Milas obećao punu potporu Zagreba novom Hrvatskom nacionalnom vijeću u Srbiji

Držani tajnik Zvonko Milas

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas obećao je u petak u Beogradu suradnju i svu potporu novom sazivu i svim vijećnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji (HNV).

“Ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i ispred Republike Hrvatske vam mogu reći da ćete u nama, institucijama matične domovine, imati doista vjerodostojnog suradnika i partnera u svemu onome što čemu težite i svemu s čime se svakodnevno suočavate”, rekao je Milas prigodom božićnog prijama za predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji, upriličenog u rezidenciji veleposlanika RH u Beogradu Gordana Bakote.

Uz ocjenu kako je u procesu nedavnog izbora 4. saziva novog HNV-a u Srbiji “demonstrirano zajedništvo”, Milas je istaknuo da se samo na taj način “mogu napraviti i novi pomaci u svakodnevnom životu Hrvata koji žive u Republici Srbiji”, bilo da je riječ o obrazovanju, informiranju, kulturi ili politici.

Božićni prijam za predstavnike hrvatske zajednice u Srbiji – političke, kulturne djelatnike i svećenstvo, koji je upriličio Bakota, bio je prigoda i za predstavljanje knjiga velečasnog Marka Kljajića, nekadašnjeg župnika petrovaradinskog, a danas župnika u Surčinu pored Beograda, jedne od župa na teritoriju Srijemske biskupije.

Velečani Kljaić je u svojim knjigama “Sveti Juraj u Petrovaradinu” i “Surčin kroz povjest”, kako je rečeno, sačinio svjedočanstva koja “nadilaze puko zbrajanje činjenica povjesti i umjetnosti”.

O vrijednosti knjige “Surčin kroz povjest”, tiskanoj u tri izdanja, govori i činjenica da je postala dijelom obavezne literature na postiplomskom studiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu u oblasti povijesti i povijesti umjetnosti.