Povezite se

Vijesti

Milanović: Vi ste Sanaderovo čedo; Grabar-Kitarović: Sanader vas je zaposlio

Objavljeno

-

Goran Milanović prozvao je u ponedjeljak u RTL-ovu sučeljavanju svoju protukandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović da je “Sanaderovo čedo”, da bez njega i HDZ-a ne postoji, na što je ona uzvraćala da ga je Sanader zaposlio te da je za razliku od njegove, prva Sanaderova vlada jedna od gospodarski najuspješnijih.

 “Vi ste Sanaderovo čedo, bez uvrede. Bez HDZ-a i Sanadera ne postojite kao javna osoba”, poručio je Milanović, kandidat SDP-a i još 12 stranaka koji iz prvog kruga nosi tri posto prednosti.

 Kandidatkinja HDZ-a i još triju stranaka odgovorila mu je da je osobno bila nazočna kada ga je Ivo Sanader primio na posao u Ministarstvu vanjskih poslova. “Ja nisam dijete Sanadera, ja sam dijete ove Hrvatske”, naglasila je. 

 Milanovićevu Vladu smatra neposobnom i neučinkovitom koja je zadužila Hrvatsku, da je “kriminalnim” predstečajnim nagodbama potaknuo iseljavanje iz Hrvatske. “Stanje koje sam 2015. zatekla u Hrvatskoj bilo je vrijeme požarom opustošene i razorene Hrvatske, Hrvatske pesimizma i niskih razmišljanja o sebi. U gospodarstvu smo gledali u leđa svima”, kazala je Grabar-Kitarović. 

 Milanović pak uvjerava da je njegova Vlada izvukla Hrvatsku iz recesije, ostavila zemlju u ritmu gospodarskog rasta i ekspanzije s pozitivnim trendovima.

 “Bolji sam izbor, građani se trebaju pitati, u slučaju ne dao Bog krize, teškog stanja u zemlji, koga vide na čelu države, kao zapovjednika Hrvatske vojske, osobu koja integrira sustav, pod pritiskom se ponaša stabilnije, koherentnije, jasnije. To su sve stvari za koje sam uvjeren da djelujem puno bolje od gospođe Grabar-Kitarović”, istaknuo je.

 Nijedan od kandidata ne bi u idućem mandatu preuzeo ništa od svoga suparnika, međusobno se nadmeću koja je vlada, Milanovićeva ili Sanaderova u kojoj je i ona sjedila kao ministrica vanjskih poslova, više zadužila Hrvatsku,  

 Nakon što je Grabar-Kitarović rekla kako je u prvoj Sanaderovoj vladi bila do početka 2008. te ju smatra jednom od najuspješnijih.

 “Gospodin Sanader je vaš životni coach, danas je dobio šest godina zatvora”, naglasio joj je Milanović.

 HDZ-ova kandidatkinja mu je pak spočitnula da je Hrvatsku nazvao slučajnom, “Hrvatsku koja je krvlju stvorena i krvlju plaćena”. “Prava Hrvatska je Hrvatska koju svi volimo i za koju želimo da nastavi rasti i napredovati, ne vraćati se u neka stara vremena. To nije hrvatska podjela, nego Hrvatska okupljanja i zajedništva”, rekla je.

 Milanović je nju optužio za podjele u društvu, da je 2014. s “ekipom nasilnika u šatoru trovala Hrvatsku porukama oba su pala, oba će pasti, uništimo jugoslavene. “Tada je ta priča počela, ovaj jezik podjela”, rekao je.

 Grabar-KItarović na to uzvraća kako ne može zamisliti da je kao premijer prolazio uz šator, ali nije razgovarao s hrvatskim braniteljima koje je “potpuno ponizio”, “Ne mogu zamisliti da ste na Markovu trgu u crkvu poslali hrvatske specijalce i policiju na hrvatske branitelje i pokušavali izazvati sukob među njima. To nije jedinstvena Hrvatska, to je Hrvatska podjela – ili mi ili oni”, istaknula je.

 Oboje ne traže veće predsjedničke ovlasti.

SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović tijekom RTL-ovog sučeljavanja poručio je da se kandidira za tu dužnost jer Hrvatsku “želi spasiti” od HDZ-a i njegove kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović koja je njemu spočitnula da inzistira na podjelama, dok se ona zalaže, za zajedništvo.

Tijekom RTL-ovog sučeljavanja Grabar-Kitarović je Milanovića pitala zašto se želi kandidirati za predsjedničku funkciju budući da je bio, kako je navela, loš premijer koji nije napravio ništa nego zemlju uveo u još dublju krizu. Spočitnula mu je i da želi postati predsjednikom, a ranije je govorio da je ta dužnost potpuno nepotrebna te da predsjednika treba birati u Saboru

Podsjetivši da je u prvom krugu predsjedničkih izbora dobio trećinu glasova birača, Milanović joj je odgovorio da “zapomaže” oko njegove kandidature.

“Pobijedite me u drugom krugu i stvar riješena. Vi ovdje zapomažete zašto se ja kandidiram – pa zato da Hrvatsku spasim od vas i vašeg kartela, od HDZ-a pobogu. I to jest tema i bit će tema do kraja, sudnjeg dana u političkom smislu riječi. Jer ta stranka zlostavlja Hrvatsku i sada to radi. I ova Vlada to radi”, ustvrdio je Milanović.

Na primjedbe HDZ-ove kandidatkinje o neuspješnosti njegove Vlade odgovorio je da je proračunski deficit kad je postao premijer bio 25 milijardi kuna, da se država zaduživala po kamati od 7 posto, a na kraju mandata s 3 posto. „Ostavili smo proračunski suficit i peti konzekutivni kvartal rasta. Gospođo Kitarović hoćete brojke ili slova? Dakle, to su neumoljive brojke”, odgovori je.

Grabar-Kitarović: Milanović stalno dijeli ljude

Grabar-Kitarović uzvratila mu je da cijelo vrijeme govori o stranačkim podjelama i dijeli ljude na članove jedne ili druge stranke.

„Mi ili oni. Podjele. A ja ne želim podjele, želim okupljanje oko istih vrijednosti. I to sam dokazala kao predsjednica koja je u pet godina mandata prošla svaku stopu države, razgovarala s ljudima i koja je od ljudi učila o problemima koji su stvarni u Hrvatskoj. I ono što sam im nudila je ruku pomoći”, naglasila je.

Milanović je na to replicirao, pozivajući se na riječi premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovća da su on i Grabar Kitarović dvije ruke istog tijela.

“Da sam zločestiji rekao bih – dva kraka istog muzgavca – odnosno hobotnice. To su riječi hrvatskog premijera koji vas podržava”, rekao je Milanović te dodao da o strankama priča jer je Hrvatska parlamentarna demokracija. “I jer ste vi kandidat HDZ-a, u kojem ste uvijek bili sluga, a ja sam u SDP-u bio predsjednik”.

Grabar-Kiatrović odgovorila mu je da neprestano priča o obračunu s HDZ-om te ga pitala, ako postoji potreba za političkim obračunom s HDZ-om, zašto ne ide na parlamentarne izbore za malo više od pola godine.

“Ako mislite da ima nečasnih radnji, zašto ih ne prijavite?”, pitala je svog protukandidata koji joj je odgovorio da se nečasne radnje ne prijavljuju DORH-u, da bi to bio pritisak na DORH te je za to prozvao Grabar-Kitarović.

“Vaše vlastite riječi – da ste razgovarali i da niste zadovoljni njihovim odgovorom. Kako se to zove? Milovanje? To je pritisak”, rekao je.

Dodao je da HDZ vodi njezinu kampanju i „harangu mržnje”. „Oni su itekako tema ove zemlje. Oni su bolni čir ove zemlje. Jedan od mojih motiva je – ne da se se obračunam s tom strankom, nego da pomognem Hrvatskoj, koliko god to megalomanski zvučalo, svjestan svih ograničenja dužnosti, koje ću poštivati”, dodao je.

Grabar-Kitarović predbacila mu je da ne govori o ovlastima predsjednika Republike, a potom mu odgovorila i da je on kritizirao odluke Ustavnoga ili drugih sudova.

