Povezite se

BIH

Milas u Bihaću, najavljena financijska potpora Katoličkom školskom centru

Objavljeno

-

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonkom Milasom posjetilo je Bihać, gdje se sastalo s čelnicima Unsko-sanske županije koji su najavili punu potporu sustavnom  i trajnom financiranju Katoličkog školskog centra (KŠC) u tom gradu kojemu, kako su pisali mediji, zbog neriješenog financiranja prijeti zatvaranje.

KŠC Ivana Pavla II u Bihaću, kako su pisali mediji, zbog neriješenog financiranja prijeti gašenje, iako je riječ o kvalitetnoj i školi koja je primjer suživota. KŠC u Bihaću najmlađi je od sedam takvih centara koji u BiH djeluju pod okriljem Vrhbosanske nadbiskupije u sustavu Katoličkih škola za Europu.

Predsjednik skupštine Unsko-sanske županije Agan Bunić, zajedno s predsjednikom Vlade Mustafom Ružnićem, naglasio je važnost djelovanja Katoličkog školskog centra Bihać te najavio punu potporu sustavnog i trajnog rješavanja njegovog financiranja iz županijskog proračuna, kao što to imaju drugi katolički  školski centri u FBiH, navodi Središnji ured.

Rješenje u slijedećih 30 dana

 „Mi smo apsolutno opredijeljeni da završimo to pitanje jer KSC Bihać treba ovom kantonu, treba svima nama, ta je škola svojom kvalitetom svima na ponos, jako dobro funkcionira, stoga nema razloga da bilo koja politika bude protiv“,  rekao je Bunić i dodao kako će KSC Bihać biti prvo pitanje koje će rješavati, a konačan rezultat se može očekivati u slijedećih 30 dana.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić naglasio je važnost KSC Bihać za sve građane te obećao kako neće dopustiti moguće zatvaranje škole koja djeluje za opće dobro. “Gradska uprava, i ja osobno, KSC Bihać smatramo strateškim projektom za naš grad, za cijelu zajednicu i ne želimo da se ime našeg grada spominje u bilo kojem kontekstu koji nije primjeren za jedan otvoren i tolerantan grad kakav je Bihać“,  naglasio je Fazlić te pozvao na suradnju i u drugim područjima.

 Rad na području školstva u Bihaću, Katolička je crkva počela koncem 19. stoljeća, kada su sestre Klanjateljice Krvi Kristove otvorile pučku školu s četiri razreda, 1945. tadašnja jugoslavenska vlast ukinula je sve privatne škole i vrtiće zbog čega sestre više nisu mogle držati  nastavu.  Nakon pola stoljeća, 2006. godine banjalučki biskup Franjo Komarica potpisao je dekret o osnivanju KŠC „Ivan Pavao II”. Odmah po osnivanju, u iznajmljenim prostorijama, s radom je počela opća gimnazija s upisanih 16 učenika, a iduće školske godine otvorena je i osnovna škola s 11 učenika.  Danas u vlastitoj, novoj i suvremeno opremljenoj zgradi školu pohađa 500-tinjak učenika,  škola pokazuje dobre rezultate u učenju učenika i ima ugled u gradu kao zahtjevnija i ozbiljnija škola, navodi na svojim stranicama KŠC u Bihaću.  

Hrvatsko izaslanstvo posjetilo je Bihać u petak, državni tajnik Milas tom se prilikom sastao s predstavnicima Katoličkoga školskog centra, s premijerom Unsko-sanske županije Mustafom Ružnićem, ministrom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Damirom Omerdićem i Aganom Bunićem, predsjednikom Skupštine Unsko-sanske županije te gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem. 
 
Milas je posjetio i kuću časnih sestara Klanjateljica krvi Kristove u Bihaću koje ove godine obilježavaju 125 godina djelovanja te župu sv. Antuna Padovanskoga, objavio je Središnji državni ured za Hrvate izvan RH.

D.Prša/H.

BIH

U BiH 17 policajaca uhićeno zbog više od 100 kaznenih djela

Published

on

Sedamnaest policajaca uhićeno je u srijedu u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su umiješani u korupciju, potvrđeno je iz Županijskog tužiteljstva u Sarajevu koje vodi istragu.

Ranije tijekom dana na temelju naloga suda u Sarajevu provedena je velika racija u nekoliko policijskih postaja na području Sarajevske i Zeničko-dobojske županije kao i u Istočnom Sarajevu.

U akciji kodnog naziva “Dar-1” prikupljeni su dokazi o protuzakonitim postupcima pripadnika prometne policije koje se tereti da su primali mito kako bi poništili prekršajne i kaznene prijave protiv osoba koje su kršile zakone o sigurnosti prometa.

“17 policijskih službenika Jedinice za promet Uprave policije MUP-a Sarajevske županije sumnjiči se da su u posljednjih nekoliko mjeseci počinili više od stotinu kaznenih djela”, navedeno je u tužiteljskom priopćenju uz pojašnjenje kako se radi o kaznenim djelima primanja dara odnosno zloporabe službenog položaja ili ovlasti. 

