Milanović predlaže Plenkoviću da uključi oporbu u izradu Razvojne strategije

Predsjednik Republike Zoran Milanović predložio je premijeru Andreju Plenkoviću da uključi predstavnike oporbenih parlamentarnih stranaka u Upravljački odbor i izvršnu radnu skupinu za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Stav je predsjednika Milanovića kako je Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. dokument od nacionalnog strateškog interesa i stoga oko strategije treba postići što širi konsenzus, priopćeno je u četvrtak iz Ureda predsjednika Republike.

“Zbog važnosti Strategije, izazova s kojima se Republika Hrvatska susreće te mogućnosti koje se otvaraju u narednom desetogodišnjem razdoblju, predlažem Vam da izmijenite Odluku o osnivanju Upravljačkog odbora i izvršne radne skupine za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine tako da se u nju uključe i predstavnici parlamentarnih stranaka iz redova oporbe”, stoji u dopisu predsjednika Republike, koji je upućen 10. studenoga predsjedniku Vlade.

Kako je riječ o izradi ključnog dokumenta za cjelokupni razvoj društva i gospodarstva u desetogodišnjem razdoblju, smatram kako bi Upravljački odbor trebao biti inkluzivan i obuhvaćati ne samo predstavnike relevantnih institucija nego i predstavnike političkih stranaka koji su voljom građana izabrani u Hrvatski sabor, ističe Milanović.

“Smatram da ćemo tako osigurati da Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030.  bude zaista dokument koji će se provoditi bez obzira koja je politička opcija na vlasti”, poručio je.

Hrvatska je oko važnih nacionalnih pitanja uvijek postizala konsenzus, što je doprinijelo ostvarenju hrvatskih strateških ciljeva. Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. dokument je od nacionalnog strateškog interesa oko kojeg se treba postići konsenzus, stoji u dopisu predsjednika Republike.

(Hina)