Milanović: Vi ste Sanaderovo čedo; Grabar-Kitarović: Sanader vas je zaposlio

Zagreb, 30.12.2019. - Sučeljvanje predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović na RTL-u. Na fotografiji Zoran Milanović, Kolinda Grabar-Kitarović. foto HINA/ Daniel KASAP/dk

Goran Milanović prozvao je u ponedjeljak u RTL-ovu sučeljavanju svoju protukandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović da je “Sanaderovo čedo”, da bez njega i HDZ-a ne postoji, na što je ona uzvraćala da ga je Sanader zaposlio te da je za razliku od njegove, prva Sanaderova vlada jedna od gospodarski najuspješnijih.

 “Vi ste Sanaderovo čedo, bez uvrede. Bez HDZ-a i Sanadera ne postojite kao javna osoba”, poručio je Milanović, kandidat SDP-a i još 12 stranaka koji iz prvog kruga nosi tri posto prednosti.

 Kandidatkinja HDZ-a i još triju stranaka odgovorila mu je da je osobno bila nazočna kada ga je Ivo Sanader primio na posao u Ministarstvu vanjskih poslova. “Ja nisam dijete Sanadera, ja sam dijete ove Hrvatske”, naglasila je. 

 Milanovićevu Vladu smatra neposobnom i neučinkovitom koja je zadužila Hrvatsku, da je “kriminalnim” predstečajnim nagodbama potaknuo iseljavanje iz Hrvatske. “Stanje koje sam 2015. zatekla u Hrvatskoj bilo je vrijeme požarom opustošene i razorene Hrvatske, Hrvatske pesimizma i niskih razmišljanja o sebi. U gospodarstvu smo gledali u leđa svima”, kazala je Grabar-Kitarović. 

 Milanović pak uvjerava da je njegova Vlada izvukla Hrvatsku iz recesije, ostavila zemlju u ritmu gospodarskog rasta i ekspanzije s pozitivnim trendovima.

 “Bolji sam izbor, građani se trebaju pitati, u slučaju ne dao Bog krize, teškog stanja u zemlji, koga vide na čelu države, kao zapovjednika Hrvatske vojske, osobu koja integrira sustav, pod pritiskom se ponaša stabilnije, koherentnije, jasnije. To su sve stvari za koje sam uvjeren da djelujem puno bolje od gospođe Grabar-Kitarović”, istaknuo je.

 Nijedan od kandidata ne bi u idućem mandatu preuzeo ništa od svoga suparnika, međusobno se nadmeću koja je vlada, Milanovićeva ili Sanaderova u kojoj je i ona sjedila kao ministrica vanjskih poslova, više zadužila Hrvatsku,  

 Nakon što je Grabar-Kitarović rekla kako je u prvoj Sanaderovoj vladi bila do početka 2008. te ju smatra jednom od najuspješnijih.

 “Gospodin Sanader je vaš životni coach, danas je dobio šest godina zatvora”, naglasio joj je Milanović.

 HDZ-ova kandidatkinja mu je pak spočitnula da je Hrvatsku nazvao slučajnom, “Hrvatsku koja je krvlju stvorena i krvlju plaćena”. “Prava Hrvatska je Hrvatska koju svi volimo i za koju želimo da nastavi rasti i napredovati, ne vraćati se u neka stara vremena. To nije hrvatska podjela, nego Hrvatska okupljanja i zajedništva”, rekla je.

 Milanović je nju optužio za podjele u društvu, da je 2014. s “ekipom nasilnika u šatoru trovala Hrvatsku porukama oba su pala, oba će pasti, uništimo jugoslavene. “Tada je ta priča počela, ovaj jezik podjela”, rekao je.

 Grabar-KItarović na to uzvraća kako ne može zamisliti da je kao premijer prolazio uz šator, ali nije razgovarao s hrvatskim braniteljima koje je “potpuno ponizio”, “Ne mogu zamisliti da ste na Markovu trgu u crkvu poslali hrvatske specijalce i policiju na hrvatske branitelje i pokušavali izazvati sukob među njima. To nije jedinstvena Hrvatska, to je Hrvatska podjela – ili mi ili oni”, istaknula je.

 Oboje ne traže veće predsjedničke ovlasti.

SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović tijekom RTL-ovog sučeljavanja poručio je da se kandidira za tu dužnost jer Hrvatsku “želi spasiti” od HDZ-a i njegove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović koja je njemu spočitnula da inzistira na podjelama, dok se ona zalaže, za zajedništvo.

Tijekom RTL-ovog sučeljavanja Grabar-Kitarović je Milanovića pitala zašto se želi kandidirati za predsjedničku funkciju budući da je bio, kako je navela, loš premijer koji nije napravio ništa nego zemlju uveo u još dublju krizu. Spočitnula mu je i da želi postati predsjednikom, a ranije je govorio da je ta dužnost potpuno nepotrebna te da predsjednika treba birati u Saboru

Podsjetivši da je u prvom krugu predsjedničkih izbora dobio trećinu glasova birača, Milanović joj je odgovorio da “zapomaže” oko njegove kandidature.

“Pobijedite me u drugom krugu i stvar riješena. Vi ovdje zapomažete zašto se ja kandidiram – pa zato da Hrvatsku spasim od vas i vašeg kartela, od HDZ-a pobogu. I to jest tema i bit će tema do kraja, sudnjeg dana u političkom smislu riječi. Jer ta stranka zlostavlja Hrvatsku i sada to radi. I ova Vlada to radi”, ustvrdio je Milanović.

