Povezite se

Politika

Milanović za povećanje plaća medicinskim sestrama, profesorima i učiteljima, ne i policiji

Objavljeno

-

Predsjednički kandidat Zoran Milanović izjavio je u subotu u Čakovcu da bi plaće trebalo povećati medicinskim sestrama, profesorima i učiteljima, ali ne policiji, vojsci i diplomaciji.

“Tu ne vrijedi pravilo, tražit će svi pa će dobiti svi. U politici često moraš diskriminirati jer ćeš doći u situaciju da naoko u istoj situaciji primjenjuješ različite kriterije”, rekao je Milanović novinarima, dodavši kako ne mogu svi dobiti jer nisu svi isti.

Zaključio je da su u ovom trenutku važnije osobe koje se brinu o starijima, nemoćnima i bolesnima te podučavaju djecu engleskom i matematici.

Upitan kako gleda štrajk učitelja s obzirom da je 2015. slične zahtjeve sindikata nazvao komičnima, Milanović je rekao da je sad riječ o 400 milijuna kuna koje si Vlada može priuštiti.

Odgovorio je da je pri kraju njegovog premijerskog mandata država bila u teškoj situaciji, a sindikatima je poručio neka se strpe i bit će prvi na redu nakon izbora.

“Morao sam se zamjerati ljudima jer novaca nije bilo. Kamata za posuđivanje kredita je bila 7 posto, a sada je 1 posto. Mjesec dana prije parlamentarnih izbora mi smo se bavili kreditima u ‘švicarcima’, rekao je Milanović.

Za njega je prioritet, kazao je, plaće povećati medicinskim sestrama, profesorima i učiteljima, ali ne i policiji. “Mi smo demokratska država, imamo policiju, ali nismo policijska država, kazao je Milanović. Dodao je da prioritet nisu diplomati ni vojska.

Milanović drži da hrvatske vojnike treba povući iz Afganistana jer ćemo tamo zbog nečijeg fetiša i potrebe da se slika s vojnicima imati političkih i sigurnosnih problema. Hrvatska, smatra on, treba malu, efikasnu i dobro plaćenu vojsku.

Ako kupuješ vojno, onda kupuješ od Amerikanaca

No, rekao je da nije protiv očuvanja borbene eskadrile, ali je mišljenja da avione treba kupovati izravno od SAD-a, dodavši da je SAD jedini naš pravi veliki saveznik, a Izrael nije.

Amerikanci ili ništa, to nije pogodovanje američkom proizvođaču. Izrael je bliskoistočna država koja nam je prijatelj i koja nam je probala uvaliti američke avione. Ako kupuješ vojno, onda kupuješ od Amerikanaca, zaključio je Milanović.

Upitan što misli tko će prvi popustiti HNS ili HDZ, rekao je da ako HNS ode iz Vlade da će onda biti pitanje imamo li uopće Vladu. “To je problem ako održavate Vladu sitnom trgovinom”, rekao je Milanović.

Komentirajući potragu za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem rekao je da Hrvatska treba financijski pomoći u potrazi.

“To jedino i možemo jer nemamo resurse koje ima par država na svijetu. Ja ne bih odustajo, a mislim da neće ni ova Vlada. Mislim da tako blesavi ipak neće biti”, rekao je.

Za odluku Povjerenstva za sukob interesa koje je odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog postupanja jer je propustio deklarirati kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu, Milanović je rekao kako ne misli da su prekršena načela službe, ali misli da se opstruira rad Povjerenstva zbog uskraćivanja dokumenata.

Dodao je kako je riječ o dobrom izboru te da da je normalno da si ljudi kada se žene za kumove odabiru ljude s kojima rade i s kojima provode dosta vremena. “Kasnije se Plenković dosta jadno pozivao na slučaj Josipa Klisovića jer to nije isto, on je bio zamjenik ministra, a ne ambasador što nitko tada nije povlačio za problem. Pravi problem je opstrukcija rada Povjerenstva i postavljanje sebe iznad zakona“ tvrdi Milanović.

