Milan Vrkljan: “Politički nepotizam i korupcija”

Kao saborski zastupnik posljednjih godinu dana često sam u Saboru govorio o problemima u kojima se nalazi hrvatsko društvo.

Neosporno je da Hrvatska nije iskoristila pozitivan val ulaska u EU, NATO i ostale zapadne institucije. Posljedica toga je da je Hrvatska danas na samom začelju od svih članica EU po skoro svim pokazateljima koji su objektivno mjerljivi.
Hrvatska je zemlja sa nezamislivih 240 tisuća ovršenih građana. Posljednjih šest godina donesena su dva nova zakona u Saboru, broj ovršenih se nije smanji!

Hrvatska je jedina zemlja u EU koja ima 39 tisuća poduzeća bez ijednog zaposlenog. Znači, 30% poduzeća u Hrvatskoj nemaju nijednog zaposlenog ali zato vrlo uspješno posluju. Uspješno posluju u pravilu sa državnim proračunom !!!
Ta poduzeća u 2020. godini uprihodili su preko 20 milijardi kuna. To je skoro godišnji proračun hrvatskog zdravstva !!
Plenković i njegovi ministri pravili su se slijepi i gluhi kad sam otvorio tu temu u Saboru.

Tek kad je iz Europe stigao uhidbeni nalog za bivšu ministricu Žalac pokazalo se o kojim je razmjerima kriminala riječ.
Sabor je prije godinu dana izglasao, na prijedlog ministarstva Aladrovića zakon kojim 20 tisuća najsiromašnijih građana imaju pravo na mjesečnu naknadu u visini od 800 kuna. Godinu dana nakon donošenja zakona isto to ministarstvo, odnosno njihove službe, uspjele su pronaći svega pet tisuća naših sugrađana koji su po novom zakonu imali pravo na mjesečnu naknadu. Ostali su na žalost ostali zakinuti za tu naknadu.

Neprihvatljivo je da institucije države donose zakone koje onda iste te institucije, njezina ministarstva, nisu u stanju provesti.
Nije se njima htjelo ustati iz fotelje i ureda. Ministar se pravda da su oni zakon i prava podigli na mrežne stranice njihovog ministarstva.

Znači pretrpani uredi, kancelarije i državne institucije smatraju da je neki starac ili nečija stara majka u vrletima Like, Zagore, Slavonije ili Banovine trebala pratiti mrežne stranice ministarstva.
U uređenim državama EU pravo koje proistječe iz novog zakona dužan vam je objasniti i upozoriti vas državni činovnik koji je za to i plaćen. Kao što vas je isti taj državni činovnik dužan upozoriti u koliko radite nešto što je u sukobu sa zakonom.

Ova vlada u šest godina nije napravila niti jedan ozbiljan potez da se krene u rješavanju nagomilanih problema.
Ustvari oni proizvode probleme a ne rješavaju ih.

Večeras u središnjem dnevniku jedne komercijalne televizije voditeljica je u namjeri da brani zdravstvenu politiku Stožera napala grad Sinj i njegovog gradonačelnika. Iznijela je samo njoj znanom statističkom metodom dokaz da u Sinju na 100 tisuća stanovnika bilo 341 umrlih od Covida, dok je u ostatku Hrvatske bilo “smo” 338 umrlih na 100 tisuća stanovnika.
Gdje su ona i njeni urednici pronašli tu statističku značajnost ?
Zaboravljaju da je grad Sinj bez veće zdravstvene ustanove. Odlukom gradonačelnika nisu nosili maske i imali su slobodu okupljanje !!

Koji je smisao ovakvog tendencioznim tumačenja, jedne komercijalne televizije, brojki koje su jasno pokazale da nema vidljive razlike u smrtnosti u sredinama koje su provodile i onih koje nisu provodile odluke Stožera. Zašto jedna televizija koristi svoj položaj u društvu da nas laže i obmanjuje?

Postoje samo dva odgovora, ili su interesno vezani na pandemijskom marketing ili vraćaju politici i Stožeru dugove.
Korupcija, politički kriminal i nepotizam koji se valjaju Hrvatskom postali su neizlječiva bolest.
Postojeći model vladanja nepovratno je potrošen !!

Hrvatskoj je hitno potrebna nova politička platforma okupljena oko novih političkih ideja, odlučno djelovanje protiv političke korupcije u svim državnim institucijama, javnim poduzećima i medijima !

Treba nam politička platforma koja će služiti isključivo interesima naroda i države, i voditi nas ma europskom sustavu vrijednosti.

Treba nam Pravedna Hrvatska, piše na stranici svojeg Facebooka saborski zastupnik Milan Vrkljan.