Milanović: Vladu ću podržati oko bilo koje odluke za borbene zrakoplove

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u petak da će podržati bilo koju odluku Vlade glede nabave višenamjenskih vojnih zrakoplova, dodavši da je dobro informiran o tom procesu.

“Vladu, koja donosi odluku, ću podržati, koju god odluku, od mogućih odluka, donese, a tih odluka je malo. Jer već vidim da bi svaka od tih odluka imala svoju argumentaciju”, rekao je predsjednik Milanović gostujući u Dnevniku HRT-a.

Podsjetio je kako je prethodno kazao da su nam Amerikanci i njihova ponuda za rabljene F-16 zrakoplove najlogičniji potez iz razloga što su nam oni dugoročni i višegodišnji strateški partner, ali, istaknuo je, da se oni pak trebaju potruditi da hrvatskoj strani daju razloge za kupnju, a ti su razlozi navedeni u uvjetima natječaja.

“Kad je već tamo admiral Hranj (načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH), praktički to su moje uši i oči u tom postupku. Dakle ja sam s jedne strane vrlo dobro informiran što se tamo događa, s druge strane ja o tome ne mogu i neću više govoriti. I dalje sam potpuno uvjeren da je ovako najbolje. Vlada će imati moju podršku, i ta će podrška označiti samo javno da im ne zagorčavam život, jer tko god ne prođe na ovom natječaju, a smatra da je trebao će biti neugodan, mislit će da je oštećen. Zato Vlada, ako donosi odluku, tu odluku treba donijeti odmah, to je odluka za 30 godina”, naglasio je Milanović.

Na pitanje trebaju li nam borbeni zrakoplovi biti prioritetna kupnja u ovome trenutku borbe s epidemijom koronavirusa, Milanović je rekao da nije prioritet jer bismo to inače riješili prije deset godina. Ali, istaknuo je, to je sad već dogorjelo do noktiju i sad se samo radi o tome hoćemo li ići u nabavu ili nećemo.

Podsjetio je da je Vijeće za obranu donijelo načelan stav da se ide u nabavu.

Milanović je rekao je da će cijena biti bitna determinanta. “Ne može biti jeftino, ali može biti preskupo”, dodao je.

Sve na prvoj crti obrane od koronavirusa trebalo platiti dvostruko

Na pitanje zbunjuju li građane sukobi u vladinom Znanstvenom savjetu, Milanović je to potvrdio, no naglasio je kako se građani ipak ponašaju racionalno.

“Pravo je Vlade i premijera da imaju svoj znanstveni savjet. U tom savjetu nisam vidio intenzivista, dakle nekoga tko se zaista bavi s pacijentima u teškom stanju, na respiratorima. To je profil od kojih bi ja rado čuo savjet”, naglasio je predsjednik Republike.

Dodao je kako je situacija teška te kako bi sve koji su na prvoj crti obrane od koronavirusa trebalo platiti dvostruko.

“Vidio sam neke povišice, ali to je premalo, to je smiješno. Oni koji su na prvoj crti, dok to rade, to nisu svi, njima treba dati dvostruki prihod. To država može, dok traje, trajat će vjerojatno još neko vrijeme, dolazi cjepivo”, kazao je Milanović.

U vezi s cijepljenjem protiv koronavirusa, ponovio je da se treba cijepiti i još jednom potvrdio da će on to učiniti pred kamerama.

Milanović je podsjetio da postoje primjeri gdje roditelji ne cijepe djecu protiv ospica te onda bukne zaraza u jednom gradu u Hrvatskoj, nakon toga se onda svi cijepe.

“Gledano kroz prizmu anketa ispada da 50 posto ljudi sigurno ili vjerojatno neće pristati da ih se cijepi”, kazao je Milanović.

Dodatno je potvrdio kako će se cijepiti pred kamerama, ali smatra da to nije dovoljan argument koji bi promijenio mišljenje onima koji se ne žele cijepiti.

“To je jedan minimum rizika da bi svima bilo bolje. Vi ćete se cijepiti, preuzet ćete nekakav zanemariv rizik, uopće mi je glupo govoriti da se radi o riziku, a netko će piti orijentalne čajeve, baviti se jogom, biti newager i čekati da sve skupa dobro prođe i onda ustvari profitirati na vašem znoju. Jer će ga svi koji se cijepe kolektivno zaštititi, to je pod pretpostavkom da se cijepi preko 60-70 posto ljudi, ako ne, onda imamo problem”, upozorio je hrvatski predsjednik.

Ako će poslodavci svojim radnicima uvjetovati cijepljenje – to će se onda rješavati sudskim putem, istaknuo je. “Nadam se da nećemo završiti u epidemiji parničenja”, doda je Milanović.

Govoreći o rastućim brojkama zaraženih u Hrvatskoj, rekao je da ne zna što bi moglo biti uzrok za to.

“Ne znam zašto je to tako, slušam pametne ljude i kad vidim da ni oni nemaju jasan odgovor, onda nemam ni ja. Sve drugo je nabacivanje, i upiranje prstom i traženje krivca. Moglo je ovo krenuti u Hrvatskoj prije mjeseca dana da nije bilo tih peripetija oko Vukovara i tenzija, nesklonosti da se to sve skupa odgodi za ovu godinu, takva je situacija. Slovenija je krenula mjesec dana prije nas, pa ima praktički isti problem. Nema pravila”, kazao je Milanović.

Dodao je kako mu se čini da je najveća koncentracija građana u ovome trenutku u trgovinskim centrima.