Milanović: Pusa hejterima, zar je to neočekivano? Tako ja razgovaram od prvog dana

Milanović o epidemiji korona virusa

Danas je predsjednik Zoran Milanović dao intervju za N1 u emisiji Točki na tjedan.

Govoreći o dosadašnjem mandatu, Milanović je kazao da nitko nije očekivao ovakvo stanje te da je ono nije viđeno, jer je ovo prvi put da ovako nešto gledamo. Kaže da je položio prisegu 18. veljače, već 25. veljače me zove premijer da je prvi slučaj otkriven, tako da je to ulazak u duboko more odmah na početku.

“Život nije stao, samo se na neki čudan način izvitoperio”, dodao je Milanović, kazavši da se situacija pretvorila u izvanredno stanje, a nije se uskladila s Ustavom.

“Otpočetka govorim da je ovo situacija koja se pretvorila u izvanredno stanje, živimo u njemu, a nismo to uskladili s Ustavom. Kad bi se to učinilo, ne vidim ulogu predsjednika, nego Vlade i Sabora. Više od toga ne mogu govoriti, jer ću postati nasilan”, kazao je predsjednik.

Najvažnijim u dosadašnjem mandatu ističe upravo način na koji se dosad ponašao, a to je da upozorava građane, kazao je Milanović.

Komentirao je i poruku u kojoj je poslao “pusu hejterima”.

“Ovo je naprosto bila reakcija. Zar je to neočekivano? Ja sam na taj način razgovarao i općio od prvog dana. Izloženi ste svaki dan provokacijama i prljavim trikovima i ja se u svemu tome solidno kontroliram. Ja nisam došao kao neznanac, nisam izabran na dužnost predsjednika Republike, a da ljudi nisu znali jako dobro s kim imaju posla. I to je to. Zasad su to samo sitne protokolarne stvari, ništa više”, rekao je Milanović, dodavši da je s Vladom korektno funkcionirao i branio, pokušavao obrazložiti i racionalizirati njihove poteze te da ima razumijevanja za njih.

Predsjednik je komentirao i izborni rezultat. Kazao je da su ankete toliko pogriješile, da se postavlja pitanje imaju li uopće smisla. “Moja uloga je da ukazujem na neke stvari za koje smatram da se mogu popraviti. Živimo u izvanrednom stanju. Naša sloboda je u pitanju”, rekao je Milanović.

Izbore je, kaže, raspisao u dogovoru s premijerom Andrejem Plenkovićem. O svom nedolasku na konstituirajuću sjednicu Sabora, odgovorio je protupitanjem: “Zašto me, recimo, nisu pozvali na prvu sjednicu Vlade?” Istaknuo je da je Vlada tijelo s kojim će on surađivati puno više nego sa Saborom.

“Mi nemamo tradiciju, mi tradiciju stvaramo. U tim promjenama neću biti ničiji epigon”, rekao je Milanović.

“Što ima premijer sa Saborom? Nema ništa”, rekao je Milanović.

I svoju je inauguraciju maksimalno ogolio, rekao je. “Htio sam napraviti nešto što nije Carmina Burana, nego neka klapska atmosfera kakva je bila dolje. Ja ne želim tu vrstu pompe. Možemo slaviti pobjede, ali ovo je naprosto redovna proslava. Što bih trebao, doći u zlatnoj kočiji kao engleska kraljica? Mi nismo takva vrsta države”, rekao je Milanović.

“Je li stanje u kojem živimo normalno i redovno? Naravno da nije. Izvanredno stanje nije samo rat. Ovo je prirodno-ekonomska katastrofa. Temeljem toga, nama se ograničavaju određena prava. Ona su u početku apsolutna, ali ne možeš živjeti u zajednici u kojoj su ti prava apsolutna, a obveze nikakve”, rekao je predsjednik.

Nacionalno/N1.