Milanović: Zemlja je napredovala, ali imamo deformitete koje moramo ispraviti

Izvor: Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović priključio se u nedjelju obilježavanju Bele nedeje, tradicionalne manifestacije proslave mladog vina, istaknuvši da se ovakvim događanjima čuvaju tradicija i korijeni kraja.

Sudjelujući u programu Pozdrav Beloj nedeji, Milanović je ustvrdio kako je u proteklih 15-tak godina, od njegovog prvog dolaska na manifestaciju ostvaren veliki napredak, prije svega u kulturi uzgajanja vinove loze, čuvanja, proizvodnje i stavljanja na tržište vina. To je središnja tema ove manifestacije, a pokazuje napredak i ovog kraja i cijele zemlje, rekao je.

“Cijela zemlja je napredovala. Možemo se ljutiti i prigovarati, imamo deformitete koje moramo ispraviti jer ćemo inače nastaviti rasti u krivom smjeru, ali se stvari ipak mijenjaju”, ocijenio je predsjednik.

Ljudi iz cijele zemlje, pa tako i iz ovog kraja, odlazili su u svijet. No, mnogi su ostajali, gradili ovaj kraj i čuvali tradiciju, istaknuo je.

Brojne okupljene su pozdravili i kastavski gradonačelnik Matej Mostarac i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

U programu “Pozdrav Beloj nedeji” sudjelovali su Glazbeno društvo “Spinčići” Kastav, DVD Kastav, sopci, KUD Učka Matulji, Mješoviti pjevački zbor “Sempre Allegro” Rijeka, i učenici Osnovne škole “Milan Brozović” Kastav.

Bela nedeja je manifestacija proslave mladog vina, tradicionalno se slavi prvog vikenda u listopadu, uključujući i ponedjeljak. Spominje se u Zakonu Grada Kastva još iz 1400. godine.

Uz sajam mladog vina, “Belu nedeju” obilježavaju prezentacije starih zanata, te zanimljiva kulturna događanja kojima se oživljava baština ovog kraja.

Manifestaciju tijekom tri dana posjeti više od 80 tisuća posjetitelja iz Hrvatske i inozemstva.