Milanović: Nismo isto društvo kao prije 25 godina

Knin, 5.8.2020 - Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice oslobodilačke operacije Oluja. Središnja svečanost održava se u Kninu u nazočnosti državnog vrha. Na slici predsjednik RH Zoran Milanović. foto HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ua

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u srijedu da Hrvatska 25 godina nakon Oluje nije isto društvo kao i prije te istaknuo da je za zajedništvo potrebno govoriti o stvarima koje nas i spajaju i dijele. 

”Čast mi je, zaista čast, ovo nije fraza, govoriti na 25. godišnjici od oslobođenja Hrvatske. 25 godina je jako dugo razdoblje u formiranju i životu jednog čovjeka. U 25 godina odnosi među državama i svijetu se mijenjaju. Mi smo odmakli daleko i nismo isto društvo kao što smo bili prije 25 godina”, rekao je Milanović u prigodi obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Dodao je da o tome dobro govori i govor predsjednika Vlade koji “toplo pozdravljam i nadam se da će se pretočiti u stvarnost”,

Istaknuo je da zajedništvo u demokraciji nije uvijek u potpunosti moguće, ali da je potrebno zajedno govoriti o stvarima koje nas spajaju i koje nas dijele, koje gledamo različitim pogledom. 

Bitno je da se razgovara

“Pogledom nekoga iz velikog grada, nekoga iz malog grada ili pogledom Hrvata ili Srbina, to nisu uvijek nužno isti pogledi. Bitno je da se razgovara, probleme otvara i stavlja na stol”, poručio je predsjednik.

U govoru je govorio o etapama hrvatskoga puta do pobjede i o odnosima Hrvata i Srba. Citirao je britanskog premijera u vrijeme Drugog svjetskog rata Winstona Churchilla “u ratu odlučnost, u porazu prkos i otpor, u pobjedi velikodušnost i u miru dobra volja”. 

“Kako univerzalno i primjenjivo na naš put. U ratu koji je nametnut, u kojem su nas napali oružjem koje smo mi i Slovenci plaćali, u ratu koji nismo htjeli, bili smo od prvog trenutka zatečeni i suočeni sa situacijom za koju se nitko nije spremao”, rekao je.

Dodao je da je težak zadatak rata predvodio prvi hrvatski, ali i prvi ratni predsjednik Franjo Tuđman te da je posao koji je tada napravljen nešto iz čega bi Hrvatska danas mogla učiti. 

”Ta pobjeda nije pala s neba, ona nije slučajna. Ona je rezultat rada, planiranja, koncentracije, inteligencije stotina tisuća ljudi. Svi mi koji nismo u tome sudjelovali smo im dužni biti zahvalni”, naglasio je predsjednik, dodavši da drugi gledaju, komentiraju i ubiru plodove tuđeg rada.

Rat je počeo porazom i teškim patnjama i mukama prognanika, dodao je. U ratu je otpor na početku izgledao uzaludan, ali pobjedu su uzeli naši hrabri vojnici i njihovi zapovjednici.

U pobjedi smo trebali biti velikodušniji, cijenim Miloševićevu nazočnost

“U toj pobjedi trebali smo biti velikodušniji i organiziraniji nego što smo bili, o tome je nešto govorio i premijer. Nikada, srećom, nismo potonuli u ponor moralne katastrofe. Grešaka je bilo, bilo je i zločina koji su nas kasnije koštali”, istaknuo je Milanović, dodavši da je to bila velika lekcija.  

Hrvatska je kasnije ispravila tu grešku, ali jedan teret ostaje, poručio je.

“Zato posebno cijenim današnju nazočnost potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića. Jer doći ovdje i slaviti, a ovo je proslava, nije komemoracija. Mi se ovdje radujemo i slavimo svojim uspjesima. Doći ovdje i pridružiti se Hrvatima u proslavi jednog datuma, to nije nekakva jednadžba, već arhitektura srca i duboko emocionalno pitanje i to nije mala stvar”, istaknuo je Milanović.

Vezani za mir, predsjednik je rekao da je Hrvatska odmakla na svom putu, da je postala europska država te da moramo biti još bolji u javnim poslovima i uzeti svaki euro europskog novca. 

Odnosi sa Srbijom komplicirani 100 godina, moraju biti bolji

Što se tiče odnosa Hrvatske i Srbije, rekao je da su ti odnosi komplicirani više od 100 godina.

“Bilo je sukoba, krvoprolića, ratova, građanskih ratova, agresija i nakon toga nikako da uđemo u fazu normalnih odnosa u kojima će prevladavati poštovanje, konstruktivnost. Kao da smo i dalje opterećeni stvarima koje su posljedica agresije iz 90-ih godina”, ocijenio je, dodavši da svjestan da govori očima Hrvata. 

Ali mi smo tu, ističe. Naša dobra volja i vjera postoji, želimo surađivati, raditi, poslovati. 

“Naprosto da uđemo u jednu dosadnu, dugu konstantu, novu paradigmu odnosa. Odnosi tih dvaju naroda u ovom dijelu Europe su jako važni. A kada se međusobno natežemo i prepucavamo, nitko nam ne radi o glavi, drugi nas uopće ne primjećuju”, ustvrdio je Milanović.

Poručio je da odnosi moraju biti bolji i da će sa svoje strane dati sve što može i smije te da je na drugoj strani da pokuša isto.