Milanović u Iloku: Novac iz EU fondova je povijesna prilika

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u srijedu u Iloku da Hrvatskoj stoji na raspolaganju 30 milijardi eura što je ocijenio povijesnom prilikom te dodao da treba uzeti novac iz EU fondova koji je posebno potreban tom području.

Govoreći na svečanoj sjednici iločkog Gradskog  vijeća, u povodu Dana grada Iloka, Milanović je rekao kako je Hrvatska imala ogromnu štetu od rata i agresije, i materijalnu i duhovnu, ali da je od rata prošlo puno vremena  i da on sve manje može biti izgovor.

Sredstva EU fondova  su novac koji treba uzeti,  za to treba vještina i nešto svoga novca, to je sva mjera uspjeha i života Hrvatske u EU – koliko smo novaca uzeli, sve drugo je sporedno. Tu ćete morati pokazati znanje i sposobnost, te, uz pomoć hrvatske Vlade, koja će, siguran sam, pomagati, baš zato što je ovdje bio rat, ali i iz drugih razloga, rekao je Milanović.

Istaknuo je kako sa susjedima treba živjeti “dobro, kulturno i pristojno”.

“Očekujemo od njih da budu takvi, da riješimo probleme koje imamo, da ne stvaramo zlu krv u regiji, tamo gdje je razgovor jedino rješenje problema”, poručio je Milanović.

“Koliko god želim da zajednički problemi i otvorene stvari što prije budu riješene, poput šarengradske Ade, moram sa žaljenjem konstatirati da druga strana na tome radi malo, ili nimalo, i da u stvari radi suprotno”, ocijenio je Milanović.

Milanović se osvrnuo i situaciju vezanu uz korona-krizu. Vezano uz nošenje zaštitnih maski s natpisima, rekao je da mu to “tjera strah u kosti”, jer tada misli da to postaje trajno stanje, i da to postaje odjevni predmet.

Oni koji stavljaju natpise na maske, neka paze i neka budu oprezni i tankoćutni kada to stavljaju, jer je jedan visoki dužnosnik nama susjedne zemlje, na masku stavio natpis Republika Srpska i Srbija. To nije dobro za dobrosusjedske odnose u regiji, i mi se tako ne ponašamo, upozorio je Milanović.

Napomenuo je kako se diljem Hrvatske može naići na napuštena i polunaseljena sela i male gradove, koji su do 1991. tinjali ili plamtili životom i gdje bi se živjelo puno sadržajnije i punije da nije bilo rata, agresije i razaranja, materijalnog i duhovnog.

“Želimo da bude što manje krajeva u Hrvatskoj u kojima je skoro više kuća, nego ljudi, i to je hrvatska sudbina, i posljedica groznog rata, koji nam je nanio ogromnu štetu”, dodao je.

Gradonačelnica Iloka Marina Budimir rekla je kako su neki projekti posebno značajni za Ilok jer otvaraju radna mjesta, poput 2.faze projekta “Zaželi”,  gdje će se zaposliti 43 osobe, koje će skrbiti za više od 300 građana, koji trebaju skrb zajednice,  a neki bi trebali  generirati radna mjesta, poput izgradnje infrasturkutre poslovne zone i obnove stare gradske jezgre.

Nastojimo socijalnim programom pomoći ljudima da ostanu u Iloku, ali našim građanima treba pristojna plaća i radno mjesto da bi mogli živjeti, kao i u drugim dijelovima Hrvatske. Hrvatska treba skrbiti o ovome gradu, kao što sve države podupiru svoje pogranične gradove, kako bi mladi ljudi imali razloga ostati na ovome području, poručila je Budimir.

Zaslužnim pojedincima i ustanovama na sjednici su uručena javna gradska priznanja, a najboljim srednjoškolcima novčane nagrade.

(Hina)