Mikulić: “Projekti koje je HDZ podržao u Zagrebu, idu dalje”

Izvor: N1

HDZ će, čini se, podržati rebalans zagrebačkog proračuna iako su sredstva za sedam od 13 kapitalnih projekata, koje je stavio kao amandmane pri izglasavanju proračuna prošle godine, srezana za više od 50 posto.

Problemi leže u neriješenim imovinsko-pravnim odnosima, a ne u lošim odnosima unutar koalicije s Milanom Bandićem, uvjeravao je pedsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić na konferenciji za medije uoči predstojeće skupštinske sjednice zakazane za četvrtak 26. listopada 2017.

Odnos koalicijskih partnera u Skupštini je jako dobar i kvalitetan, kazao Mikulić, koji smatra da treba skratiti vrijeme trajanja sjednica kako se ne bi raspravljalo dugo u noć jer pada koncentracija i predložit će stranačkim klubovima da se sjednice ako budu trajale iza 19 ili 20 sati prekine i nastavi drugi dan.

Nikakvih dodatnih troškova neće biti kad nastupi prekid sjednice. Prekinuta sjednica će se nastaviti dan, dva kasnije, ali neće biti nove naknade za zastupnike’, naglasio je Mikulić.

Što se tiče rebalansa proračuna, ta će točka, svjestan je, izazvati dosta zanimanja, a prema analizi prijedloga kapitalna ulaganja se smanjuje s 313 na 223 milijun kuna, dodao je i podsjetio da je upravo HDZ sa svojim koalicijskim partnerima uložio amandmane teške 202 milijuna kuna.

Ključno je da ti projekti idu i dalje – sve što je ugrađeno proračun za 2017. ide dalje. Neki su započeti, ali iz objektivnih razloga su zastali. Riječ je o neriješenim imovinsko-pravnim odnosima. Ovo nije stranačka stvar, jedne, druge, treće ili pete stranke nego stvar objektivnih odnosa i prepreka. Interes Zagrepčanki i Zagrepčana je iznad interesa stranaka, poručio je Mikulić.

S gradskom upravom je postignut konsenzus za bitne amandmane pa je tako za sportsku dvoranu Granešina u proračunu bilo predviđeno 29 milijuna kuna, a rebalansom tri, no konačni prijedlog koji će doći na Skupštinu iznosit će sedam milijuna. Za osnovnu školu Bukovac bilo je predviđeno pet milijuna kuna, rebalansom je predviđeno da se smanji na 300.000, a predložit će se milijun kuna. Žičara Sljeme – dogovrili smo da ostaje pet milijuna u ovoj fazi, pobrojao je neke od stavki Mikulić te podsjetio da se za Granešinu cijelu godinu rješava imovinsko-pravne odnose.

Može li brže? Pa valjda može, misli predsjednik Gradske skupštine, koji je istaknuo da će razlike do punih iznosa po amandmanima, koje je lani u prosincu podnio HDZ, biti ugrađene u proračun za 2018. godinu.

Jedno je od glavnih pitanja hoće li žičara opet ostati samo na razini godinama ponavljanog obećanja premda je Bandić na aktualnom satu prošle sjednice Gradske skupštine najavio da će sljemenska žičara biti završena na zadnji dan 2018. godine, a sada je novac za žičaru rebalansom srezan.

Mogao bih vam reći da oni koji su to tako procijenili o tome bi trebali i odgovarati, poručio je Mikulić. Svjestan je da to nije dobra poruka pema građanima, ali s druge strane tih 50 milijuna kuna se nije moglo do kraja godine realizirati, tih pet može, a ovih 45 će se moći preraspodijeliti i naišao sam na razumijevanje kod Gradske uprave kad smo razgovarali, pohvalio se Mikulić.

Svi iščekujemo tu žičaru godinama, ali je li korektno reći da je na stavci 50 milijuna kuna, a 45 ne možete realizirati, zapitao je. Ljudima treba reći istinu, opetovao je Mikulić, koji smatra da nije žičara, nego rotor Remetinec najznačajniji zagrebački projekt.