Milanović se založio da se Ćesić Rojs skine s crne liste SAD-a

Rojs
Hina

Predsjednik Republike Zoran Milanović založio se da se umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs skine s crne liste SAD-a.

Predsjednik Zorana Milanović na nedavno je održanom sastanku s 11 umirovljenih generala, kao što je već poznato, podržao njihovu inicijativu o odlikovanju postrojbi HVO-a.

No, javnosti je ostalo nepoznato da se pri kraju sastanka jedan od generala, a riječ je o Ljubi Ćesiću Rojsu, požalio na “svoj slučaj” koji datira još iz vremena najžešćih operacija Haaškog tribunala, kada se njegovo ime našlo na “crnoj listi” State Departmenta, što je posljedično podrazumijevalo blokadu generalove imovine i svih tekućih računa te zabranu putovanja u SAD te Kanadu i Australiju.

Riječ o neriješenom slučaju iz područja Ureda za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog ministarstva financija, koji datira otprije 15-ak godina, kada se na listi našao skupa s generalima Antom Gotovinom i Rahimom Ademijem, čija su imena nakon pravomoćnih oslobađajućih presuda u Haagu s nje skinuta, ali ne i Rojsovo, zbog čega je posljednjih godina kucao na vrata mnogih hrvatskih i američkih institucija, bez ikakva uspjeha.

Mnogi su mi ministri i veleposlanici, uključujući bivšu predsjednicu, obećavali da će se založiti da me se skine s te liste, ali to nikada nitko prije Milanovića nije učinio. Najviše me boli za Kolindu jer me uvjeravala da će moje dokumente predati predsjedniku Trumpu što se, naravno, nikada nije dogodilo. Nitko za mene ništa nije napravio, nitko list papira nije poslao u američku ambasadu ni u SAD, sve do Milanovića, kojemu sam na sastanku u oči rekao: “Predsjedniče, od 11 ovdje prisutnih generala, nas 10 je glasalo za Kolindu.” Svaka mu čast, ja sam njega prije i napadao jer sam druga politička opcija, ali on je u roku od dva dana kontaktirao s ambasadom – kaže Rojs te dodaje da će američko veleposlanstvo sada učiniti ključne korake prema američkom ministarstvu financija te da se njegovoj agoniji nazire kraj.

Potvrda iz veleposlanstva Stoga ga je nemalo iznenadilo kada je proteklih dana dobio potvrdu iz američkog veleposlanstva u Zagrebu da se konačno postupa u vezi s njegovim slučajem, a nakon što se, kako potvrđuje i izvor s Pantovčaka, predsjednik Zoran Milanović ondje osobno založio za Rojsa, donosi Večernji list.

Na pitanje od čega živi s obzirom na blokirane račune, Rojs je rekao da samo svojoj djeci može zahvaliti da ima što jesti.

“Zato bih izrazio veliku zahvalnost Milanoviću. Iako ovih dana obilježavamo 25. obljetnicu Oluje, tema na sastanku nisam bio ja, samo sam se požalio onako usput i rekao: “Ja kruha nemam.” I zato sam ugodno iznenađen da je reagirao u tako kratkom roku. To više što su to mnogi obećavali učiniti, a nikada nisu” – zaključio je Ljubo Ćesić Rojs.