Milanović: Idemo u drugi krug, ali ne u rat, ratovi su gotovi

Zagreb, 22.12.2019 - Doček rezultata prvog kruga predsjedničkih izbora u stožeru predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića. Na slici Zoran Milanović. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Zoran Milanović (SDP) poručio je u nedjelju nakon relativne pobjede u prvom krugu predsjedničkih izbora, u kojem je osvojio 29,5 posto glasova prema 26,7 posto glasova aktualne predsjednice i HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović, da “idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat, ratovi su gotovi”.

Milanović, dopraćen na pozornicu sa suprugom uz zvuke pjesme Svadbasa “Treblebass” i tijekom govora često prekidan euforičnim pljeskom i skandiranjem, najavio je da “idemo u civiliziranu utakmicu i neka bolji pobijedi, vjerujem da sam taj bolji ja”.

Najavio je da će se boriti da na izbore nagovori sve one kojima je hrvatski interes u prvom planu, da budemo solidarna država jer želi zemlju jednakih. Za dva tjedna bit će što bude, nema gorčine u meni, ali nema ni straha, istaknuo je.

“Smatram da sam zreo, spreman i u dobroj vjeri pripravan raditi ovaj posao, ali to je više od posla, to je način života. Nitko se u Hrvatskoj u kojoj ću ja biti predsjednik neće osjećati kao građanin ili građanka drugog reda”, ustvrdio je.

Svjestan sam da nisam svima po volji, ali prema svakome ću postupiti kao prema čovjeku. “Prema nikome s mržnjom, prema svima s dobrom vjerom. Svjestan sam da će biti i onih kojima se ne dopadam, ali je moj zadatak da se svima obratim – i onima koji će me podržati i ovima drugima”, rekao je Milanović oduševljenom mnoštvu i zahvalio SDP-u na podršci.

Nitko u Hrvatskoj neće se osjećati kao građanin drugog reda

“U Hrvatskoj nitko ne smije biti drugi i nitko ne smije biti zapostavljen. Imate pravo na sreću i na miran život”, poručio je Milanović.

Obećao je da se nitko u Hrvatskoj u kojoj će on biti predsjednik neće osjećati kao građanin ili građanka drugog reda.

“Nemam one čvrste, financijske, izvršne instrumente da to ostvarim, morat ćete mi vjerovati na riječ i ovo što je pred nama je vjerovanje na riječ između dvoje kandidata temeljeno na onome što smo dosad radili, govorili i ostvarili. U toj sportskoj utakmici imam velike šanse i pozivam još jednom sve hrvatske ljude – one koji nisu izašli na izbore, one koji su izašli na izbore – da dobro razmisle, da gledaju sljedeća dva tjedna i na kraju izađu i daju mi taj mali komad vjere bez kojeg ne postojim. Nema me“, pozvao je Milanović birače.

“Kada budem predsjednik, svaka moja lojalnost prema svemu drugome osim hrvatskome Ustavu prestaje. Bit ću vjerski zagovaratelj tog Ustava. I to je sve, to je moja država, ali država nisam ja”, zaključio je pobjednički govor popraćen pljeskom, puštanjem balona i konfeta.

Oko 22 sata kada su objavljeni rezultati prvog kruga izbora, u Tvornici kulture zavladala je euforija, pljesak i glasno skandiranje “Zoki, Zoki” i “Pobjeda, pobjeda”.

Iza Milanovićeve predsjedničke kandidature stoji 13 stranaka – SDP, HSS, GLAS, IDS, HSU, Demokrati, SNAGA, PGS, Reformisti, SU, Hrvatski laburisti, Međimurski demokratski savez i Zelena Pula.