“Milanović kao predsjednik? Groteskno kao Pingvin – gradonačelnik Gothama”

HRT

Dan i pol HRT-ov voditelj Petar Vlahov okretao je telefonske brojeve ne bi li našao gosta koji bi istaknuo neke pozitivne stvari o Zoranu Milanoviću, ali da je taj netko iz kruga SDP-a.

U Studiju 4 HRT-a na kraju je ugostio novinara Denisa Kuljiša i profesora na Pravnom fakultetu Josipa Kregara, koji je objasnio kako će članovi neke političke stranke o nekome pozitivno pričati samo dok je na vlasti, pa čak i ako se ne slažu s njime.

Bi li SDP svog bivšeg predsjednika Zorana Milanovića predložio za šefa države, jedno je od političkih pitanja koje se posljednjih mjeseci nameće.

Nedostaje li Zoran Milanović na domaćoj političkoj sceni? Ne znam koliko mogu biti objektivan s obzirom da nismo imali idiličan odnos, ali činjenica je da mnoge stvari na političkoj sceni Milanoviću idu u prilog, pa njegove mane ne izgledaju više toliko teške kao što smo mislili. U Hrvatskoj nedostaje čvrstih ličnosti. Nisam siguran da će se Milanović vratiti u SDP ili biti njihov kandidat, kaže Kregar.

Kuljiš pak kaže kako Milanović nedostaje mnogim njegovim bivšim ministrima koji pokušavaju politički oživjeti njegovo naslijeđe – i reaktualizirati vlastite pozicije koje su za njegovo vrijeme držali. I nedostaje mnogim korumpiranim novinarima, dodaje, oni zajednički rade na tome da se stvori javni pritisak, da se pokaže kako je Bernardić nesposoban, da nije na visini zadatka, iako nije jasno koji to zadatak ima šef oporbe osim da bude u oporbi.

SDP je po njemu birokratska stranka u koju su ljudi učlanjeni kako bi “manje-više živjeli od benefita koji im donese stranka”, dok je HDZ “asocijacija za predatora” pa tu uvijek ima puno više kandidata za bilo koju izbornu utrku.

U korist Milanovića najviše, kaže Kregar, govore njegovi protivnici. Njihova bljedolikost i neodlučnost naglašava ono što Milanović ima, a to je sklonost riziku, drskosti, objašnjava. Smatra da bi SDP podrškom Milanoviću otvorio unutarstranačke sukobe.

Kuljiš podsjeća da je Milanović u jednom trenutku bio najnepopularniji “čovjek u Hrvatskoj”. Sve što je napravio, sve što nije napravio, što je čak bilo i gore od onoga što je napravio..

Ja ne mislim da bi njegov izbor za predsjednika Republike bio tako opasan kao da, ne znam, Pingvin postane gradonačelnik Gotham Cityja, ali mislim da bi bilo podjednako groteskno, komentirao je Kuljiš, zaključivši kako predsjednička pozicija u hrvatskom sustavu “ništa ne daje, ništa ne možete učiniti s tim tipom ovlasti koje ima predsjednik”.