“Nikada nisam kritizirala niti radila pritisak na pravosuđe”, naglasila je.

Ako pobijedi na izborima Milanović na inauguraciju ne bi pozvao srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, ali je i dodao da sa Srbijom treba surađivati prvenstveno zbog gospodarskih veza hrvatskih tvrtki, a Grabar-Kitarović rekla je da Vučića ne bi ponovno zvala u Hrvatsku dok se ne riješi pitanje nestalih osoba u Domovinskom ratu.

Milanović: Srbiju trenutno vodi  jedan ratni kabadahija

Milanović ne bi blokirao put Srbije u EU, „osim ako nam ne daju toliko razloga da nemamo drugog zbora”.

“Ne želim to koristiti kao monetu za uništavanje jedne države koja ima nesreću da je trenutno vodi jedan ratni kabadahija. Da, čovjek koji je u Glini govorio najgore stvari. Koje su 1995. godine tisuće naših Srba koštale sudbine, života, imovine, sreće, ljubavi, svega – taj čovjek je sada izabran u ime beogradske čaršije… da je vodi”, dodao je.

Grabar-Kitarović rekla je da Srbija treba ispuniti kriterije za članstvo kao što su ih ispunile i sve druge države uključujući i Hrvatsku. “Na tome ćemo inzistirati. U konačnici zbog toga je i donesena strategija za pristupanje u članstvo država tzv. zapadnog Balkana u kojoj se izričito kaže da prije nego što stupe u članstvo te države moraju ispuniti otvorena bilateralna pitanja. Među njima su pitanje granica, nestalih, univerzalne odnosno regionalne jurisdikcije”, nabrajala je.

Vezano uz BiH, Grabar-Kitarović je rekla da je član Predsjedništva BiH Željko Komšić legalno, ali nelegitimno izabran član Predsjedništva BiH, te da bi trebao biti „ne samo etnički nego i politički predstavnik svih Hrvata”, a ponovila je i da se zalaže za ulazak BiH u EU.

Ocijenila je da “Europa i ostatak svijeta duboku podcjenjuju stanje u toj državi”. “Njoj treba pristupiti na poseban način, naravno pod uvjetom poštivanja svih načela, ne samo Dayonskog ugovora, nego i prethodnih ustava BiH koji predviđaju ne samo jednakopravnost državljana, već i jednakopravnost svih naroda. Nastavit ću se boriti za pravo hrvatskog naroda, bez obzira što je najmanji, da bude jednakopravan u svemu s ostala dva naroda i svim državljanima BiH”, rekla je Grabar-Kitarović.

Milanović je rekao da bi predstavnike hrvatskog naroda u BiH trebali birati oni koji se etnički deklariraju kao Hrvati. “To je krajnje jednostavno i tko ima nešto protiv toga taj ne razumije kakva je BiH država”, dodao je.

Sport

Darijo Srna o koronavirusu, oproštajnoj utakmici, te zašto je odbio Barcelonu

Published

on

Bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije, a trenutačno pomoćni trener Šahtara, Darijo Srna u razgovoru s navijačima ukrajinskog velikana na Instagramu otkrio je kako se bori s koronavirusom, priznao da piše biografiju, te zašto je odbio Barcelonu.

“Ovog jutra bio sam testiran na koronavirus i test je bio negativan. Naš dragi predsjednik Rinat Ahmetov poklonio je Ukrajini i Ukrajincima 300 tisuća testova, a mene ja izabrao za prvog koji je testiran. Nisam zabrinut jer mi je disciplina na visokoj razini, a ona je najbolja taktika u borbi protiv koronavirusa,” kazao je Srna.

Dodao je kako je ova situacija dokaz da bismo trebali živjeti, voljeti, cijeniti, poštovati jedni druge, dodavši kako bi cijeli svijet trebao biti jači nakon izlaska iz ove situacije.

