tome očitovati, kako bi radnici Uljanika ovoga tjedna mogli primiti svoju plaću’, zaključio je Miletić.