Milanović: Plenković relativizira funkciju premijera

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u ponedjeljak premijeru Andreju Plenkoviću, odgovarajući na njegove optužbe da Milanović relativizira napad na Markovu trgu, da on relativizira funkciju premijera s obzirom da tvrdi kako ništa ne zna i o ničemu ne odlučuje.

Milanović je u izjavi novinarima tijekom posjeta Međimurskoj županiji ustvrdio kako Plenkovićeva optužba o relativizaciji napada “ništa ne znači u duhu i slovu hrvatskoga jezika”, otkrio je kako je njegova supruga ondje prošla dvije minute prije napada te podsjetio da je premijeru ponudio potporu i rekao da zgradu Vlade treba početi ozbiljno štititi.

Plenković manipulira i dramatizira

“Je li to relativizacija? Ili možda on svojim izjavama relativizira funkciju predsjednika Vlade s obzirom na to da ništa ne zna, ništa ne prati, ni o čemu ne odlučuje. Sad vidim da se odlučuje, vidim da se sazivaju sastanci na kojima je i DORH odjednom prisutan, šalju se poruke o uhićenjima. Je li to relativizacija ili apsolutizacija vlasti”, upitao je Milanović.

“Mislim da je on izašao izvan okvira i da to radi cijelo vrijeme i da manipulira. S obzirom na to da je veliki dedramatizator, on dramatizira i u stvari zavodi neku vrstu ne izvanrednog stanja, nego izvanrednog stanja duha”, rekao je Milanović odgovarajući na pitanje je li u jednom trenutku izašao izvan okvira svoje funkcije s obzirom da Plenković vidi “destabilizirajuće smjernice njegova rada”.

Upitao je kako on sam može izaći izvan okvira kad nema utjecaja na policiju i SOA-u.

“Moj utjecaj i uloga su jako ograničeni i kontrolirani, a njegova nije, kao i njegovih suradnika. Zato je vrlo neugodno kada se netko s tolikom koncentracijom formalnog i neformalnog utjecaja pravi blesav”, kazao je.

Ovo ne možemo zvati prepucavanjem

Ustvrdio je i kako njegova javna polemika s premijerom nije prepucavanje.

“To ne možemo zvati prepucavanjem jer sam na dan napada na zgradu Vlade nazvao premijera nakon dva sata, ponudio suradnju i javno rekao da treba zaštititi zgradu Vlade. Složio sam se s njim, mada je upitno jesam li to trebao napraviti, da nam u tom trenutku ne treba sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS)”, rekao je Milanović.

Vezano za sjednicu VNS-a, Milanović kaže kako ispada da je sada došlo do radikalizacije u hrvatskom društvu, što do jučer nismo vidjeli i govorili te je upitao nije li to “vrišteći razlog” za sazivanje sjednice VNS-a.

“I to u njezinom zakonskom sastavu, a ne tako da na nju dođe pola Vlade HDZ-a, što sam ja dopustio zadnji puta, ali ovog puta neću. Hoću sjednicu VNS-a onako kako to zakon kaže, a ne kao komunikacijsku paradu”, poručio je dodavši da on ne stoji na putu funkcioniranju zakona.

Snimku napada vidio je odmah te je još jednom ustvrdio kako je to bio napad na policajce. Napad prema njemu ima elemente terorizma, ali “nema veze” s ozbiljnom organizacijom te je podržao javnu objavu snimke.

Podržao je i izmjenu Zakona o telekomunikacijama te poručio da će se procedura izrade zakona strogo gledati “jer to ne smije završiti preko crte”, a izmjene moraju biti rezultat javne rasprave.

Vezano za premijerovu izjavu da bi predsjednika mogao nazvati 54-godišnjim šmrkavcem, Milanović je kroz smijeh rekao da ga to ne vrijeđa, da je od premijera stariji i iskusniji te da mu nudi suradnju.

Predao je dokumentaciju Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Potvrdio je kako je predao dokumentaciju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa vezano za putovanje u Albaniju. Kaže kako je njegovo kretanje, kao i Plenkovićevo, stvar Uprave za posebne poslove sigurnosti MUP-a i Hrvatske vojske, a ti podaci nisu javni.

“Molim da ne postavljamo pitanja o tome gdje sam se, kada i kojim sredstvom kretao, uključujući sredstva Vlade i Hrvatske vojske jer ti podaci nisu dostupni javnosti. Mogu biti dostupni jedino u zakonskom postupku pred hrvatskim sudom temeljem odgovarajućeg naloga, nikakvom povjerenstvu, pa ni za sukob interesa i, nažalost, ne medijima. Tu će morati postojati određena razina povjerenja”, poručio je Milanović.

Ustvrdio je kako se ne mogu povući paralele s privatnim putovanjem bivše predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u SAD jer o tome nisu bile obaviještene diplomacija, službe, ni vojska. Njegov odlazak u Albaniju bio je vojnim brodom u sastavu Hrvatske ratne mornarice na kojem je bilo 10 mornara, komodor, hrvatski veleposlanik, hrvatski vojni izaslanik i drugi.

“Što je tu privatno”, upitao je.

Vezano za epidemiju koronavirusa, rekao je da ga situacija “i zabrinjava i ne” koliko i ostale. Masku nosi u zatvorenome i kad posjećuje staru majku, a na sastancima sjedi podalje, ali napomenuo je da svi koji su zaraženi nisu i bolesni.

Pozvao je da se pogledaju informacije o Hongkonškoj gripi, koja je harala 1968. i 1969. godine u tri vala, od koje je umrlo gotovo dva milijuna ljudi.

Treba stalno biti znatiželjan i slušati struku, poručio je Milanović dodavši kako Miroslav Radman, ugledni znanstvenik, “govori sve suprotno od vladinih stručnjaka”.

(Hina)