Milanović: Plenković ne želi na VNS-u razgovarati o položaju Hrvata u Federaciji BiH

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u petak da će odgovoriti na poziv iz Ureda premijera na sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) te izrazio čuđenje jer su Banski dvori odbili njegov prijedlog da se na sjednici razgovara o položaju Hrvata u Federaciji BiH.

“Nije problem u datumu, rekao sam da ću se prilagoditi. I hoću, stvarno. Međutim, on na jedan vrlo čudan način inzistira na dopisivanju preko svog ‘kaluđera’, koji onda ‘u ime vladike’ piše u upravnom govoru što predsjednik Vlade misli, a istovremeno mi se obraća direktno jučer ujutro Plenković pismom vezanim uz Nacionalnu strategiju razvoja”, rekao je Milanović novinarima za vrijeme posjeta Trogiru.

Plenković odbio da se razgovara o kršenju Daytona na štetu Hrvata

Najavio je da će odgovoriti na pismo Banskih dvora te upozorio da je Plenković odbio njegov prijedlog da se na Vijeću razgovara o problemu kršenja Daytona na štetu Hrvata u Federaciji BiH.

“To mi je neobično, ja ću ga još jednom zamoliti da se i to razmatra”, rekao je Milanović.

Dodao je kako ga čudi takav stav premijera te najavio da će njegov Ured objaviti pismo koje je na Pantovčak poslao predstojnik Plenkovićevog Ureda.

“Plenković je preko svog šefa kabineta poručio, objavit ćemo to pismo, jer očito moramo, da ne ostane sve na mojoj riječi – da to treba širom temom obuhvatiti, položaj svih Hrvata od Novog Zelanda preko Antarktika. Što je pogrešno jer samo su u BiH Hrvati konstitutivan narod. Dakle, iz nekog razloga on bježi od te teme, što će morati objašnjavati ne meni, nego nekim drugima”, izjavio je Milanović.

Potvrdio je da je premijer kao jednu od tema sjednice VNS-a prihvatio pitanje funkcioniranja pravosudnog sustava Hrvatske, posebice u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

No, istaknuo je Milanović, Plenković je htio da na sjednicu dođe i glavna državna odvjetnica, a to on odbija. “Glavna država odvjetnica nema što raditi na sjednici VNS-a”, ustvrdio je Milanović.

Takvih je primjera bilo ranije, ali oni nisu dobri. “Zakon je tu vrlo jasan i nije bez razloga tako napisan”, poručio je.

Govoreći o prijedlogu Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine, ponovio je da bi u Upravljačkom odboru za njezinu izradu trebali biti predstavnici oporbe, što je i predložio premijeru, jer smatra kako je prekasno da oproba o Strategiji govori nakon što ona već dođe u Hrvatski sabor.

“Očekivao sam da će to prihvatiti. Nije prihvatio, bez argumenata”, rekao je Milanović dodavši kako ne vidi problem da u Odboru budu predstavnici oporbe, koji će ionako biti u manjini. “On to odbija, nadam se da to nije samo zato jer je to moj prijedlog od prije par dana”, dodao je.

Nije normalno da se devet mjeseci čuva 700.000 eura u blagajni stranke

Komentirajući današnju presudu Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju Fimi medija, izrazio je zadovoljstvo jer je sud utvrdio kako “nije normalno ponašanje da netko devet mjeseci čuva 700.000 eura u blagajni stranke”.

“Mislim da neki ljudi iz HDZ-a mogu biti zadovoljni ovom presudom, posebno oni koji su imali refleks da 700.000 eura u gotovini drže u blagajni devet mjeseci. Taj novac im je donio Mladen Barišić sa ceste. Meni je drago da je sud utvrdio da to nije normalno ponašanje, barem što se tiče stranke, tako da u drugim strankama ne pomisle da je to normalno”, kazao je.

Nevjerojatno mu je, dodao je, da bi netko došao sa ceste i šefu Carine, koji je u stranačkoj hijerarhiji treći ešalon, donio torbu novca koji je onda “kao u dubokom  zamrzavanju”, stajao devet mjeseci u stranačkoj blagajni.

(Hina)