Milanović poručio iz Jasenovca: “HOS-ovu ploču treba maknuti, baciti negdje”

Državni vrh i predstavnici stradalih odali počast žrtvama Jasenovca

Polaganjem vijenca i cvijeća državni vrh i izaslanici nacionalnih manjina i antifašista u srijedu su podno spomenika “Kameni cvijet” položili vijenac i cvijeće u spomen na žrtve ustaškoga logora Jasenovac, na 75. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika.

Predsjednik Zoran Milanović o zajedničkoj je komemoraciji kazao:

“Reći ću da mi je drago što smo nakon dugo vremena došli ovdje u ovom sastavu. Sretan sam da nije bilo govorancija. Što se tiče nekih ogranaka vlasti, ja nisam ta vlast. Na sudove nemam utjecaj.” Kaže da se osobno angažirao da se zajedno pojave ovdje.

Za HOS-ovu ploču koja je iz Jasenovca premještena nedaleko, u Novsku, rekao je: “To treba maknut, baciti negdje.”

“Svatko tko se 1991. borio za Hrvatsku pod ‘Za dom spremni’, nije se borio samo za Hrvatsk državu nego i za restauraciju NDH”, zaključio je Milanović.

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu s komemoracije u Jasenovcu da se Vladina politika zasniva na smanjenju podjela u društvu, osudi zločina iz II. svjetskog rata, pijetetu prema žrtvama te kulturi sjećanja koja pridonosi razumijevanju i toleranciji.

 “Politika koju vodimo bazira se na jasnoj osudi zločina, na pijetetu prema žrtvama, njegovanju kulture sjećanja i na kontinuiranom i predanom radu na razumijevanju i toleranciji u društvu”, izjavio je Plenković novinarima pri obilasku spomen područja.

 Dodao je kako je svo nasljeđe koje hrvatski narod ima kroz totalitarne režime bolno i teško, dijeli hrvatski narod.