Milanović: Podržavam aktivnosti udruge Franak s ciljem da se sudske odluke dosljedno provedu

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je u petak da podržava aktivnosti udruge Franak s ciljem da se sudske odluke dosljedno provedu.

“Vidio sam da je udruga Franak uputila Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji prijavu kojom nastavlja borbu za prava hrvatskih građana oštećenih zbog kredita u švicarskim francima. Budući da je kolektivna presuda u slučaju franak pravomoćna već dulje vrijeme, a brojni građani još nisu obeštećeni, podržavam aktivnosti udruge Franak s ciljem da se sudske odluke dosljedno provedu”, napisao je predsjednik Milanović na svojoj Facebook stranici.

Poručio je da će se uvijek zalagati za poštivanje hrvatskih zakona i neovisnosti pravosuđa.

“Biti na strani slabijih – a u ovom slučaju to su korisnici kredita u francima – nije samo moja dužnost, već prije svega jasan stav da ću se uvijek zalagati za poštivanje hrvatskih zakona i neovisnosti pravosuđa”, istaknuo je Milanović.

Inače, parlamentarna stranka SNAGA i Udruga Franak izvijestile su u srijedu da su  poslale prijavu  Europskoj središnjoj banci i Europskoj komisiji, kojom se traži “konačno zaustavljanje nepoštena poslovanja hrvatskih banaka koje su prije 2013. ugovarale nepoštene kamatne stope te koje su osuđene u kolektivnom postupku zbog ugovaranja nepoštene valutne klauzule CHF”. 

Rečeno je da “banke nakon pravomoćnosti presude u slučaju franak nisu prestale s naplatom anuiteta na temelju nepoštenih ugovornih odredaba o promjenjivoj kamatnoj stopi te nisu prestale primjenjivati tečaj CHF u kreditima koji nisu konvertirani, iako kolektivna presuda sadrži nedvojbeni izvršni dio koji glasi: “Zabranjuje se tuženim bankama takvo ili slično ponašanje ubuduće“.