MILANOVIĆU, KAKO SIJEŠ TAKO ŽANJEŠ!

Piše: Pero Kovačević

Milanović je danas u javnom istupu optužio Hrvatsku televiziju da je korumpirana, sramotna i HDZ-ova.
Milanoviću Vi zajedno sa Andrejom Plenkovićem spadate u skupinu ljudi koja nije osigurala da HRT neovisno radi, da jača profesionalizam i da se odlijepi od politike.
Zaboravlja Milanović da upravo njegova Vlada nije prihvatila Medijsku strategiju, nije osigurala zakone koji će jamčiti neovisnost javnog servisa i regulatornih tijela. Naravno da tako nešto ne pada na pamet Plenkoviću.

Pitam se kad će HRT početi raditi ono što je zadaća svakog javnog servisa: informirati i obrazovati hrvatske građane, kritički propitivati vlast i ne padati u ideološke zamke, a poglavito stranačke. Smjenom ravnatelja neće preko noći zaliječiti odavno narušene kriterije novinarske profesije na HRT-u koji, ustvari, nikada nisu niti udahnuli zraka.
Urednička cenzura i novinarska samocenzura pretvaraju i pretvarali su HRT glasilom vlasti odnosno političke garniture na vlasti.

Potrebna je osvježena svjesnost o zadaći modernog javnog servisa kod samih novinara, kao i dodatna znanja i otvorenost iskustvima kojima će znati odgovoriti na sve izazove profesije u ovom vremenu, kao i na konkurenciju. Za to je je potreban ne samo ravnatelj koji će u potpunosti odolijevati političkim pritiscima, već mlade novinarske snage koje će udahnuti život HRT-u koji relativno bezuspješno pokušava uhvatiti posljednji vlak.