Milan Bandić: Zeleni otoci će nicati kao gljive poslije kiše

Najavio je da će se u svakoj mjesnoj zajednici napraviti po »zeleni otok« ili dva. »Moj zeleni otok je 300 metara od stana i nosim vrećice, a skratit ćemo svima da mogu odnositi odvojeni otpad 100-200 metara do prvog zelenog otoka

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike podsjetilo je u četvrtak kako je Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom propisano da do 1. veljače jedinice lokalne samouprave moraju donijeti Odluku o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada, sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. Zagreb je Odluku usvojio, ali još uvijek ne i uvjete za njenu provedbu.

No zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je unatoč svemu optimističan. Na svojem Facebook profilu jučer je objavio kako će u »narednih 6 mjeseci zeleni otoci nicati kao gljive poslije kiše«.

»Dvije trećine puta smo prevalili, napravili pročistač otpadnih voda (Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Zagreb CUPOVZ) i pripadajuću infrastrukturu i sanirali Jakuševac. Sad nam trebaju 4 godine za zadnji korak, da uhodamo cijeli sustav odvajanja otpada. Nabavit ćemo sve kante i postaviti infrastrukturu. Paralelno s tim, provest ćemo edukaciju građana, a to je najvažniji i najteži korak«, ustvrdio je gradonačelnik.

Od 10. veljače tako se u 218 zagrebačkim mjesnih odbora počinje provoditi edukacija oko odvajanja otpada, što je dogovoreno s predsjednicima vijeća gradskih četvrti. »Ljudi moraju shvatiti da to rade za sebe«, smatra Bandić.

Najavio je da će se u svakoj mjesnoj zajednici napraviti po »zeleni otok« ili dva. »Moj zeleni otok je 300 metara od stana i nosim vrećice, a skratit ćemo svima da mogu odnositi odvojeni otpad 100-200 metara do prvog zelenog otoka. U narednih 6 mjeseci zeleni otoci će nicati kao gljive poslije kiše«, obećao je Bandić i zaključio da se ne smije izgubiti niti jedan sat, a kamoli jedan dan što se tiče ekološke zelene infrastrukture, prenosi Zg-magazin.