Povezite se

Vijesti

Milanović uklonio sve biste među kojima i onu Franje Tuđmana

Objavljeno

-

Podsjetimo, bivša je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, po dolasku na Pantovčak, prostor odlučila prilagoditi sebi. Zatražila je tada vedrije tonove, pa je iz svog kabineta maknula sliku Ede Murtića i postavila onu Ive Šebalja, a raditi je odlučila za velikim stolom koji je koristio predsjednik Franjo Tuđman, jer “taj je stol prikladan za nju”.

Maknula je, podsjetimo, i Josipa Broza Tita, odnosno njegovu bistu, čime se njezini prethodnici nisu zamarali. Doduše, Stjepan Mesić nije se posebno angažirao općenito oko dekora Pantovčaka, dok je Ivo Josipović ipak unio neke promjene. Upravo on je u spomenuti Predsjednikov kabinet iznad sjedeće garniture postavio Murtića, kojeg je iz Ureda predsjednika deložirao Franjo Tuđman nakon što je slikar dao intervju Feral Tribuneu u kojem je kritizirao tada prvog čovjeka države. Josipoviću su se svidjeli tamni i jaki Murtićevi tonovi, koji, nakon dolaska Grabar-Kitarović, krase dvoranu za sastanke, uz Pricu, Meštrovića i Picelja.

Što se samih umjetnina tiče, novo se uglavnom ništa nije kupovalo, već su se djela samo razmještala po prostorijama Pantovčaka, i to u dogovoru bivših predsjednika s povjesničarima umjetnosti.

Predsjednik Zoran Milanović, dva mjeseca po dolasku maknuo je sve biste ili, preciznije, poprsja kralja Tomislava, Ivana Mažuranića, Josipa Jurja Strossmayera, Ante Starčevića, Stjepana Radića, Alojzija Stepinca, ali i Franje Tuđmana, iz predvorja Ureda predsjednika i najavio da će se za njihovo izlaganje potražiti prikladne lokacije. 

“Pantovčak nije muzej. Hrvatskih predsjednika je četvero. Ovo ranije možemo ići do kralja Tomislava”, objasnio je već ranije Milanović, koji si je, nakon što je riješio čije poprsje treba ili ne treba biti u njegovu uredu, od daljnjeg mijenjanja prostora dao mira. Zatečeno stanje, kažu Večernjem listu neslužbeno iz Ureda predsjednika, ostalo je.

Što se umjetnina tiče, zasad se o promjenama i ne razgovara, doznaje Večernji list.

Nacionalno/N1.

Crna Kronika

Muškarac na zagrebačkoj Savici ubio brata pa sebe

Published

on

Dva mrtva muška tijela policija je u petak poslijepodne pronašla u zagrebačkom naselju Savica, a prema prvim informacijama riječ je o ubojstvu i samoubojstvu.

Zagrebačka policija potvrdila je da su tijela oko 15 sati pronađena u Ulici Vladimira Ruždjaka.

“Sumnja se u nasilnu smrt, najvjerojatnije se radi o ubojstvu i samoubojstvu”, kratko je izvijestila policija ne otkrivajući detalje.

Neslužbeno riječ je o zločinu u obitelji, točnije obračunu dvojice braće u kojem je jedan ubio drugoga pa potom i sebe.

Više podataka o događaju bit će poznato nakon očevida koji vodi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Jandroković čestitao vjernicima židovske vjeroispovijesti Roš Hašanu

Published

on

U povodu blagdana Roš Hašane, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak pripadnicima židovske zajednice u Hrvatskoj čestitku u kojoj je im je poželio da im 5781. godina bude sretna i uspješna te donese zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak.

„U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Blagdan Roš Hašane, židovske Nove godine, označava početak razdoblja posvećenog molitvi, unutarnjem preispitivanju i kajanju”, stoji u čestitki predsjednika Sabora.

Nova godina, poručuje, daje dodatnu snagu da se krene putem dobra, milosrđa i pravde, u skladu s moralnim i duhovnim vrijednostima.

“Ta unutarnja snaga posebno je važna danas kada smo pozvani na mnoga odricanja radi očuvanja vlastitog zdravlja i sigurnosti, kao i zajednice u kojoj živimo. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5781. godina bude sretna i uspješna te da vam donese, prije svega zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak. Šana Tova!“, stoji u čestitki predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Korona na dva tjedna zatvorila Krateks d.d.

Published

on

Petero djelatnika tvrtke Krateks d.d. iz Krapine pozitivno je na koronavirus, priopćili su u petak iz te tvrtke koja će zbog samoizolacije više od 200 radnika biti zatvorena dva tjedna.

Naime, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije je nakon provedenih izvida odredila samoizolaciju za više od 200 zaposlenika Konfekcije ženske modne odjeće Krateksa d.d., od ukupno njih 236.

Budući da je 25 ljudi na dugotrajnom bolovanju, a za svega šestero djelatnika koji rade na izdvojenim radnim mjestima nije izrečena mjera samoizolacije, s preostalih nekoliko zaposlenika nije moguće osigurati procese proizvodnje, priopćili su iz Krateksa.

Uprava tvrtke donijela je odluku da se Krateks privremeno zatvara do isteka mjere samoizolacije od 14 dana Tvrtka bi trebala nastaviti s radom 2. listopada.

Kao je za Hinu izjavila direktorica Krateksa, Iva Pezer, prekid rada na dva tjedna neće bitnije utjecati na poslovanje tvrtke budući je ovo inače razdoblje smanjenog obujma rada.

“Nama je ovo razdoblje međusezone i smanjenog obima rada u pogonu. Obavijestili smo sve naše kupce da za dva tjedna odgađamo termine isporuke robe i moram se zahvaliti našim kupcima i partnerima što su pokazali razumijevanje za našu situaciju”, rekla je Pezer i dodala da je tvrtka trebala ići na kolektivni godišnji od početka listopada, samo što je, napomenula je, „godišnji” došao ranije.

Inače, prema riječima direktorice Pezer,  u Krateksu su se poštivale sve epidemiološke mjere, od pregrada između zaposlenih, socijalne distance, dezinficiranja prostora, nošenja maski.

Stanje u Krateksu, kao i cjelokupnu epidemiološku situaciju u Krapinsko-zagorskoj županiju, za Hinu je komentirao župan Željko Kolar ističući da je sve pod kontrolom, ali da bi ovakvi slučajevi vrlo lako mogli rezultirati novim žarištem.

Zbog toga je još jednom pozvao sve građane da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera. Ponovio je kako će, ako dođe do dvoznamenkastog povećanja oboljelih na dnevnoj razini u Krapinsko-zagorskoj županiji, doći do pooštravanja epidemioloških mjera.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije