Milanović Litre: Povećanje minimalne plaće dodatan je teret za poslodavce

Marko Milanović Litre/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Saborski zastupnik Marko Milanović Litre (Klub Hrvatskih suverenista) kazao je u četvrtak u Saboru da će povećanje minimalne plaće za 150 kuna na 3400 kuna dodatno opteretiti poslodavce i dovesti u pitanje radan mjesta.

Iako je, kaže, povećanje prihoda i kvalitete života građana jedan od prioriteta Hrvatskih suverenista drži da povećanje minimalne plaće dekretom u trenutku globalne pandemije, ekonomske krize i prognoziranog pada BDP-a za osam posto s više od 150 tisuća nezaposlenih i 250 tisuća blokiranih, dovodi u pitanje radna mjesta u industrijama.

„Ovo je jedan od hrabrijih poteza vladajućih i slažem se u namjeri, ali da bi privrednici podigli plaće mora postojati rast, a prihodi i promet većini ne rastu već drastično padaju. A sada ovakvim odlukama im dodatno opterećujete poslovanje”, kazao je Milanović Litre tijekom slobodnog iznošenja stajališta.

Smatra da bi zdraviji i prirodniji način podizanja minimalne plaće bio da ga tržište regulira, da povećanje proizlazi iz zdrave tržišne konkurentnosti i rasta gospodarstva, te da treba razmisliti o povećanju neoporezivog iznosa plaća iznad 4.000 kuna kako bi poslodavci mogli pronaći dodatna sredstva.

Antolić Vupora: Izostanak brige za starije i nemoćne

Barbara Antolić Vupora (SDP) upozorila je na izostanak brige za starije i nemoćne koji uslijed prelaska na digitalni televizijski signal su ostali bez potrebne pomoći. Pozvala je zato da se pomogne tim ljudima kao bi mogli pratiti na TV-u što se događa u svijetu. Upozorila je i na nemogućnost kupovine cjepiva za gripu, kao i na ograničene količine zaštitih sredstava i djelatnika u domovina za starije i nemoćne.

Marin Miletić (Most) u slobodnom govoru usprotivio se otvaranju spalionice otpada u Rijeci istaknuvši da tamošnji građani imaju pravo na čisti zrak i da će sve učiniti da do toga ne dođe.

Dalija Orešković (SIP) je, s obzirom na sukob premijera i predsjednika Vlade, u slobodnom govoru predložila je da se jasno definira  njihov odnos posebnim zakonom.