Milanović i Pupovac predvode koaliciju za rušenje Plenkovića?

Piše: Vedran Morin

U Zagrebu je ove subote, 24. studenoga, Hrvatska seljačka stranka organizirala okrugli stol “Ne srljajte k’o guske u maglu” povodom 100. obljetnice najpoznatijega govora Stjepana Radića, koji je održao 1918. na sjednici Narodnog vijeća Slovenaca, Hrvata i Srba u Zagrebu.

Veliko zanimanje medija izazvala je prisutnost bivšeg predsjednika Vlade i SDP-a, Zorana Milanovića, koji nije želio davati izjave. Vrijedi spomenuti kako se Milanović srdačno pozdravio s Miloradom Pupovcem (SDSS), trenutno koalicijskim partnerom u Vladi Andreja Plenkovića. Za Pupovca je poznato da se priklanja političkom spektru koji je bliži preuzimanju vlasti, pa su samim time opravdane sumnje u eventualnu buduću koaliciju. S druge strane, predsjednik HSS-a, Krešo Beljak, još ranije je tvrdio kako bi zajedno sa SDP-om, pa i Mostom NL, bili snažna opozicija koja je spremna za dolazak na vlast.

Pojavljivanje Zorana Milanovića uslijedilo je nakon, za SDP, povijesno najlošije podrške od samo 14%. Je li to znak da bi se Milanović mogao vratiti u politiku kako bi u koaliciji s Pupovcem i tzv. Amsterdamskom koalicijom pokušao preuzeti vlast, ostaje za vidjeti. Ono što je pak sigurnije, povratkom u politiku Milanović bi svakako vratio povjerenje birača u SDP, stranku koju sve više napuštaju utjecajni članovi.