Politika

Ministarstvo zdravstva: 5,2 milijuna kuna za projekte primicanja zdravlja

Published

on

U ministarstvu zdravstva održana je svečanost uručivanja 11 Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava uspješnim prijaviteljima u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga "Promocija zdravlja i prevencija bolesti - Faza 1" iz Europskog socijalnog fonda

U Ministarstvu zdravstva u srijedu je uručeno jedanaest ugovora vrijednih 5,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU-a za projekte promocije zdravlja i prevencije bolesti, koje su dobile tri općine, pet udruga, jedna zaklada i dvije zdravstvene ustanove.

Ugovore koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda uručio je ministar zdravstva Milan Kujundžić pritom naglasivši važnost prevencije bolesti.

“Uglavnom se bavimo bolešću, a relativno se malo bavimo time što možemo svi zajedno učiniti kao zajednica i pojedinci da se bolest ne dogodi, a kad se dogodi da je možemo brzo prepoznati”, rekao je Kujundžić. 

Sredstva su dobili općine Viškovo, Medulin i Čavle, Gradsko društvo Crvenog križa Makarska, Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, Matica umirovljenika Grada Zagreba, Zaklada Sandra Stojić, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, Udruga Krugovi, specijalna bolnica Arithera i Specijalna bolnica za kirurgiju Medico.

Cilj projekata je povećati znanje i svijest o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti.

Pola milijuna kuna tako će dobiti Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa za edukaciju mladih radi podizanja razine znanja o HIV-u, koju će provoditi zdravstveni djelatnici, dok će općina Medulin gotovo 500.000 bespovratnih sredstava upotrijebiti za projekt “Čuvajmo srce”, namijenjen prevenciji i suzbijanju bolesti srca kroz edukaciju i primicanje zdravih stilova života.

Ucitavanje vijesti

Politika

Marić: Koalicija složna – okvir proračuna i javnih financija je dobar i tako treba nastaviti

Published

on

Ministar financija Zdravko Marić poručio je u utorak navečer nakon trosatnog koalicijskog sastanka kako su složni i smatraju da je okvir proračuna i javnih financija za slijedeću godinu dobar te da tako treba nastaviti.

“U pravilu se svi slažemo, mislim da se generalno svi članovi i parlamentarna većina slažu da je okvir proračuna i javnih financija dobar i da ga treba nastaviti”, rekao je Marić.

Teme na koalicijskom sastanku bile su: rebalans proračuna za ovu godinu i proračun za 2020., te četvrti krug porezne reforme.

Na pitanje ima li prostora u proračunu za dodatnim povećanjem plaća onoliko koliko to traže sindikati prosvjetnih radnika u štrajku, ministar Marić je odgovorio: “Moramo biti vrlo jasni, znate kakva su nam ograničenja u proračunu za iduću godinu i njih se držimo. Ukupni okvir je održiv, i ne dovodimo to u pitanje. Pitanje je ima li dodatnog prostora za dodatna povećanja. Sve u skladu sa mogućnostima”.

Na opetovano novinarsko pitanje znači li to da je šest posto povećanja maksimum koliko mogu ponuditi sindikatima, ministar je kratko odgovorio: “Tako je.”

O podizanju minimalne plaće, koju je najavio premijer Andrej Plenković ranije u utorak, nije imao konkretnih detalja.

“Sa sjednice Vlade ćete čuti sve detalje i brojke. Ukupni okvir državnih financija je održiv, nećemo ugrožavati stabilnost javnih financija. Od prvog dana smanjujemo poreze, povećavamo plaće, činimo sve što je potrebno i ocijenjeno kao prioritet Vlade. Mirovine nikada nisu bile predmet bilo kakvih ušteda ili rezanja”, rekao je Marić.

Dodao je kako će se o proračunu i porezima dijalog nastaviti u idućim danima “na operativnijim i užim krugovima”, slijedeći tjedan sve bi trebalo ići na Vladu te ući u saborsku proceduru u prvoj polovici studenog.

“Treba uklopiti sve momente koji su se u međuvremenu dogodili, ali isto tako i planirati sredstva za europske fondove”, rekao je Marić.