“Ne znate što se sutra može dogoditi  Svi imamo jedan život i trebali bismo ga živjeti u potpunosti. Imamo svoju obitelj: trebali bismo se voljeti, cijeniti, poštovati jedni druge. Trenutno provodimo više vremena sa svojim najmilijima, obraćamo pažnju na stvari koje nikad prije nismo primijetili. Na to bismo trebali gledati pozitivno. Siguran sam da bi cijeli svijet trebao biti jači nakon izlaska iz ove situacije. Ljudi bi trebali postati bolji nego što su nekad bili.”

Srna je naglasio kako igrači Šahtara treniraju pojedinačno i svaki ima vlastiti program.

“Siguran sam da svaki igrač Šahtara trenira pojedinačno, čak i bez programa koji smo pripremili. Ako bi se ukrajinska liga nastavila za tri dana, siguran sam da bi naša momčad bila fizički spremana.”

Srna je igračku karijeru zaključio u lipnju prošle godine, a priznao je žali li  zbog toga.

“U ovoj situaciji moram ugušiti svoj ego u skladu sa trenutnom situacijom. Sada sam bivši nogometaš i više neću igrati nogomet na profesionalnoj razini. Sretan sam što svojim iskustvom i znanjem mogu pomoći treneru Luisu Castru, igračima i navijačima Šahtara.

Uvjeren je kako će se klub jednog dana vratiti u svoj Donjeck.

“Sigurna sam da ćemo se jednog dana vratiti u Donjeck. Želim igrati svoju posljednju utakmicu u dresu Šahtra u Donbass Areni. Ponekad za sebe napravim popis igrača koje bi želio pozvati. I vjerujte mi, to bi bio nogometni festival za Ukrajinu, Europu i cijeli svijet. Bit će stvarno ozbiljna momčad, ne samo oni koji su igrali sa mnom u Šahtaru,” otkrio je.

Priznao je i kako je počeo s pisanjem biografije.

“Bit će vrlo zanimljivo, jer sam opisao neke stvari koje nitko ne zna. Možda će uz pomoć ove knjige ljudi spoznati Darijevu drugu stranu.”

Naglasio je kako cijeni iskrenost.

“To mi je najvažnija kvaliteta. Ne trebam ništa drugo. Ako je osoba iskrena sa mnom, možda ćemo nešto smisliti; a ako ne, neće biti dugog puta.”

Otkrio je i zašto je u siječnju 2017. odbio ponudu španjolskog velikana Barcelone. Katalonci su mjesecima tražili igrača na mjestu desnog beka jer nisu zadovoljni Aleixom Vidalom, a Šahtarov kapetan im je bio prva želja.

“Odluku sam donio srcem. Nisam mogao napustiti Šahtar. Bilo je to ratno vrijeme. Nisam želio da ljudi misle da odlazim iz kluba jer više nismo u Donjecku. Osjetio sam da je ovo važan trenutak u našem životu – život Šahtjora i Donbasa. Znam koliko su me poštovali i voljeli u Donjecku i koliko sam volio … Jednostavno si nisam mogao priuštiti da uvrijedim ili razočaram ljude. Ne žalim zbog svoje odluke da se ne preselim u Barcelonu. Ostao sam u Šakhtaru jer je moje srce donijelo takvu odluku, to je to,” zaključio je legendrni hrvatski nogometaš.

Za Šahtar je igrao od 2003. do 2018. godine te je nastupio rekordnih 536 puta, uz 49 postignutih pogodaka i 26 osvojenih trofeja, uključujući deset naslova prvaka, sedam domaćih kupova, osam superkupova i jedan Kup Uefe. Tijekom igračke karijere, nastupao je za GOŠK, Hajduk, Šahtar i Cagliari.

Srna je rekorder i po broju nastupa za Hrvatsku (134) pri čemu je 68 puta nosio kapetansku vrpcu, a za Vatrene je postigao 22 pogotka.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Više od 90 zemalja traži pomoć MMF-a

Published

on

Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izvanrednu financijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u petak čelnica MMF-a Kristalina Georgieva.

“Nikada u povijesti MMF-a nismo svjedočili zaustavljanju svjetske ekonomije”, rekla je Georgieva na online konferenciji za medije, zajedničkom sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) .

“Sada smo u recesiji. Mnogo je gore nego globalna financijska kriza” prije desetak godina, dodala je.

Georgieva je rekla da su najteže pogođene ekonomije u razvoju i rastuće ekonomije te da su izgubile gotovo 90 milijardi dolara.   

MMF posebno zabrinjava mogućnost da se nedavni ekonomski rast afričkih zemalja preokrene.

Georgieva je najavila da će MMF iskoristiti svoju pričuvu za izvanredna stanja od bilijun dolara kako bi pomogao pogođenim gospodarstvima, uključujući afričke zemlje koje bi inače morale birati između borbe protiv novog koronavirusa i toga da nahrane svoje stanovništvo.

Čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus pozvao je zemlje da suspendiraju naplatu medicinskih usluga i osiguraju besplatno testiranje i zdravstvenu skrb za slučajeve Covida-19.

“Ako ljudi odgađaju ili odustanu jer si to ne mogu priuštiti, ne štete samo sebi nego otežavaju nadzor nad pandemijom i dovode društvo u opasnost”, rekao je.  

Čelnik WHO-a izvijestio je da su zemlje donatori već obećale ili uplatile gotovo 690 milijuna dolara za WHO-ov plan odgovora na Covid-19, što je više od zatraženih 675 milijuna dolara. 

Broj slučajeva zaraze Covidom-19 u svijetu ovoga je tjedna prešao je milijun, a umrlo je više od 50.000 oboljelih.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Sindikat umirovljenika traži javnu osudu Pernarova istupa protiv starijih osoba

Published

on

Ilustracija

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) najoštrije je u petak osudio istupe saborskog zastupnika Ivana Pernara protiv starijih osoba koji je pozvao na ukidanje mjera za sprečavanje širenja zaraze, nečovječno objašnjavajući kako stariji ljudi ionako moraju od nečega umrijeti.

U trenutku kad se cijeli svijet, pa tako i Hrvatska, bore protiv koronavirusa koji je svima zaustavio svakodnevicu i do sada odnio više od 50 tisuća života, Pernar je na svojoj facebook stranici s više od 300.000 pratitelja uveo anketu kojom nudi dva odgovora: „Svaki život je bitan!“ i „Od nečega se mora umrijeti“. Bilo bi to manje bitno kad bi bila riječ o jednom od marginalnih teoretičara zavjere kakvih ima u svim zemljama, kad se utjecaj toga saborskog zastupnika ne bi vidio i u tome da je čak 64 posto „anketiranih pratitelja“ prihvatilo njegovu tezu kako se od nečega mora umrijeti, a osobito ako si star, upozorava SUH.

Pernar smatra kako su mjere za suzbijanje koronavirusa ekonomski uništile državu i narod, a uz to oduzele mladima osnovna ljudska prava i slobode, zbog čega je napao i ministra zdravstva Vilija Beroša, optuživši ga da zajedno s medijima stvorio farsu i dojam da se u Hrvatskoj umire samo od koronavirusa.

Iznio je i podatke kako u svijetu godišnje od najobičnije gripe umre oko 500 tisuća ljudi, dodajući u svom bezosjećajnom stilu kako su svi ti ljudi bili manje-više jednom nogom u grobu, a da nisu dobili gripu bi poživjeli još koji dan, tjedan, mjesec ili možda čak i godinu dulje, navodi SUH u priopćenju.

Iako smo, navodi SUH, svjesni da je Pernar tipičan ekshibicionist koji voli privlačiti pozornost i svjetla pozornice šokantnim izjavama, na tako nehumane istupe moramo reagirati, jer umjesto da brine o općem dobru, poziva na diskriminaciju starijih osoba u delikatnom pitanju života i smrti, te utječe na mlađu populaciju kojoj će koronavirus također ugroziti zdravlje.

Nažalost, ti istupi su samo nastavak Pernarove netrpeljivosti prema starijim osobama, jer je svojedobno optuživao starce (ćorave i nepokretne) za loše izborne rezultate, a govorio je i da birači iznad 65 godina nemaju razvijeno kritičko mišljenje jer su izmanipulirani i isprogramirani od strane medija. Sindikat umirovljenika Hrvatske stoga poziva javnost da osudi Pernarove istupe, jer je riječ o istupima mržnje spram starijih osoba, stoji u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije