Povezite se

BIH

Milas u Bihaću, najavljena financijska potpora Katoličkom školskom centru

Objavljeno

-

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonkom Milasom posjetilo je Bihać, gdje se sastalo s čelnicima Unsko-sanske županije koji su najavili punu potporu sustavnom  i trajnom financiranju Katoličkog školskog centra (KŠC) u tom gradu kojemu, kako su pisali mediji, zbog neriješenog financiranja prijeti zatvaranje.

KŠC Ivana Pavla II u Bihaću, kako su pisali mediji, zbog neriješenog financiranja prijeti gašenje, iako je riječ o kvalitetnoj i školi koja je primjer suživota. KŠC u Bihaću najmlađi je od sedam takvih centara koji u BiH djeluju pod okriljem Vrhbosanske nadbiskupije u sustavu Katoličkih škola za Europu.

Predsjednik skupštine Unsko-sanske županije Agan Bunić, zajedno s predsjednikom Vlade Mustafom Ružnićem, naglasio je važnost djelovanja Katoličkog školskog centra Bihać te najavio punu potporu sustavnog i trajnog rješavanja njegovog financiranja iz županijskog proračuna, kao što to imaju drugi katolički  školski centri u FBiH, navodi Središnji ured.

Rješenje u slijedećih 30 dana

 „Mi smo apsolutno opredijeljeni da završimo to pitanje jer KSC Bihać treba ovom kantonu, treba svima nama, ta je škola svojom kvalitetom svima na ponos, jako dobro funkcionira, stoga nema razloga da bilo koja politika bude protiv“,  rekao je Bunić i dodao kako će KSC Bihać biti prvo pitanje koje će rješavati, a konačan rezultat se može očekivati u slijedećih 30 dana.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić naglasio je važnost KSC Bihać za sve građane te obećao kako neće dopustiti moguće zatvaranje škole koja djeluje za opće dobro. “Gradska uprava, i ja osobno, KSC Bihać smatramo strateškim projektom za naš grad, za cijelu zajednicu i ne želimo da se ime našeg grada spominje u bilo kojem kontekstu koji nije primjeren za jedan otvoren i tolerantan grad kakav je Bihać“,  naglasio je Fazlić te pozvao na suradnju i u drugim područjima.

 Rad na području školstva u Bihaću, Katolička je crkva počela koncem 19. stoljeća, kada su sestre Klanjateljice Krvi Kristove otvorile pučku školu s četiri razreda, 1945. tadašnja jugoslavenska vlast ukinula je sve privatne škole i vrtiće zbog čega sestre više nisu mogle držati  nastavu.  Nakon pola stoljeća, 2006. godine banjalučki biskup Franjo Komarica potpisao je dekret o osnivanju KŠC „Ivan Pavao II”. Odmah po osnivanju, u iznajmljenim prostorijama, s radom je počela opća gimnazija s upisanih 16 učenika, a iduće školske godine otvorena je i osnovna škola s 11 učenika.  Danas u vlastitoj, novoj i suvremeno opremljenoj zgradi školu pohađa 500-tinjak učenika,  škola pokazuje dobre rezultate u učenju učenika i ima ugled u gradu kao zahtjevnija i ozbiljnija škola, navodi na svojim stranicama KŠC u Bihaću.  

Hrvatsko izaslanstvo posjetilo je Bihać u petak, državni tajnik Milas tom se prilikom sastao s predstavnicima Katoličkoga školskog centra, s premijerom Unsko-sanske županije Mustafom Ružnićem, ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Damirom Omerdićem i Aganom Bunićem, predsjednikom Skupštine Unsko-sanske županije te gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem. 
 
Milas je posjetio i kuću časnih sestara Klanjateljica krvi Kristove u Bihaću koje ove godine obilježavaju 125 godina djelovanja te župu sv. Antuna Padovanskoga, objavio je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

D.Prša/H.

