Milaković: Pupovac je više ljevičar i Jugoslaven nego Srbin

Foto: HRT

Gost emisije Nedjeljom u dva je vukovarski dogradonačelnik Srđan Milaković. Ima li ambicija postati novi vođa Srba u Hrvatskoj te kakvo je stanje u Vukovaru, neke su od tema emisije.

Na početku emisije Milaković se prisjetio djetinjstva u Vukovaru i ratnih dana u tom gradu. Nakon pada Vukovara tri su mjeseca boravili u Beogradu, a nakon toga se obitelj vratila. Završio je 7. i 8. razred te gimnaziju. Fakultet je završio u Novom Sadu. U Vukovaru je često bila prisutna ekavica, iako sam od srbijanskog obrazovnog sustava pokupio neke promjene, odgovorio je na pitanje kako to da govori ekavicom. U Srbiji je doživio i bombardiranje NATO-a i tada je kaže, prvi put razmišljao o odlasku s ovih prostora. Danas u Vukovaru radi kao javni bilježnik.

Govoreći o problemima u Vukovaru kazao je kako nema interesa investitora za ulaganjem u industriju u Vukovaru, ali i u ostalim prostorima u kojima žive Srbi. Iza toga, smatra – stoji namjerno zapostavljanje kako bi se što manje ljudi vratilo. “Rak rana Vukovara je gospodarstvo. Činjenica je da je taj grad prije rata bio jedan od najrazvijenijih u SFRJ. Danas je tako kako jest radi radi loše politike nakon mirne reintegracije”, kazao je. Za to su krive, smatra – sve vlade.

S Miloradom Pupovcem Milaković, u doba kad je bio u SDSS-u – nije bio u prisnim odnosima. Smatra da je ta stranka izgubila kredibilitet jer vodi ‘nagodbenjačku politiku’. Nikad Pupovca nije shvaćao kao predstavnika Srba u Hrvatskoj. Smatra da je Pupovac više ljevičar i Jugoslaven nego Srbin. “Zar nije bitnije obrazovati naše ljude, a ne se fokusirati na to treba li se trg zvati po Titu ili ne”, kazao je Milaković. Na pitanje ima li ambiciju postati novi vođa Srba u Hrvatskoj kazao je: “Mislim da onda treba oživjeti i Tuđmana da me oktroira i postavi”.