Milas u Australiji: Niste vi ponijeli duh Hrvatske kada ste otišli. S njim ste se rodili, on je trajno u vama i jednako tako će biti u svim vašim potomcima

Na susretu s gradonačelnicom Grada Ballarata Samanthom McIntosh Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske izrazio je zahvalnost na toploj dobrodošlici koju su priredili hrvatskoj delegaciji, ali i svim Hrvatima, budući da su se u Grad Ballarat Hrvati naselili prije više od 160 godina.

“Zahvaljujem se na dobrodošlici koju su Australija i grad Ballarat iskazali Hrvatima prije više od 160 godina. Ta dobrodošlica se ne očituje samo u pružanju osjećaja toplog doma i prilike za novi početak. Pomogli ste Hrvatima da postanu značajan čimbenik u australskom društvu i činjenica da je Australija prepoznala hrvatski jezik i kasnije samostalnost hrvatske države među prvima u svijetu – dovoljno govori o autentičnosti vašeg napora. Našim ste sunarodnjacima, a vašim sugrađanima, pokazali koliko cijenite njihovu baštinu i njenu jedinstvenost dajući im podršku u njegovanju te baštine, postavili ste primjer drugima koji su se njime slijedili znatno poslije vas.

Hrvatska je mlada država sa velikom dijasporom u cijelom svijetu i razlog više da Vlada Republike Hrvatske jačanje veza sa našom dijasporom smatra jednim od važnih strateških nacionalnih ciljeva. Ovaj je susret svakako potvrda tih nastojanja i znak da ćemo u Australiji nastaviti pružati hrvatskoj kulturi i identitetu podršku, uz poštovanje zajednici koja je ju srdačno prihvatila.”

Na primanju kod gradonačelnice Macitosh bili su nazočni generalni konzul Republike Hrvatske u Melbourneu Belavić, član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ante Jurić i predsjednik Australsko – hrvatskog društva Geelong, Paul Šarić.

Na susretu s iseljenicima u Hrvatskom klubu Stjepan Radić u Ballaratu državni tajnik Milas i gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava razgovarali su o povijesti hrvatske zajednice u Gradu Ballaratu, ali i o aktualnostima u domovini, u koju se mnogi australski Hrvati vraćaju nakon umirovljenja.
U AHD Geelong delegacija je sudjelovala na predstavi Bitka za Vukovar.

Nakon predstave nazočnima se obratio gradonačelnik Penava s jasnom porukom da je duh kojim su hrvatski branitelji branili Vukovar u nemogućim uvjetima opsade prisutan i ovdje u Australiji, gdje su se Hrvati sami organizirali i stvorili jaku zajednicu, gdje su izgradili crkve, brojne hrvatske domove, klubove, kulturno umjetnička društva, sportske klubove, čak i hrvatski arhiv.

“Danas nam je ponovno potreban taj duh stvaranja nove hrvatske vrijednosti, ali ovog puta u dobrom, u miru, u slobodnom hrvatskom Vukovaru, u našoj domovini koju neizmjerno volite unatoč kilometrima i desetljećima koji nas razdvajaju “, izjavio je Penava.

Državni tajnik Milas je naglasio da je Vlada Republike Hrvatske odlučila sustavno i temeljito pristupiti reformama u upravnim postupcima koje nepotrebno kompliciraju ostvarivanje statusnih i drugih prava Hrvata izvan Republike Hrvatske te je pozvao naše iseljenike i njihove potomke da se uvijek i bez zadrške obrate Uredu sa svim problemima na koje nailaze u komunikaciji s drugim državnim tijelima kako bi zajedno pronašli optimalna rješenja. Zahvalio je nazočnima i na njegovanju hrvatskog identiteta kroz generacije.

“Niste vi ponijeli duh Hrvatske kada ste otišli. S njim ste se rodili, on je trajno u vama i jednako tako će biti u svim vašim potomcima. Ured će pružiti potrebnu platformu na temelju kojih će taj hrvatski duh, taj pečat mladih hrvatskih generacija ovdje u Australiji, ali i cijelom svijetu, opipljivije povezati sa svojom hrvatskom domovinom. Prvenstveno učenje hrvatskog jezika, ali i niz drugih aktivnost usmjerenih na osnaživanje hrvatskog identiteta mladih generacija, prioritetna su pitanja u radu Ureda ”, poručio je Milas