Mikulić: Žao mi je što se ne bavimo temama za poboljšanje kvalitete života

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić najavio je da će se u četvrtak na sjednici Skupštine naći 23 točke. Kao najzanimljivije je izdvojio one o razdvajanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u tri zasebna ureda te preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

Mikulić je komentirao i prosvjed inicijative “Antifašizam je moj izbor” zbog preimenovanja Trga maršala Tita istaknuvši da je ustavno pravo svakoga da prosvjeduje i putem riječi iskazuje javno svoje mišljenje. Ne vidim ništa loše u tome. S druge strane Skupština grada je ta koja donosi odluku o preimenovanju pojedinih ulica, trgova i naselja. Ukoliko bude dovoljan broj zastupnika i dovoljan broj digne ruku za tu odluku, onda će ta odluka proći, ukoliko ne bude – neće, poručio je.

Ako zastupnici donesu odluku o preimenovanju Trga, Mikulić je najavio da će Grad financirati promjenu osobnih dokumenata građanima tog područja.

S obzirom da se u medijima spekulira da se zagrebački gradonačelnik Milan Bandić želi “otarasiti” petero skupštinara Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića s kojima trenutačno ima tijesnu većinu i složiti novu, Mikulića su novinari upitali je li moguć takav scenarij, na što je on poručio da to treba pitati njega.

Govoreći o osnivanje novog gradskog ureda – Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju te razdvajanje Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u Gradski ured za kulturu, Gradski ured za sport i mlade i Gradski ured za obrazovanje, Mikulić je kazao da nije dobro imati na jednom mjestu kulturu, obrazovanje i sport. Ja to gledam na način – bez obzira što se broj ureda povećava, ako ćemo to staviti na vagu i tom podjelom dobiti transparentniji, jednostavniji i efikasniji sustav, da zaista one djelatnosti dobiju pozornost kakvu zaslužuju, onda mislim da je dobra stvar da se uredi razdvajaju, kazao je.

Upitan hoće li se netko iz HDZ-a prijaviti na čelno mjesto novih ureda, rekao je da je potrebno prvo vidjeti hoće li odluka proći na Skupštini. Ako prođe, procedura je da se pročelnici biraju javnim natječajem. HDZ u Zagrebu ima 19.000 članova i sigurno ima educirane kadrove da se mogu baviti vođenjem bilo kojeg ureda u Zagrebu, poručio je.

Mikulić kaže da želi vratiti dignitet Skupštini. Ide se, kaže, na modernizaciju Skupštine, a među ostalim, to podrazumijeva i uvođenje elektronskog glasovanja za što se namjerava izdvojiti 1,5 milijuna kuna.