U istragu čija su meta bili korumpirani policajci bila je uključena i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA).

Ucitavanje vijesti

BIH

Strašno !!! Migranti preplavili ulaz u Veliku Kladušu, tisuće ih na ulicama, stanovnici u strahu

Published

on

Izvor: TV USK

Prihvatni centri Bira i Miral u Unsko sanskom kantonu odavno su puni, a broj novih migranata iz dana u dan sve je veći.  Situacija je posebno teška u Velikoj Kladuši. Stanovnici tog grada prozivaju institucije na sve veći broj migranata zbog kojih su, kako kažu, uplašeni i osjećaju se nesigurno, jer su tamo mjesecima. Zbog migranata stanovnici Velike Kladuše već duže vrijeme govore da ne mogu normalno živjeti. 

Podsjetimo, prije nekoliko dana zaposlenici  komunalnog poduzeća iz Velike Kladuše u suradnji sa policijom Unsko sanskog Kantona već drugi put u posljednjih 15-ak dana izvršili su uklanjanje migrantskog šatorskog naselja, kojeg su migranti samoinicijativno podigli uz korito rijeke Kladušnice.  Migranti pak kažu da drugog izlaza nemaju . Podizanje ovakvih i sličnih ilegalnih improvizovanih naselja zabranjeno je odlukama Operativne grupe za migrantsku krizu USK, ali i dokaz da u Velikoj Kladuši i Bihaću se trenutno nalazi znatno veći broj migranata od smještajnih kapaciteta koje nude prihvatni centri, prenosi RT USK.

Nekoliko tisuća migranata se nalazi na području Unsko Sanskog Kantona, dok ih je na desetine, pa čak i na stotine na ulicama, a svakodnevno pristižu i novi. Sve je teže stanje sa sigurnosti jer nerijetko ima i fizičkih obračuna. Stanovnici Velike Kladuše i Bihaća kažu da su ponovo su zakazale  državne institucije,  ministarstvo sigurnosti , međunarodne organizacije, europska unija, i niko od njih u stvari ništa ne poduzima.

Nacionalno/RT USK

Ucitavanje vijesti

BIH

Stanje u Bihaću “nikad gore”, vlasti zbog migranata najavljuju radikalne mjere

Published

on

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izjavio je u petak kako je stanje u tom gradu ali i cijeloj Unsko-sanskoj župniji najgore do sada zbog velikog priljeva ilegalnih migranata te zbog činjenice da vlasti u BiH ne poduzimaju ništa kako bi kontrolirale taj problem.

“Situacija nikada nije bila gora. Imamo svakodnevni nekontrolirani priljev migranata i nekoliko tisuća ljudi na ulicama, javnim površinama i po napuštenim objektima. Ponovo smo ostavljeni sami sebi u ovoj situaciji”, kazao je Fazlić novinarima nakon sastanka posebne operativne skupine na županijskoj razini koja je uspostavljena zbog koordiniranja mjera potrebnih radi suočavanja s migrantskom krizom.

Procjena je lokalnih vlasti kako samo u Unsko-sanskoj županiji sada boravi najmanje sedam tisuća ilegalnih migranata. Tek za polovicu od tog broja ima mjesta u ranije uspostavljenim prihvatnim centrima pa oko četiri tisuće migranata luta ulicama Bihaća, Cazina i Velike Kladuše, spava po parkovima i u napuštenim objektima i bez ikakvih uvjeta za održavanje osobne higijene.

Svi oni tamo čekaju priliku da pokušaju prijeći granicu s Hrvatskom.

Tako veliki broj ilegalnih migranata u malim gradskim sredinama Unsko-sanske županije sve je veći sigurnosni problem jer su učestali izgredi u kojima oni sudjeluju a posebice su učestali međusobni obračuni i krađe.

Glasnogovornik županijske policije Ale Šiljdedić kazao je kako je između 80 i 90 posto policijskih intervencija sada uvjetovano ponašanjem migranata.

Gradonačelnik Bihaća kazao je kako su u Unsko-sanskoj županiji i dalje prepušteni sami sebi pa su stoga prisiljeni razmišljati i o “radikalnim mjerama”.  

“Spremni na radikalne poteze. Migranti moraju biti izmješteni s gradskih ulica i apsolutno nas više ništa drugo ne zanima”, kazao je Fazlić.

Pojasnio je kako će u ovoj županiji najvjerojatnije ponovo posegnuti za mjerama poput uspostave improviziranih kampova u koje će onda policija dovoditi migrante nakon što ih skloni s ulica.

Ranije je takav kamp postojao na lokalitetu Vučjak na obroncima Plješevice no on je prošle godine rasformiran zbog nehumanih uvjeta koji su tamo vladali a migranti su prebačeni u druge privremene no bolje opremljene smještajne centre, uglavnom u okolici Sarajeva.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije