Milanović: Da je pravosuđe HDZ-ovo, to su činjenice

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u petak kako on, komentirajući jučerašnju izjavu premijera Plenkovića koji je odbacio navode da je pravosuđe HDZ-ovo, govori činjenice kada ustvrđuje da je stanje u pravosuđu upravo takvo – HDZ-ovo, dodavši da je spreman na udarce.

“Ja sam spreman na udarce, nisam plačibaba kao neki, ako nešto zezneš ljudi ti to vrate, to sam rekao i gradonačelniku”, rekao je Milanović u Sinju.

Upitan da komentira jučerašnju izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kako “pavosuđe nije HDZ-ovo” te da predsjednik govori “neistinu”, Milanović odgovara kako je Plenković kazao da on “laže”.

“To je riječ koju je on uveo u hrvatski politički vokabular. Ja svaki put naglašavam, to je istina, dakle mi nismo nekada govorili lažeš ili lažov si. To je naš masovni komunikator, pitomac komunistički, donio u Hrvatsku. Ja govorim činjenice koje nekome nije drago čuti, nije ni meni drago čuti sve što govore o meni, ali kad kažu istinu, istina je istina. Voda duboka”, kazao je Milanović.

Ironično je ustvrdio kako pravosuđe nije HDZ-ovo, da Vladimir Šeks nije u HDZ-u, te da HDZ ne pruža grčeviti otpor imenovanja na čelu Vrhovnog suda jedne neosivne i kompetentne vrhunske kandidatkinje i osobe, nego da upravo to radi Most, Domovinski pokret ili “Stranka ljubitelja napretka u okvirima zakona”.

“To je sve HDZ i nema drugoga. To je HDZ-ovo pravosuđe”, kaže.

“Nisam rekao da netko konkretno sada utječe na neku presudu, mada vjerojatno ima i toga. Nego da je to sve skupa defektno, po slici i prilici HDZ-a, to je istina. I u to samo mala djeca ne vjeruju, ali kada narastu sve će im se reći”, kazao je Milanović.

Na pitanje što smatra da će se dogoditi s predsjednikom Vrhovnog suda Đurom Sessom, kojeg je Mamić spominjao u vezi s korupcijom.

“Ma Mamić je spominjao i Dragana Lozančića, vidio sam to jučer po prvi puta, ja ništa ne razumijem što je on rekao, dakle moram priznat da nisam ništa shvatio. Nekakve prezentacije, nekakav pritisak na suce. Zdravko Mamić je ušao u postupak, osumnjičen i optužen praktički na samom kraju mog mandata, Lozančić je još kratko bio na čelu SOA-e, što je mogao”, naglasio je Milanović.

To su recimo stvari, dodoa je, koje bih volio da Mamić, koji očito ima veliki utjecaj na hrvatske organe gonjenja, da pojasni.

Po pitanju uhićenih osječkih sudaca, Milanović kaže kako je to neobična situacija.

“Sve će se to dokazati u idućih 20 godina u HDZ-ovom pravosuđu. Ima vremena. Možda netko bude od nas još i živ, negdje u Manolićevim godinama života kad taj posao bude gotov. A Manolić će sigurno bit. Samo se vi smijte”, ironično je odgovorio.

Na pitanje što očekuje po pitanju odluke Vrhovnog suda u slučaju Fimi medie, predsjednik kaže kako ne očekuje ništa.

“Očekujem da se što prije završi, sad to više nije što prije preko koljena, to već traje duže od bar micve, puno duže. Naprosto predugo je to, i to podriva povjerenje”, smtra predsjednik.

Na pitanje o optužbama Zdravka Mamića koje su usmjerene na Milanovićevog savjetnika Dragana Lozančića, predsjednik kaže kako su te optužbe nemoguće.

“To je naprosto neostvarivo. To je kao da pilot borbenog zrakoplova upravlja podmorničkom flotom. Lozančić nije mogao biti na tom sastanku, a kamoli još da se bavi takvim stvarima, pa ni Cvitan. To je nemoguće”, kazao je Milanović.

Dodao je kako ni on, ni Lozančić, ni Cvitan za vrijeme njegova premijerskog manadata kada je Mamić optužen, nisu imali pik na njega.

“Smatram ga vrhunskim nogometnim menađerom, što i je. A ovo drugo neka odgovara. Mora malo jače dokaze imati”, kazao je Milanović.

Naveo je i još jedan primjer “HDZ-ova pravosuđa”, a koji se tiče predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića.

“Koji nije klasični sudac, nego je politički sudac, koji je bio visoki dužnosnik HDZ-a. On s ljudima iz svog sela i kapilarnih naselja planduje ili jede s vrhuškom HDZ-a iz te županije”, rekao je..

Predsjednik Ustavnog suda ima itekakav utjecaj, oni odlučuju o zakonima i drugim aktima na koje HDZ direktno utječe. U krajnjoj instanci o tome odlučuje Šeparović, doktor obiteljskog prava, u 60. godini života, je li to normalno ponašanje, dodao je.

Upitao je kakav dojam to ostavlja kod prosječnog promatrača? Dojam korupcije, rođaštva, zavičajne klijentele. U biti mi je drago da sam se vratio u hrvatski javni život, nekako sam to intimno osjećao da sam ostao dužan malo jasnije ponavljati s kakvom ekipom imamo posla”, rekao je Milanović.

Na pitanje je li mu žao što je vratio odlikovanja Branimiru Glavašu, Milanović je odgovorio da mu nije žao, ali mu nije niti drago.

“Nisam promijenio mišljenje, čak ni nemam mišljenje, to je zakon. To je zakon zemlje”, naglasio je Milanović.

Dodaje da ako Glavaša opet pravomoćno osude da će postupiti kao njegovi prethodnici, odnosno dok ne vidi pravomoćnu presudu “HDZ-ovog pravosuđa”.

“Dakle, maltretiraju nas, žrtve, a na kraju i Glavaša. To hoću da se riješi. Slutnja da bi moglo doći do promjene u pravosuđu je Zlata Đurđević kao kandidatkinja Vrhovnog suda. Radije bi imali Hitlera nego nju, u tome je problem”, kazao je Milanović dodavši da nema drugoga kandidat osim Đurđević.