Milanović: Inauguracija na Pantovčaku, samo s gostima koji trebaju biti

Zagreb, 02.01.2019. - Sučeljvanje predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović na HRT-u. Na fotografiji Zoran Milanović, Kolinda Grabar-Kitarović. foto HINA/ Daniel KASAP/dk

Izabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović najavio je u četvrtak kako će se njegova inauguracija održati na radnom mjestu – u Uredu predsjednika Republike na Pantovčaku, samo s gostima koji ondje trebaju biti, bez garde, straže i predsjedničke lente. 

“Neće biti lente. Inauguracija će biti u Uredu predsjednika s ljudima koji tamo trebaju biti”, izjavio je Milanović u prvom velikom intervjuu nakon pobjede na predsjedničkim izborima, u Dnevniku Nove Tv.

Pojasnio je kako će biti riječ o maloj inauguraciji na kojoj će biti uži kabinet Vlade, aktualna predsjednica, predsjedništvo Sabora, predsjednik Vrhovnog suda, načelnik Glavnog stožera OS RH, njegova supruga, ljudi koji su bili s njim u kampanji te još neke osobe koje, kako ističe, po svojoj funkciji tamo moraju biti. 

“Zašto na radnom mjestu? To je radno mjesto. Ne radi se o uštedi, ne želim biti drugačiji od predsjednika, ništa im ne predbacujem. Ovo smatram prikladnijim”, izjavio je izabrani predsjednik Milanović.

Dodao je i kako se, po njemu, inauguracija može organizirati na stotinu načina, a da Ustav RH jedino propisuje da se predsjednička dužnost treba preuzeti polažući prisegu pred predsjednikom Ustavnog suda. 

Informaciju o datumu inauguracije, 18. veljače, potvrdili su u četvrtak navečer  iz njegova stožera na Twitteru.