Milanović: Dojmovi iz Međimurja odlični- resurs su ljudi

Milanović u obilasku međimurskog Centra znanja u Čakovcu

Predsjednik Zoran Milanović je u ponedjeljak nakon obilaska Centra znanja, sastanka sa županom i posjeta tvrtki Centrometal rekao kako su dojmovi iz Međimurja odlični ,da se tu „kuna malo teže zasluži”, odnosno da treba više truda. a da  Međimurje „nema nikakvih posebnih resursa osim ljudi“.

Na pitanje što bi to  posebno istaknuo, Milanović je rekao da su to „rad, organizacija i resursi koji su obični“  tj. da  „nema nikakvih posebnih resursa  osim ljudi“.

“Ovo bi trebao biti uzor svima u Hrvatskoj. Možda je uzor malo teška riječ da se netko ne uvrijedi, ali tak’ se radi”, dodao je Milanović.

Za tvrtku Centrometal zna mnogo godina, jer je kod kuće ima njihov proizvod, kupljen prije  više od 20 godina. „Oni kao tvornica rade tek od 90-te, dotad su bili obrt. Tako da smo bili među prvim kupcima, privatni”, pojasnio je Milanović.

Tvrtka Centrometal jedna je od vodećih proizvodnih tvrtki u Međimurju, a prvenstveno proizvodi energetske uređaje – kotlove za centralno grijanje te solarne sisteme i uglavnom su orijentirani na obnovljive izvore energije.

Direktor Davor Zidarić istaknuo je da je počašćen posjetom predsjednika Milanovića.

„Ova je godina malo specifična, ali mi smo ipak uspjeli prebroditi krizu sami, nismo tražili pomoć, iako smo bili zatvoreni oko tri tjedna u ono proljetno doba“, rekao je Zidarić. Centrometal posluje od 1965. godine, a trenutno zapošljava 245 radnika.

„Imamo veliki izvoz, oko 70 posto, a izvozimo ne samo po cijeloj Europi, nego i izvan Europe i vrlo smo uspješni. Prošle godine nam je bio prihod 270 milijuna kuna, što je porast od nekih 10 posto”, kazao je Zidarić.

Međimurski župan Matija Posavec rekao je kako je njihova želja predstaviti sve one dobre stvari po kojima županija može biti primjer dobre prakse. Naglasio je i da je s predsjednikom uvijek važno surađivati. „Nama je uvijek zadovoljstvo kad dobijemo podršku od državnika da dobro radimo”, istaknuo je Posavec.

Prvi službeni posjet Međimurskoj županiji predsjednik  Hrvatske Zoran Milanović počeo je u ponedjeljak obilaskom međimurskog Centra znanja.  Također je obišao Eko muzej „Međimurje Malo“ u zgradi Međimurske palače turizma. Obišao je prvu znanstveno-istraživačku ustanovu u sjeverozapadnoj Hrvatskoj u području strojarstva, Razvojno-edukacijski centar za metalsku jezgru – Metalska jezgra, a projekt je prezentirao ravnatelj ustanove Mario Šercer.

Milanović je nakon posjeta Centru znanja Međimurske županije smještenom u prostorima bivše čakovečke vojarne izjavio kako su ti objekti izgrađeni za potrebe jednog carstva prije više od 100 godina. Dao je i cijelu povijesnu vlasničku sliku objekta dodajući da ih je   preuzela bivša država od 20-tak milijuna ljudi, a na kraju  hrvatska država kojoj takvi objekti ne trebaju i oni su predani na upotrebu lokalnoj samoupravi.

” Ovo je samo jedan mali primjer kako se odgovorno, vrijedno i konstruktivno pristupa s idejama“ istaknuo je Milanović dodavši kako uz ideju treba i dobra organizacija da se dobije europski novac.  „Ovo nije palo s neba“ naglasio je predsjednik.

Župan  Posavec je rekao da  je prostor Centra znanja Međimurske županije bivša vojarna te da je riječ o dobrom primjeru revitalizacije vojnih objekata.

„Ovaj Centar znanja ima desetak institucija u koji posljednjeg desetljeća uloženo više od 95 milijuna kuna većinom povučenih iz Europskih fondova“ izjavio je. Dodao je kako tu radi ili studira više od 1.500 ljudi.

„Imamo dva istraživačka centra, Međimursko veleučilište, tri zgrade Tehnološko-inovacijskog centra, studentski dom, razvojne agencije i institucije, a na ovom prostoru se proizvodi i software kojeg koristi Porsche“ istaknuo je Posavec. Rekao je kako je na taj prostor naslonjen i poslovni park koji se popunjava kao gospodarska zona.

Predsjedniku su predstavili 70 kapitalnih projekata koji su ‘naslonjeni’ na proračun Međimurske županije kroz koje se razvija obrazovanje, gospodarstvo, zdravstveni sustav s ciljem omogućavanja bolje kvalitete života našim građanima.

„Taj primjer dobre prakse koji u mnogočemu pokazujemo ovdje u Međimurju biti Predsjedniku motiv da kada putuje Hrvatskom i svijetom spomene da postoji jedan mali kutak koji dobro i produktivno radi, transparentno u javnoj upravi s pogledom u budućnost“ zaključio je Posavec.

(Hina)