Na primjedbe HDZ-ove kandidatkinje o neuspješnosti njegove Vlade odgovorio je da je proračunski deficit kad je postao premijer bio 25 milijardi kuna, da se država zaduživala po kamati od 7 posto, a na kraju mandata s 3 posto. „Ostavili smo proračunski suficit i peti konzekutivni kvartal rasta. Gospođo Kitarović hoćete brojke ili slova? Dakle, to su neumoljive brojke”, odgovori je.

Grabar-Kitarović: Milanović stalno dijeli ljude

Grabar-Kitarović uzvratila mu je da cijelo vrijeme govori o stranačkim podjelama i dijeli ljude na članove jedne ili druge stranke.

„Mi ili oni. Podjele. A ja ne želim podjele, želim okupljanje oko istih vrijednosti. I to sam dokazala kao predsjednica koja je u pet godina mandata prošla svaku stopu države, razgovarala s ljudima i koja je od ljudi učila o problemima koji su stvarni u Hrvatskoj. I ono što sam im nudila je ruku pomoći”, naglasila je.

Milanović je na to replicirao, pozivajući se na riječi premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovća da su on i Grabar Kitarović dvije ruke istog tijela.

“Da sam zločestiji rekao bih – dva kraka istog muzgavca – odnosno hobotnice. To su riječi hrvatskog premijera koji vas podržava”, rekao je Milanović te dodao da o strankama priča jer je Hrvatska parlamentarna demokracija. “I jer ste vi kandidat HDZ-a, u kojem ste uvijek bili sluga, a ja sam u SDP-u bio predsjednik”.

Grabar-Kiatrović odgovorila mu je da neprestano priča o obračunu s HDZ-om te ga pitala, ako postoji potreba za političkim obračunom s HDZ-om, zašto ne ide na parlamentarne izbore za malo više od pola godine.

“Ako mislite da ima nečasnih radnji, zašto ih ne prijavite?”, pitala je svog protukandidata koji joj je odgovorio da se nečasne radnje ne prijavljuju DORH-u, da bi to bio pritisak na DORH te je za to prozvao Grabar-Kitarović.

“Vaše vlastite riječi – da ste razgovarali i da niste zadovoljni njihovim odgovorom. Kako se to zove? Milovanje? To je pritisak”, rekao je.

Dodao je da HDZ vodi njezinu kampanju i „harangu mržnje”. „Oni su itekako tema ove zemlje. Oni su bolni čir ove zemlje. Jedan od mojih motiva je – ne da se se obračunam s tom strankom, nego da pomognem Hrvatskoj, koliko god to megalomanski zvučalo, svjestan svih ograničenja dužnosti, koje ću poštivati”, dodao je.

Grabar-Kitarović predbacila mu je da ne govori o ovlastima predsjednika Republike, a potom mu odgovorila i da je on kritizirao odluke Ustavnoga ili drugih sudova.

“Nikada nisam kritizirala niti radila pritisak na pravosuđe”, naglasila je.

Ako pobijedi na izborima Milanović na inauguraciju ne bi pozvao srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, ali je i dodao da sa Srbijom treba surađivati prvenstveno zbog gospodarskih veza hrvatskih tvrtki, a Grabar-Kitarović rekla je da Vučića ne bi ponovno zvala u Hrvatsku dok se ne riješi pitanje nestalih osoba u Domovinskom ratu.

Milanović: Srbiju trenutno vodi  jedan ratni kabadahija

Milanović ne bi blokirao put Srbije u EU, „osim ako nam ne daju toliko razloga da nemamo drugog zbora”.

“Ne želim to koristiti kao monetu za uništavanje jedne države koja ima nesreću da je trenutno vodi jedan ratni kabadahija. Da, čovjek koji je u Glini govorio najgore stvari. Koje su 1995. godine tisuće naših Srba koštale sudbine, života, imovine, sreće, ljubavi, svega – taj čovjek je sada izabran u ime beogradske čaršije… da je vodi”, dodao je.

Grabar-Kitarović rekla je da Srbija treba ispuniti kriterije za članstvo kao što su ih ispunile i sve druge države uključujući i Hrvatsku. “Na tome ćemo inzistirati. U konačnici zbog toga je i donesena strategija za pristupanje u članstvo država tzv. zapadnog Balkana u kojoj se izričito kaže da prije nego što stupe u članstvo te države moraju ispuniti otvorena bilateralna pitanja. Među njima su pitanje granica, nestalih, univerzalne odnosno regionalne jurisdikcije”, nabrajala je.

Vezano uz BiH, Grabar-Kitarović je rekla da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić legalno, ali nelegitimno izabran član Predsjedništva BiH, te da bi trebao biti „ne samo etnički nego i politički predstavnik svih Hrvata”, a ponovila je i da se zalaže za ulazak BiH u EU.

Ocijenila je da “Europa i ostatak svijeta duboku podcjenjuju stanje u toj državi”. “Njoj treba pristupiti na poseban način, naravno pod uvjetom poštivanja svih načela, ne samo Dayonskog ugovora, nego i prethodnih ustava BiH koji predviđaju ne samo jednakopravnost državljana, već i jednakopravnost svih naroda. Nastavit ću se boriti za pravo hrvatskog naroda, bez obzira što je najmanji, da bude jednakopravan u svemu s ostala dva naroda i svim državljanima BiH”, rekla je Grabar-Kitarović.

Milanović je rekao da bi predstavnike hrvatskog naroda u BiH trebali birati oni koji se etnički deklariraju kao Hrvati. “To je krajnje jednostavno i tko ima nešto protiv toga taj ne razumije kakva je BiH država”, dodao je.