Dodao je da se troši onoliko koliko se može uprihoditi, a višak će se usmjeriti u gospodarstvo.

Marić također vjeruje kako će HNS podržati proračun.

“Što se tiče samog okvira i smjera javnih financija, tu se u pravilu slažemo”, kaže Marić.

Na kritike Milana Bandića kako će opet jedinice lokalne samouprave izgubiti dosta novca u 4. krugu porezne reforme, ministar je odgovorio kako će o svemu raspraviti kasnije s većim fokusom na porezni dio.

Istaknuo je kako ne odustaju od mjera za mlade te da će ih predložiti kao što je i predviđeno.

Ucitavanje vijesti

Politika

Plenković: Povećanje plaća 6,12 posto riješit će glavni meritum zahtjeva školskih sindikata

Published

on

Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak kako će povećanje plaća od 6,12 posto kroz osnovicu riješiti glavni meritum zahtjeva školskih sindikata te je naglasio kako je brojnim učiteljima u mandatu ove Vlade plaća povećana više od 20 posto.

“U govoru u Saboru naglasio sam postignuća Vlade, i ona su pozamašna, u svim aspektima, isto tako i u politici plaća. Naša ponuda od 2+2+2 dizanja osnovice kroz temeljni kolektivni ugovor je konzistentna i riješiti će glavni meritum zahtjeva sindikata školstva, a to je povećanje plaća od šest posto”, rekao je Plenković u Banskim dvorima.

Dodao je kako je ova Vlada “vrlo konzistentno, realnom politikom koja je pratila prihodovnu stranu, povećala plaće dizanjem osnovice za 11,5 posto”.

“Dakle, ona će u idućoj godini, kad se zbroji sve do sada napravljeno, plus ovih šest posto i porezne olakšice, brojnim učiteljima u mandatu ove Vlade dignuti plaće za više od 20 posto. To nije uobičajeno niti redovito, a pritom imamo zdravi rast, ne zadužujemo se dodatno i ostvarujemo uravnotežen proračunski višak”, pojasnio je Plenković.

Ono što nudi Vlada je fer, realno i konzistentno; spremni smo i na konzultante 

Istaknuo je kako kao Vlada razumiju da postoje nepravde i nelogičnosti kroz koeficijente kroz različite sektore.

“Te nepravde su se nataložile kroz otprilike dva desetljeća. Nije jednostavno ni lako. U sustavu plaća, osim osnovica, imate i brojne dodatke koji se malo spominju. I postoje koeficijenti. Spremni smo to riješiti na objektivan način uz pomoć konzultanata koji su van sustava državne uprave. Mislim da nam za takav posao treba netko tko će biti nepristran, tko neće afektivno gledati svoj resor”, rekao je premijer.

Dodao je kako će pozvati sindikate da budu oni koji će i pomoći u tom procesu, a smatra da je fer, realno i konzistentno ono što nudi Vlada i da to nije dijeljenje darova pred izbore.

Plenković smatra da je kontinuitet sa štrajkom u redu kao legitiman stav sindikata, ali da nije fer prema onome što je bit politike obrazovanja – da se svi bavimo djecom i učenjem i napredovanjem mladih generacija.

Uskoro i novo povećanje minimalne plaće

“U razgovoru sa socijalnim partnerima predložit ćemo i novo povećanje minimalne plaće”, istaknuo je i dodao da će nova odluka uslijediti do kraja listopada i da će taj iznos još dodatno biti značajno povećan.

Novinari su premijera pitali jesu li na današnjem sastanku sa Generalskim zborom raspravljali o pitanju uvođenja dvojezičnih ploča u Vukovaru.

“Raspravu i tu odluku trebaju donijeti oni koji žive u Vukovaru. Naravno da je politika ove Vlade graditi politiku povjerenja, suživota, pogleda prema budućnosti, graditi na postignuću mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja”, rekao je Plenković.

Zaključio je kako je politika Vlade kada pruža ruku manjinama uključiva politika, ali da “postoje sredine u kojima to treba malo obazrivije raditi, s obzirom na posljedice”.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije