Milanović u Pregradi na manifestaciji “Branje grozdja”

Pregrada, 26.09.2020 - Pod pokroviteljstvom predsjednika RH Zorana Milanovića, a u organizaciji Grada Pregrade i Turističke zajednice područja Srce Zagorja, u subotu je u Vinariji Zdolc u Pregradi održana tradicionalna manifestacija „Branje grojzdja” koja ove godine bilježi 50. obljetnicu. Na slici Zoran Milanović. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ik

Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Zorana Milanovića, a u organizaciji Grada Pregrade i Turističke zajednice područja Srce Zagorja u subotu je u Vinariji Zdolc u Pregradi održana tradicionalna manifestacija “Branje grojzdja” koja ove godine bilježi 50. obljetnicu.

Svake godine posljednjeg tjedna u rujnu organizira se manifestacija posvećena grožđu i njegovoj preradi te njeguju tradicionalni običaji Hrvatskog zagorja vezani uz berbu i preradu grožđa i prikazuje tradicijska kultura zagorskoga kraja.

Beračima grožđa pridružio se i predsjednik Milanović koji je rekao da je vino u Zagorju –  tradicija.

“Vino kroz povijest nije bilo visoke kvalitete, ali se živjelo. Nije ni vino u Francuskoj uvijek bilo visoke kvalitete. Nekad su njemački rizlinzi, prije 200 godina, bili pojam, a sve ovo drugo – druga liga”, rekao je Milanović.

Podsjetio je i kako se još od nekada govorilo – Pij malo, pij dobro.

“Ovo – malo – Hrvati su uvijek gledali vrlo rekreativno, pilo se puno i loše. Sada se opet pije previše, ali se pije bolje. Moja poruka je – pij malo, pij dobro – pij dalmatinsko, slavonsko, istarsko, zagorsko, međimursko..Vina ima sve više i stvarno je kvalitetno“, rekao je Milanović.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar ocijenio je da je Zagorje najjača turistička kontinentalna destinacija.

“Takve manifestacije kao što je ‘Berba grozdja’ zapravo su dodatna ponuda našim hotelima, restoranima, OPG-ovima gdje se tako okuplja veći broj ljudi i motivira da što duže ostanu u našem Zagorju”, kazao je Kolar i ustvrdio da je Zagorje vinska regija i da sigurno nema regije u Hrvatskoj koja je toliko napredovala u kvaliteti vina u posljednjih 20-ak godina.

Na povijest manifestacije podsjetila je Karolina Hostić, direktorica Turističke zajednice područja Srce Zagorja, koja je kazala da je sve krenulo davne 1939., a da je službeno  manifestacija počela 1971. i posljednjih godina traje desetak dana, uz brojne kulturne, zabavne i sportske sadržaje.