Mikulić: Proračun Zagreba za 2018. na razini ovogodišnjeg, HDZ neće odustati od kapitalnih investicija

Izvor: Nacionalno

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) ocijenio je u utorak da je proračun Grada Zagreba za iduću godinu donekle na razini ovogodišnjeg, te poručio da HDZ neće odustati od kapitalnih investicija, posebno onih koje su bitne za Zagreb i njegove građane.

Mikulić je na konferenciji za novinare u povodu sjednice Gradske skupštine, koja će se održati u četvrtak, 30. studenog, rekao da prihodi i primici proračuna i proračunskih korisnika za iduću godinu iznose gotovo devet milijardi i 400 milijuna kuna.

HDZ neće odustati od kapitalnih investicija

Poručio je da HDZ ni u idućoj godini neće odustati od kapitalnih investicija, posebno od onih koje su bitne za Zagreb i njegove građane. Proračunom se planira dodatno zaduženje Grada za 250 milijuna kuna, a sredstva će se koristiti za kapitalna ulaganja.

“Predviđena su i sredstva za četiri nova ureda – za demografiju, kulturu, sport i mlade, te ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju, koji će s radom početi od 1. siječnja”, istaknuo je Mikulić.

Komentirajući smanjenje sredstava za mjesnu samoupravu za šest posto, rekao je kako su se očito u planiranju “malo prekombinirali”. “Svi smo ovdje slavodobitno govorili – mjesnoj samoupravi se povećavaju sredstva, imat će veće ovlast itd. Nas nekolicina smo tada komentirali – nije problem što ćete u pojedinim vijećima imati puno više sredstava, problem je imate li ljude koji će znati osmisliti programe da se ta sredstva utroše”, kaže Mikulić.

Upitan o zamjeni nekretnina između države i Grada, Mikulić je rekao da je to opravdano kada se prostori i objekti stavljaju u funkciju. Ako se misli na kavanu Corso, taj prostor godinama zjapi prazan, a takvu kavanu moramo imati u Zagrebu. “Ja ću sa dvije ruke podržati da to bude u funkciji i namjeni kako bi trebalo biti. Pa mi se nalazimo u metropoli”, poručio je.

Bista Ive Lole Ribara: HDZ neće sudjelovati u teatru između Bandića i Hasanbegovića

U vezi najave zastupnika liste Neovisni za Hrvatsku da će tražiti uklanjanje biste Ive Lole Ribara, Mikulić je ustvrdio da uloga gradskih zastupnika nije propitivanje povijesnih uloga i značaja pojedinaca, nego bavljenje komunalnom problematikom i temama.

“HDZ želi da nemamo podjela u društvu i da ne čitamo na naslovnicama ‘tko je partizan, tko je ustaša’, jer to je pitanje povijesti i povjesničara. Želimo Zagreb s boljim prometnicama, s boljim gospodarenjem otpadom i gradskom imovinom”, poručio je Mikulić.

U teatru između gradonačelnika Milana Bandića i zastupnika Zlatka Hasanbegovića HDZ ne želi sudjelovati. “To je tema koju trebaju riješiti dva koalicijska partnera, HDZ tu temu nije ni započeo, pa nema potrebe da u tome sudjeluje”, rekao je. (Hina)