BIH

Kupovao birače za 400 kuna, s 318 glasova ušao u parlament

Published

on

Zastupnik u Domu naroda parlamenta Federacije BiH Edim Fejzić, koji se izjašnjava kao Hrvat, došao je do dobro plaćenog mjesta podmićujući potencijalne birače u Goraždu iz kojega potječe, objavio je u ponedjeljak bosanskohercegovački portal Žurnal.

Na kratkoj amaterskoj video snimci jedne takve trgovine, načinjene mobitelom, koju je ponudio portal, Fejzić tijekom razgovora s muškarcem čije je lice prikriveno daje 100 konvertibilnih maraka (400 kuna) za obećanje da će na izborima u listopadu 2018. za njega glasati šest osoba.

“Ima amidža (stric), ima amidžična (strina), punac, punica…”, nabraja neidentificirani muškarac Fejziću osobe čije mu glasove nudi, a on mu za uzvrat daje novčanicu od 100 KM te nudi svoj promidžbeni izborni materijal kako se kupljeni birači ne bi zbunili.

Fejzić se na općim izborima natjecao za zastupnika u skupštini malene Bosansko-podrinjske županije predvodeći neovisnu “Goraždansku listu”.

Mandat je i dobio osvojivši 318 glasova, a kako se uoči izbora odlučio na izbornim listama izjasniti kao Hrvat, dobio je i mjesto jedinog zastupnika iz te županije u klubu Hrvata Doma naroda parlamenta Federacije BiH.

Prema popisu iz 2013. u cijeloj županiji, koja je tada imala nešto više od 22 tisuće stanovnika, živjele su samo 24 osobe koje su se izjašnjavale kao Hrvati.

Fejzića je zapalo da ih predstavlja temeljem matematičkih formula po kojima trenutačno funkcionira izborni sustav BiH i po kojima je predviđeno da nacionalne klubove u Domu naroda parlamenta Federacije BiH čini barem po jedan zastupnik iz reda svakog konstitutivnog naroda iz svake od deset županija, bez obzira koliko u njima kojeg naroda živi.

Ta je činjenica bila povod HDZ-u BiH da zatraži izmjene izbornog zakona kako bi se osiguralo da interese konstitutivnih naroda u Domu naroda Federacije BiH predstavljaju zastupnici iz onih županija u kojima pripadnici određenog naroda čine većinu.

Ustavni sud BiH je, odlučujući po prizivu Bože Ljubića na sporne odredbe Izbornog zakona, ocijenio kako je ispravno stajalište da Dom naroda nije dom federalnih jedinica, nego konstituivnih naroda pa bi sukladno tomu trebalo izmijeniti Izborni zakon kako bi se osiguralo poštivanje autentične volje biračkog tijela.

O provedbi te odluke Ustavnog suda BiH do danas nema suglasnosti između hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka, kao što nema ni dogovora o tome kako provesti brojne presude Europskog suda za ljudska prava kojima su također utvrđene diskriminatirske odredbe Izbornog zakona BiH. Najpoznatija takva presuda je u slučaju “Sejdić-Finci”, a ona je donesena prije punih deset godina.

Ucitavanje vijesti

BIH

BiH: Uhićen “automafijaš”, moguća povezanost s ubojstvom policajaca

Published

on

Dodao

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u petak su uhitili Marka Trifkovića, osobu povezanu s kriminalnim skupinama koje organizirano kradu automobile, a mediji navode kako bi njegovo privođenje moglo biti ključ rješenja slučaja ubojstva dvojica policajaca iz 2018.

Iz SIPA-e su potvrdili samo kako su na Palama kod Sarajeva uhitili muškarca osumnjičenog za više kaznenih djela za kojim se dugo tragalo a mediji su objavili kako je riječ upravo o “automafijašu” Trifkoviću. On je bio pripadnik skupine od najmanje 27 osoba protiv kojih je 2018. godine Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu tereteći ih za krađe automobila, iznude i organizirani kriminal.

