Milanović: Sazivanje izvanredne sjednice Sabora bio bi presedan, predsjednica treba odlučiti

Metković, 10.08.2019. - Predsjednički kandidat Zoran Milanović boravi u Metkoviću povodom održavanja 22. Maratona lađa. Tom prilikom dao je i izjavu za medije na Trgu kralja Tomislava. foto/ HINA/ Miroslav LELAS/ lm

Kandidat za predsjednika Republike Zoran Milanović komentirao je u subotu u Metkoviću situaciju vezano za mogućnost sazivanja izvanredne sjednice Sabora, rekavši kako bi to bio presedan, a da predsjednica Grabar-Kitarović treba o tome odlučiti.

 Iz Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović priopćili su u petak da će predsjednica države, vezano za zahtjev Mosta o sazivanju izvanredne sjednice Sabora o izglasavanju povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću – donijeti odluku o tom zahtjevu ako Ustavni sud RH ocijeni da su se za to stekli uvjeti.

 “Predsjednica dovoljno dobro zna Ustav i da ga je znala tendenciozno kršiti kada je dala mandat Tihomiru Oreškoviću za Vladu, a sada kao ne zna Ustav nakon pet godina; nema nikakvog Ustavnog suda, Ustavni sud uopće ne odlučuje o takvim stvarima; Ustavni sud je za druge stvari”,  izjavio je novinarima Milanović u Metkoviću upitan kako komentirate ovu situaciju o izglasavanju nepovjerenja ministru Kujundžiću.

 “Ovdje predsjednik RH treba odlučiti hoće li ili neće. Opozicija igra legitimno – dakle pokušavaju isprovocirati većinu. Po meni, ne znam koliko se predsjednik Republike u takve stvari, dakle čiste političke borbe, smije miješati. To je dilema. Ukoliko bi se sada i kada bi se sada sazvala sjednica Sabora u ovoj ljetnoj pauzi, to bi bio presedan i mogli bi očekivati da svako sljedeće ljeto i svaku sljedeću zimu opozicija sa 31 glasom izazove izvanrednu sjednicu u Saboru. Na predsjednici je da odluči”,  istaknuo je Milanović koji je u Metkoviću nazočio ovogodišnjem Maratonu lađa.

 “Što bih ja napravio da sam na njezinom mjestu, vidjet ćete kada budem na mjestu predsjednika”, dodao je. 

 Na novinarsku opasku kako su rokovi jasni, tj. govori se o 30 dana, Milanović je podsjetio na – ljetnu stanku u radu Hrvatskog sabora.

 “Ustav kaže da Sabor dva puta ima stanku – ljeti i zimi. Isto tako kaže da predsjednik Republike može u toj stanci sazvati sjednicu. Sada je pitanje državništva da odluči – da ili ne. Nikakav Ustavni sud”, ustvrdio je Milanović, dodavši: ” Dakle, kada ti treba onda kršiš Ustav, a kad si nesiguran onda trčiš Ustavnom sudu. To nije predsjednik – predsjednik se tako ne ponaša”. 

 Upitan treba li ministar Kujundžić otići, Milanović je kazao kako o tome neće govoriti.

 “Rekao sam da neću ni jednoj Vladi raditi takve stvari kakve su radili meni, zato što znam koliko je to opako i koliko je to štetno za Hrvatsku”, ocijenio je, napomenuvši da predsjednik Republike ne smije biti aktivno ni za koga, mora imati stav, politički karakter, ‘ali ne spletkariti oko smjene ili postavljanja ministara ili ucjenjivati Vladu’.

  “To gledamo čak i sada. Ja o ovoj Vladi nemam dobro mišljenje ali ne bih radio stvari koje radi ova Predsjednica. To što radi je nepristojno”, ustvrdio je predsjednički kandidat Milanović.

  Upitan može li računati s podrškom cijelog SDP-a, s obzirom na izjavu Zlatka Komadine kako nema baš šanse u drugom krugu (izbora), Milanović nije želio komentirati tu izjavu.

 “Ne znam stvarno. Imam puno važniji i težak posao, a ne da komentiram te izjave. On se mogao kandidirati za predsjednika”, rekao je vezano za Komadininu izjavu medijima da je predsjednički kandidat Milanović zapravo izbor Odbora (stranke).

  Milanović je dodao kako ga ta izjava uopće ne pogađa.

  “Ne, uopće, jer da sam išao radeći ovaj posao i vodeći ovakav život logikom osobnih odnosa i simpatija, ne bih razgovarao s masom ljudi. Dakle, mogu razgovarati i s ljudima s kojima se osobno ne slažem i koji nisu, neću reći – korektni. Možda su i korektni. Sad, koliko je ovo u interesu SDP-a u ovom trenutku, to neka SDP odluči. Ali, ja sam kandidat s podrškom SDP-a i slažem se s time da ću pobijediti samo uz podršku hrvatskih ljudi u drugom krugu”, rekao je.

 Na novinarsku konstataciju da predsjednice Republike Grabar Kitarović danas u Metkoviću nema, te upit ‘misli li da se možda prepala’, Milanović je rekao kako je on danas na Maratonu lađa jer su ga pozvali njegpvi prijatelji.

  “Pozvali su me moji prijatelji, mislim pozvan je svatko, pozvan je svaki čovjek, a ne samo građani Hrvatske. Došao sam, ranije nisam dolazio i prvi puta sam ovdje. Vjerojatno je i kampanja razlog, da se ne lažemo. Ali želim vidjeti pravo natjecanje, za razliku od alke koja nam je puno bliža, gdje ima puno sreće, a ovo je sport”, rekao je, potvrdivši da ranijih godina nije dolazio na tu manifestaciju.