Milanović: U Domovinskom ratu čuvalo se ljude, to treba biti lekcija i danas

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Dario Andrišek

„Našu je zemlju obranio jako mali broj ljudi. Hrvatska se branila dragovoljački, obranili su je oni koji su htjeli, znali i mogli, koji nisu žalili sebe“, rekao je predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović danas u Vrlici na obilježavanju 30. obljetnice najveće pješačke bitke Domovinskog rata u Cetinskoj krajini – obrane Velog vrha.

Akcija „Veli vrh“ na Svilaji najveća je pješačka bitka Domovinskog rata u Cetinskoj krajini. Kada je 8. lipnja 1993. godine započeo žestok napad srpskih snaga na Velom vrhu bilo je 16 branitelja Vrličke satnije. Od 16 hrvatskih branitelja jedan je poginuo dok ih je 10 bilo ranjeno. Veli vrh je unatoč svemu obranjen, zahvaljujući samim braniteljima s Velog vrha, ali i njihovim suborcima iz 126. brigade koji su im stigli u pomoć.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović je pohvalio strategiju obrane Hrvatske tijekom Domovinskog rata. „Trebalo je biti pametan i na početku i tokom cijelog rata sačuvati ljude. Gubici Hrvatske vojske u cijelom ratu, pa i u oslobodilačkim napadima i djelovanjima, bili su mali što je rezultat pameti i organizacije onih koji su rat vodili, pa i političkog vrha. Čovjeka se čuvalo“, kazao je Predsjednik te istaknuo kako bi to trebala biti lekcija i za hrvatsku politiku u cjelini.

„Svijest o tome gdje nam je mjesto među narodima i u svijetu u kojem živimo. A to znači biti svoj, svjestan sebe u obrani svoga, tvrd i prkosan ako treba, ne izazivati, ne rješavati svjetske probleme tamo gdje te nitko nije zvao, koje ne razumiješ i koje nisi uzrokovao. Biti orijentiran na sebe i gledati svoj posao. Mali narod ako želi biti uspješan i preživjeti, ne može drugačije“, pojasnio je predsjednik Milanović.

Povodom obilježavanja 30. obljetnice obrane Velog vrha Predsjednik Republike odlikovao je 16. domobransku pukovniku Sinj Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

“Posebna mi je čast i dug časti prema vama dodijeliti ovo odlikovanje hrvatskog velikaša i velikana koji je branio Hrvatsku i ginuo za Hrvatsku, koji je jedan od onih zbog kojih se hrvatsko ime pamti. Knezovi Bribirski, Šubići, Zrinski, Frankopani, da nije bilo tih velikaša tko zna što bi bilo s hrvatskim imenom. Sam naziv tog odlikovanja, po Nikoli Šubiću Zrinskom, visokog odlikovanja za vašu zaslugu i vaš doprinos je ipak nešto što ima težinu“, zaključio je predsjednik Milanović dodjeljujući odlikovanje koje su preuzeli predsjednik Udruge 16. domobranske pukovnije Sinj Branko Kosorčić i ratni zapovjednik 16. domobranske pukovnije Sinj Ivan Totić.

U Vrlici je, kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na Trgu dr. Franje Tuđmana Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na sve poginule hrvatske branitelje. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.