Pozivajući se na svoje policijske izvore, portal “Dnevnog avaza” navodi kako se istražuje mogućnost da je Trifković umiješan u likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Njih dvojica ubijeni su u listopadu 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino polje. Oni su intervenirali kako bi pokušali spriječiti krađu automobila no pri tom ih je ubio nepoznati napadač koji je na policajce pucao iz strojnice.

Opsežna istraga koja je nakon toga provedena do sada nije dala nikakve rezultate pa je dvostruko ubojstvo i dalje nerazjašnjeno.

Trifković za sada nije osumnjičen za ubojstvo no njegovo ime navodile su druge osobe koje je policija ispitivala istražujući ubojstva.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

BIH

Podijeljeni otkazi svih preostalih 362 radnika Aluminija iz Mostara

Published

on

Uprava mostarskog Aluminija uručila je otkaze 362 radnika, zapravo svim preostalim radnicima posrnulog giganta kojemu su pregovori s izraelsko-kineskom grupacijom MT Abraham jedina nada u eventualno ponovno pokretanje proizvodnje 

Kako su za HINA-u u utorak potvrdili iz Aluminija otkazi su uručeni svim djelatnicima, ali s različitim otkaznim rokom.  Razlog tomu je da bi preostali djelatnici uspjeli završiti zaostale poslove, objašnjeno je.

Rješenja o otkazima morala su biti zaključena s krajem 2019. godine kako bi se svim djelatnicima omogućila isplata otpremnina. Nakon 31. siječnja 2020. godine nekoliko djelatnika bit će angažirano s novim ugovorima na poslovima osiguranja i održavanja visokog napona te opreme.

Uprava na odlasku je nastavila pregovore s izraelsko-kineskom grupacijom koju predvodi MT Abraham iz Tel Aviva.

Prva ponuda te grupe, koju još čine kineski partneri China Engineering Corporation i China Industrial of Engineering and Construction Co., Ltd., odbijena je jer su tražili subvencije za električnu energiju i druge pogodnosti od države.

Subvenciju je odbacila Vlada Federacije BiH kao najveći pojedinačni suvlasnik s 44 posto udjela.

Nova ponuda ove grupacije nedavno dostavljena temelji se na tome da se pogoni Aluminija unajme te omogući nastavak proizvodnje uz potporu izraelsko-kineskog kapitala.

U BiH je ova grupacija već registrirala kompaniju Aluminium Industries d.o.o. Po informacijama iz kompanije Aluminija o novoj ponudi izraelsko-kineske grupacije odlučivat će sredinom siječnja Skupština kompanije u kojoj su uz predstavnike Vlade FBiH i predstavnici malih dioničara – radnika koji imaju 44 posto, te Vlada RH s udjelom od 12 posto.

Direktor M.T. Abraham Group Isaac Mansur Tamir je u nedavnoj izjavi za medije pojasnio uvjete najma koje su dostavili iz ove grupacije.

„Ugovor o zakupu bit će u skladu sa zakonima i propisima Federacije Bosne i Hercegovine, što znači petnaestogodišnji ugovor o najmu, s mogućnošću dodatnih petnaest godina, a najviše do trideset godina“, rekao je Tamir.

Predsjednik M.T. Abraham Group Amir Gross Kabiri rekao je da bi se prvo pokrenuo pogon Ljevaonice, a postupno pokušalo pokrenuti pogone Anoda i Elektrolize koja je najveći potrošač električne energije. 

Planiraju ponovno angažirati radnike koji su već radili u Aluminiju, objasnio je Kabiri.

Mostarski Aluminij je nakon ratnih razaranja uz potporu Hrvatske bio ponovno pokrenut 1997. godine, a prestao je raditi u srpnju pošto je isključen s napajanja električne energije zbog dugova koji su se popeli na 220 milijuna eura.

U kompaniji ukupno je bilo zaposleno oko 900 djelatnika i bila je dugo vremena najveći izvoznik iz BiH, te najvažnija tvornica u Hercegovini. Njezinim gašenjem ugroženo je postojanje i velikog broja manjih kompanija koje su im bili partneri ili su se bavile obradom metala aluminija.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije